Home » Alles over Sauna » Oorsprong » Romeinse Thermae

Romeinse Thermae

De geschiedenis van de Romeinse Thermae

Ongeveer 2000 jaar geleden onstond in Rome het antieke Romeinse bad, de Thermae. Toch was deze vorm van baden weer afgekeken van de Grieken. De Thermae was destijds niet alleen badhuis, maar ook sportschool en kroeg. Juist omdat de Thermae zo'n duidelijke combinatie was van verschillende commerciële activiteiten, maar ook omdat veel van onze cultuur en gebruiken uit de Romeinse tijd stammen, mag men de Thermae beschouwen als een belangrijke voorloper van het moderne saunabad.

Romeinse Thermae

Baden in oudheid

Griekse Baden
Thermae Thermae, zo noemde de oude Romeinen vroeger hun badhuis. Zij beschouwden baden als gezond en ontspannend. Daarom waren hun badgebouwen in alle uithoeken van het Romeinse Rijk terug te vinden. Het badritueel was niet alleen goed voor de gezondheid van lichaam en geest; het bouwwerk was ook een sociale, sportieve en zakelijke ontmoetingsplaats. De aanwezigheid van restaurants, winkels en café's zorgden ervoor dat mensen er uren lang verbleven. De Thermae bestonden uit verschillende vertrekken zoals o.a. het tepidarium, het meest luxe vertrek, dat werd gebruikt voor ontspanning en het insmeren van de huid met heerlijke oliën. Daarnaast waren er warm- en koudwaterbaden. Deze manier van baden verdween na het vertrek van de Romeinen, maar is inmiddels weer helemaal terug.

De oorsprong: Griekse Baden
TepidariumZorgdragen voor sociale activiteiten en recreatie was een fundamentele verantwoordelijkheid van Griekse en Romeinse heersers. Dit resulteerde in een groot aantal badhuizen en sportscholen. In de Ilias heeft Homerus het vaak over de passie van de Grieken voor het baden. Hoewel er perioden waren dat Grieken slechts gebruik maakte van een snelle dip in koud water, vertellen Homerus en andere Griekse schrijvers over verschillende baden, van heet water tonnen tot hetelucht baden, ofwel laconia. Hoewel historische gegevens schaars zijn, weten we dat hetelucht baden opgewarmd werden door hete stenen of het branden van kolen.

De Indeling
Frigidarium De kleedruimte van het badgebouw heette het apodyterium, en lag uiteraard bij de ingang. Hierachter lag het frigidarium, het koudwaterbad, gevolgd door het lauwwaterbad. Dit tepidarium was een ruimte die gebruikt werd om te rusten en je te laten masseren. Het vertrek werd geflankeerd door het sudatorium, de zweetruimte, en het heetwaterbad ofwel caldarium. Buiten waren bovendien nog een openluchtbad, natatio, en een sportruimte, palaestra, te vinden. Caldarium De Romeinen gebruikten zelfs vloer- en wandverwarming (hypocaustum) in hun badcomplexen. De vloertegels rusten daarbij niet op de grond, maar op stapels stenen. De holle ruimte kon vanuit een stookplaats worden verwarmd met hete lucht. Holle buizen (tubuli), ingemetseld in de muur, vormden op dezelfde manier de wandverwarming.

Modern Onderzoek van Rene Ginouves
Opgravingen in de 20ste eeuw van een Grieks bad, door de Fransman Rene Ginouves, onthulde de laconicum als onderdeel van de sportschool. Het bad was gesitueerd tussen de palaestra, waar sportactiviteiten zoals de decathlon werden gehouden, en de semi-circel van de exedra, een rustige plaats waar intellectuelen zoals Afbeelding van een oud Grieks Bad door Rene GinouvesPlato en Socrates zich terugtrokken voor discussies en het uitwisselen van gedachten. Volgens Ginouve's onderzoek waren de zweetkamers gebouwd in de vorm van een rotunda, waarbij het dak uitloopt in een ronde punt. (Zie de afbeelding). De opening in de punt kon afgesloten worden door een bronzen plaat, welke door middel van kabels werd bediend. In zijn onderzoek besteedde Ginouves ook veel aandacht aan de sociale aspecten van de Griekse badcultuur, waaronder het bad en de rituele van het huwelijk, de rituele van de dood en geboorte.
Woordenlijst:

Thermae » Griekse vertaling voor badhuis
Badhuis » Openbare plaats, waar mensen zich (tegen een geringe vergoeding) kunnen wassen
Badritueel » Serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur.
Tepidarium » Lauwwaterbad met verschillende dompelbaden
Ilias » Episch gedicht welke de strijd om Troje beschrijft
Homerus » Griekse dichter die leefde van circa 800 v.Chr. – circa 750 v.Chr
Laconia » Eén van de heetste vertrekken van de thermae, tegenwoordig veelal de benaming voor infraroodsauna's
Sudatorium » Zweetvertrek of zweetbad
Caldarium » Het heetste vertrek van de thermae. Warmtekamer, vertrek met een heet bad
Frigidarium » Koudwaterbad
Natatio » Openluchtbad
Palaestra » Sportruimte of sportveld
Hypocaustum » Systeem van verwarming, dat werd uitgevonden door Gaius Sergius Orata
Tubuli » Benaming voor de verwarmingsbuizen
Rene Ginouves » Franse Archeoloog
Decathlon » Tienkamp
Plato » Grieks Filosoof, bekend van zijn Ideeënleer
Socrates » Grieks Filosoof, vooral bekend als uitvinder van de socratische methode
Rotunda » Gebouw of bouwwerk met cirkelgrondplan

Externe links:

Meer uitleg over de Romeinse Thermae van saunastudie.nl
Aanverwant artikel over de thermae van wikipedia.org


Twitter deze Actie


Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]