Home » Alles over Sauna » Eerste keer sauna

Alles over sauna

Eerste keer sauna

Vind hier een uitgebreide 'handleiding' om jouw eerste keer zo aangenaam mogelijk te maken.

Tips

Eerste keer sauna

 • Pak voor de 1e keer niet een te grote sauna
 • Eng om jezelf helemaal bloot te geven? Maak dan gebruik van badkledingdagen of ga naar een Privé sauna
 • Lees hier welke spullen je nodig hebt
 • Vraag een rondleiding
 • Hou je aan een rondje sauna als leidraad voor je route in de sauna
 • Zorg ervoor dat je na het saunabezoek voldoende water drinkt
Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Voor de eerste keer naar de sauna

stress en sauna Als je nog nooit naar de sauna bent geweest, kan een eerste keer best spannend zijn. Je voelt je misschien een beetje onhandig omdat er allemaal naakte mensen om je heen lopen en bovendien heb je geen idee waar je moet beginnen. Toch hoef jij je geen zorgen te maken, want na een dagje te hebben doorgebracht in de sauna, zal je voldaan naar huis terugkeren. Je bent weer helemaal ontspannen en een volgende keer kom je graag terug.

Draag je wel of geen badkleding?

Een bezoek aan de sauna is gezond voor je geest en lichaam. Je komt niet alleen tot rust, maar doet ook nieuwe energie op. Als je een saunaronde gaat maken werkt dit het beste als je geen badkleding draagt. Wanneer je plaatsneemt in de saunacabines, zorgt de warmte ervoor dat je lichaam gaat transpireren om af te koelen; badkleding belemmert dit proces. Ook met het oog op hygiëne is het niet raadzaam: zweet en afvalstoffen blijven achter in de badkleding wat onhygiënisch is voor de drager maar ook voor de andere gasten.

Misschien voelt het desondanks te ongemakkelijk voor je om (tijdens je eerste bezoek) naakt rond te lopen in een ruimte met allemaal andere blote mensen. Daarom hebben de meeste sauna's speciale badkledingdagen ingepland waarin je met badkleding aan gebruik kunt maken van de faciliteiten. Je kunt dan eerst ervaren hoe het is om met badkleding aan gebruik te maken van de faciliteiten. Een andere goede optie is zoveel mogelijk je handdoek om en je badjas aan te houden. En wie weet durf je een volgende keer wel gewoon naakt in de sauna te verschijnen.

De volgorde van een saunaronde

Tijdens een saunaronde is het belangrijk om een bepaalde volgorde aan te houden. Wij hebben alle stappen gemakkelijk voor een soepel eerste sauna bezoek voor je op een rijtje gezet:

 • 1. Breng zo nodig vooraf aan je ronde een bezoek aan het toilet.
 • 2. Begin altijd met een (warme) douche om zo het mogelijke vuil en zweet van je lijf af te spoelen.
 • 3. Om je lichaam de kans te geven om aan de temperatuur van de sauna te wennen pak je een voetenbad.
 • 4. Je kunt de eerste sauna gaan betreden. Er zijn verschillende sauna's waaruit gekozen kan worden. Je verblijft er maximaal een kwartier. Vaak hangen er zandlopers zodat je de tijd in de gaten kunt houden. Hoe hoger je in de sauna gaat zitten, hoe hoger de temperatuur is. De slippers blijven buiten de cabine en zorg dat het lichaam zich volledig op de handdoek bevindt, dus ook de voeten.
 • 5. Als je uit de sauna komt, is het belangrijk om ook weer af te koelen. Om de temperatuurschok voor je lichaam enigszins te doseren, kun je, vooraf aan bijvoorbeeld een neveldouche of waterput, eerst even (eventueel op blote voeten) in de buitenlucht lopen.
 • 6. Het dompelbad is de perfecte methode om het afkoelingsproces af te sluiten. Hierbij is het wel belangrijk dat je jezelf vooraf volledig hebt afgespoeld met een slang of onder een douche.
 • 7. Als je uit het dompelbad komt, kun je weer gebruikmaken van het voetenbad en gaan ontspannen.
 • 8. Kom volledig tot rust en bereid je voor op een nieuwe saunaronde.

Vind hier een uitgebreide uitleg inclusief infographic.

Voldoende drinken en ontspannen

Genoeg drinken is altijd erg belangrijk tijdens een saunabezoek. Je verliest veel vocht en daarom is het van groot belang dat je blijft drinken. Ook het inplannen van rustmomenten is erg raadzaam. Gelukkig zijn er in een vaak rustruimtes te vinden waar je optimaal kunt ontspannen. Uiteraard kun je ook tot rust komen in het restaurant waar je doorgaans volop keus hebt aan lekkere en gezonde gerechten. Vergeet niet de handdoek aan een haakje buiten het restaurant op te hangen. Lees hier waar je op kunt letten qua voeding gedurende een sauna-dag. Eerste keer sauna

Maak gebruik van de wellness faciliteiten

Tussen de saunarondes door kun je gebruikmaken van diverse andere wellness faciliteiten. Zo kun je bijvoorbeeld binnen en buiten zwemmen, relaxen in het bubbelbad of lekker buiten in de zon gaan liggen, als het Hollandse weer het toelaat.

Veel sauna's bieden ook beauty faciliteiten en massages aan. Deze massages zorgen voor nog meer ontspanning in je lijf. Deze extra’s worden over het algemeen niet standaard aangeboden, maar worden apart in rekening gebracht.

Hoelang blijf je in de sauna?

Eerste keer sauna De duur van een saunabezoek kan erg variëren. Sommige saunabezoekers vinden het prettig om al vroeg in de ochtend te beginnen en 's avonds laat weer huiswaarts te keren. Andere saunabezoekers hebben genoeg aan drie of vier uren saunabezoek. Uiteraard is dit ook een beetje afhankelijk van of je blijft lunchen of dineren in de sauna en gebruik maakt van de diverse behandelingen. Overigens is het niet nodig en zelfs niet raadzaam je na een dag sauna nog te wassen met zeep; de poriën zijn volledig schoon en open waardoor je huid soms extra gevoelig is.

Hoe kies je je eerste sauna?

Als het de eerste keer is raden we aan om een sauna bij jou in de buurt te bezoeken. Er is volop aanbod door heel Nederland. Via onze handige provinciepagina's vind je simpel de mogelijkheden per provincie. Wil je liever gelijk alle lopende acties van wellness centra op een rijtje? Bekijk dan onze handige actie & kortingspagina. Je krijgt op die manier een hoop korting, soms zelfs meer dan 50%.

Nog meer voordeel vind je door te kijken op kortingscodesites. Wanneer wij op zoek gaan, maken we bijvoorbeeld gebruik van bespaardeals. Het handige is dat je zo op één pagina kortingsacties vindt van meerdere actiesites. Zo zie je bijvoorbeeld dat je bij één van de bekendste sauna complexen, Thermae 2000, kunt kiezen uit verschillende kortingen.

Wat moet je meenemen?

In de meeste sauna's kun je badmode huren en badslippers kopen. je kunt dit natuurlijk ook zelf meenemen. Als je alles zelf mee wilt nemen, zorg er dan voor dat je in elk geval de volgende spullen bij je hebt:

 • Badjas
 • Badslippers
 • Een groot badlaken om op te kunnen liggen
 • Een of twee handdoeken om jezelf mee af te drogen

Door het lezen van deze tekst, heb jij je goed kunnen voorbereiden op je eerste saunabezoek. Wanneer ga jij je eerste saunabezoek inplannen?


Lees ook:
Nieuws over sauna
Geschreven door , blogger voor
SaunaGids en gebrand op alles wat een minimale
temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]