Home » Sauna & Gezondheid » Introductie

Introductie

Sauna & je lichaam

Wat gebeurt er met je lichaam in de sauna? In het kort: Je geeft je lichaam een training, je ververst de vochtreserves, je bouwt weerstand op en je geeft je lichaam en je psyche rust en ontspanning.

Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Introductie

Voor jong en oud

De sauna is voor jong en oudHet maakt niet uit welke leeftijd, geslacht of uiterlijk iemand heeft. Iedereen kan en mag gebruik maken van de sauna, mits de zindelijkheid in acht genomen wordt natuurlijk! Daarom is er in een sauna vaak een gemêleerd gezelschap te vinden. De enige uitzondering op deze regel zijn baby's, want die zijn niet in staat hun eigen lichaamstemperatuur goed te regelen.

Vechten

De hoge temperaturen in de saunacabine zorgen ervoor dat al in de eerste paar minuten de huidporiën zich openen en onze zweetkliertjes in werking komen. Door invloed van de warmte vindt in ons lichaam een vaatverwijding plaats.
Het lichaam gaat zweten en koelt door middel van verdamping af. Het vocht dat nodig is om te zweten wordt direct aan ons bloed onttrokken, waardoor de bloeddruk wat zal dalen.

Verversen van de vochtreserves

Verversen van de vochtreserves Over het algemeen verliest een goed geoefend saunabader zo'n halve tot anderhalve liter vocht per saunabezoek. Met het transpiratievocht wordt er echter niet alleen maar vocht (=water) aan ons lichaam onttrokken, maar bijvoorbeeld ook melkzuren die na een grote lichamelijke inspanning in de weefsels zijn achtergebleven. Het lichaam wordt als het ware 'schoongespoeld'.
Deze regelmatige opruiming van stofwisselingsresten en van stoffen die na ziekteprocessen zijn blijven hangen, is één van de belangrijkste 'diepte-effecten' van het saunabaden. De goede 'dieptewerking' van de sauna wordt het minst verstoord als men het aanvullen van de vochtreserve door te drinken kan uitstellen tot na afloop van het bad.

Afvallen

Uitleg over afvallen in de sauna Helaas geldt voor een saunabezoek niet dat je er gewicht door verliest. Het enige wat er gebeurt is dat er tijdelijk gewichtsverlies optreedt door het vochtverlies dat in de cabine heeft plaatsgevonden.

Effect op de stofwisseling

  • Ondersteuning van de afvoer van toxinen
  • Afscheiding van vochtophoping in het weefsel, oedeem

Effect op de spijsvertering

  • Ondersteunt regelmatige darmwerking
  • Vermindert de neiging tot verkramping van maag en darmen

Aids en sauna?

Het spreekt voor zich dat je het virus niet kunt oplopen in de sauna. Het zal iedereen inmiddels voldoende bekend zijn dat het aidsvirus alleen van de ene persoon op de andere kan worden overgedragen door middel van intiem sexueel contact met hiv-geïnfecteerden personen en door direct bloedcontact. Er zijn in Nederland wel specifieke sauna's (zoals homo-sauna's en erotische sauna's) waar eventuele lichamelijke contacten zijn toegestaan. Dan is het zeker aan te raden om de nodige voorzorgmaatregelen te treffen.


Twitter deze Actie


Woordenlijst:

Huidporiën » een porie in de huid is het buisje dat bij een talgklier of zweetklier hoort. De talgklieren scheiden talg uit, een vettige substantie. Talg is nodig om de huid soepel en vochtig te houden.
Zweetkliertjes » komen over het gehele lichaam voor en spelen een belangrijke rol in de thermoregulatie van de lichaamstemperatuur. Wanneer het lichaam oververhit dreigt te raken door bijvoorbeeld inspanning of koorts kan door het produceren van zweet de oppervlakte van de huid nat worden gemaakt waardoor het lichaam makkelijker afkoelt
Zweten » het verliezen van lichaamsvocht via de zweetklieren in de huid
Melkzuur » stof die onder andere bij verschillende biologische processen vrijkomt, bij zware inspanning hoopt het zich door anaerobe afbraak van suiker in de spieren
Stofwisseling » het geheel van biochemische processen die plaatsvinden in cellen en organismen
Toxinen » alle giftige stoffen die vallen onder de leer van de toxicologie
Toxicologie » (giftigheidsleer) bestudeert de werking van giftige stoffen op biologische systemen
Spijsvertering » (digestie) het verteren van voedsel (spijs) tot stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen
Aidsvirus » een ziektebeeld dat wordt veroorzaakt door het hiv
HIV » een snel muterend retrovirus
Retrovirus » virussen die hun erfelijk materiaal opslaan in de vorm van RNA
RNA » staat voor ribonucleïnezuur. RNA dient voor het kopiëren van genetische informatie die is opgeslagen in het DNA

Externe links:

Uitleg over zweten van wikipedia.org
Aanverwant artikel over de huid van wikipedia.org
Interessante link over afvallen van valtaf.nl
Interessante links over aids van aidsfonds.nl

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]