Home » Alles over Sauna » Oorsprong » Indiaanse Tipi

Indiaanse Tipi

De geschiedenis van de Indiaanse Tipi

Het kleine woordje Tipi valt uiteen in twee delen die door de Lakota Indianen, afkomstig uit het prairiegebied van Noord- Amerika, als volgt werden vertaald. 'Ti' betekende 'leven in' en 'pi' geeft het meervoud aan. Vrij vertaald staat 'tipi' dus voor 'zij leven in', of 'mensen die leven in'.

Indiaanse Tipi

Typisch Tipi

Kegelvormige Tent
Onderaanzicht van een kegelvormige tent De Tipi is een typische nomaden woning, het is, in tegenstelling tot de wigwam, erg gemakkelijk er een te bouwen of af te breken. De Tipi is een kegelvormige tent die gemiddeld zo'n tien tot twaalf palen bevat. Soms worden er ook zestien palen gebruikt, deze verwijzen naar de zestien geesten. De samengebonden palen zijn bedekt met bizonhuiden.

Binnenkant van Tipi Domein van de vrouwen
In de Tipi zaten de mannen aan de noordkant van de tent en de vrouwen aan de zuidkant.
De Tipi was het domein van de vrouwen. Terwijl de mannen op jacht waren zorgden zij voor een vuur waarop gekookt werd en waar zij zichzelf aan verwarmden.


Speciale ceremonies

Tipi's bij ceremonie Het vuur in de Tipi werd ook gebruikt bij de speciale ceremonies waarbij ze de vier elementen (aarde, vuur, water & lucht) vereerden. Tijdens die ceremonies werd er sprenkelwater op de gloeiend hete stenen in het vuur gegooid. Voor feesten en ceremonies werden Tipi's in cirkels gezet, daarbinnen vond het feest of de ceremonie plaats.


Twitter deze Actie


Woordenlijst:

Tipi » Kegelvormige tent die bedekt is met dierenhuiden of canvas en snel afgebroken en opgezet kan worden. Het woord Tipi is afkomstig uit het Lakota, een Amerikaanse indianentaal.
Nomaden » Mensen of bevolkingsgroepen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en doorgaans mee met hun vee rondtrekken.
Wigwam » Koepelvormige of kegelvormige hut die bedekt is met rietmatten of boombast. Het woord wigwam is afkomstig uit het Algonkin, een Noord-Amerikaanse indianentaal.
Ceremonie » Plechtigheid. Tijdens een ceremonie worden rituele handelingen uitgevoerd, die vaak strikt vastgelegd zijn. Sommige ceremonies zijn unieke gebeurtenissen, andere ceremonies worden regelmatig uitgevoerd en zijn vaak een eeuwenoude traditie.
Elementen » De stoffen of krachten waartoe volgens oude religies alles op aarde te herleiden is.
Element Aarde » Staat voor hardheid/zachtheid, ruwheid/gladheid & zwaarte/lichtheid.
Element Vuur » Staat voor warmte en koude.
Element Water » Staat voor cohesie/adhesie & attractie.
Element Lucht » Staat voor duwen, repulsie, steunen & bewegen.

Externe links:

Meer uitleg over de Tipi en de Wigwam van wikipedia.org
Aanverwant artikel over Indianen van wikipedia.org

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]