Wat doet de sauna met je huid?

Een mooie, gave en jong blijvende huid is voor veel mensen helaas meer een vrome wens dan een realiteit. En er wordt wat geld besteed aan smeerseltjes, crèmes en cleaners om dat ideaal te bereiken of op zijn minst te benaderen. Zonder overdrijven mogen we stellen dat de sauna de grootste vriend is van je huid. In de sauna wordt je huid beter dan waar ook gereinigd omdat bij zo een hoge temperatuur je bloedvaten en je poriën zich maximaal verwijden.

Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde: ze trekken zich zo dicht mogelijk samen. De doorbloeding zorgt ervoor dat je huid van binnenuit gereinigd wordt en bij het transpireren door de hitte worden de verhoornde huidcellen week en onder de douche was je deze oude huidschilfers eenvoudig af.

Bloot of badpak?

Op zich wordt het saunabad naakt ondergaan om voldoende te kunnen afkoelen. Transpiratie moet vrijkomen en vanaf onze huid kunnen verdampen. Dit verdampingsproces vraagt om energie en deze energie wordt in de vorm van warmte aan de huid onttrokken. Als er kledingstukken gedragen worden is verdamping op die plaatsen niet meer mogelijk. Ook is het de bedoeling dat het lichaam zoveel mogelijk infrarode straling opvangt in de saunacabine.

Infrarood licht wordt uitgezonden door het houten plafond en de bovenkant van de wanden van de sauna zelf, indien deze een temperatuur heeft aangenomen van boven de ca. 80 graden. Daar waar kleding zit kan het lichaam geen straling opvangen. In het stoombad maakt dit veel minder uit.

Zweetgebrek?

Zodra onze lichaamstemperatuur gaat oplopen moet ons lichaam warmte kwijt en beginnen we te zweten. Het zweet verdampt van onze huid en het verdampingsproces kost energie. Deze energie wordt als warmte aan onze huid onttrokken.
De één transpireert nu eenmaal meer dan de ander. Je moet nog al wat zweten om dit in de sauna te kunnen zien.

De enorme hete en zeer droge saunalucht kan het zweet makkelijk laten verdampen. Iemand waarbij het zweet van het lichaam loopt zweet meer dan er verdampen kan. Wel is het zo dat iemand die goed kan zweten de warmte beter aankan dan iemand die weinig zweet. Zweten kunnen wij trainen. Veel sporten en vaak naar de sauna gaan zal dit proces stimuleren.

Effecten op de huid

  • De huidtemperatuur stijgt tot boven de 40 graden, de inwendige temperatuur verandert weinig
  • Hogere weerstand tegen infecties
  • Positieve invloed op het vegatieve zenuwstelsel met name op de hormoonklieren en de psychische conditie
  • De huid vernieuwt zich sneller en de huid wordt zachter en soepeler
  • Vertraging van het verouderingsproces

Woordenlijst

Transpiratie
Het verliezen van lichaamsvocht via de zweetklieren in de huid.
Zweetkliertjes
Komen over het gehele lichaam voor en spelen een belangrijke rol in de thermoregulatie van de lichaamstemperatuur. Wanneer het lichaam oververhit dreigt te raken door bijvoorbeeld inspanning of koorts kan door het produceren van zweet de oppervlakte van de huid nat worden gemaakt waardoor het lichaam makkelijker afkoelt.
Verdampings-proces 
De faseovergang van een vloeistofmoleculen aan een oppervlak naar de gasfase.
Infrarode straling
Voor het oog niet waarneembare elektromagnetische straling.
Elektro-magnetische straling
De voortplanting door de ruimte van elektrische en magnetische oscillaties (trillingen).
Huidporiën 
Een porie in de huid is het buisje dat bij een talgklier of zweetklier hoort. De talgklieren scheiden talg uit, een vettige substantie. Talg is nodig om de huid soepel en vochtig te houden.
Verhoornde cellen 
Dode keratinocyten.
Keratinocyt
Het soort cel waaruit de opperhuid is opgebouwd.
Opperhuid 
De buitenste huidlaag.
Hoornlaag
De buitenste laag van de huid, bovenste laag van de opperhuid. De laag bestaat uit meerdere lagen ‘dode’, verhoornde, platte keratinocyten, waarin gewoonlijk geen celkernen meer te herkennen zijn.
Hormonen
Stoffen die door endocriene klieren via de bloedbaan aan doelcellen of organen worden afgegeven.
Endocrien systeem
Bestaat uit een aantal klieren die hormonen afscheiden in het lichaam.
Klier 
Een orgaan dat het produceren of transporteren van bepaalde stoffen als doel heeft.