Home » Sauna reviews » Sauna Review; Boerderij Spa in Nutter

Sauna Review

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.Boerderij Spa

Nutter, 15 maart 2013

Koeien melken, gras maaien, hooien, lichaamspakking verzorgen… Maar huh? Ja inderdaad je zou zeggen dat die laatste niet in het rijtje thuishoort, maar niets is minder waar. Frans & Marinka Steggink hebben namelijk naast hun veehouderij, 5 jaar geleden BoerderijSpa in het Twentse Nutter gerealiseerd; een authentieke Twentse boerderij gelegen tussen de glooiende landerijen en prachtige Ootmarsumse essen. Samen met hun 3 dochters laten ze hun gasten dagelijks proeven van het platteland door op ludieke wijze spa en wellness te combineren met natuurlijke plattelands-processen.

sauna review kuuroord

Los hoes

Waar tot ruim 100 jaar geleden boer en dier nog samenleefde in een zogenaamde los hoes, betreed je nu een prachtige open ruimte waarin de oude biezen en andere authentieke boerderij elementen zijn verenigd met moderne eigentijdse architectuur. Het prachtige landelijke uitzicht is weids en blijft, zo blijkt gedurende de dag, een centrale plek innemen. We worden enthousiast verwelkomd door Marinka die ons, onder het genot van een pompoenquiche en uitzicht op 2 speelse konijntjes, op het hart drukt gedurende de dag nergens aan te denken. Geen tijd, geen telefoon, maar enkel volledige overgave.

Overgave

sauna in Overijssel We beginnen in de broodoven om even lekker op te warmen en dan in het bijzonder onze smaakpupillen, want wat ruikt zo’n versgebakken broodje lekker! Na een klein halfuurtje staat Marinka alweer te trappelen ons te geleiden naar de aangename loungebanken op de eerste verdieping om daar te wachten op ons volgende appèl. Enerzijds heerlijk dat je geen keuzes hoeft te maken (zeker gezien het feit dat ik doorgaans al moeite heb rechts of links plaats te nemen in de stoomcabine), anderzijds mis je soms de ruimte voor eigen initiatief en je bijvoorbeeld niet op eigen houtje de kruidenoven kunt binnenwandelen. Voor een controlfreak best lastig kan ik je vertellen, maar tegelijkertijd een mooie uitdaging om eens echt los te laten

Kruidenoven

De volgende ‘stop’ is de kruidenoven, wat nog het meeste in de buurt komt van de sauna-belevenis. De ruimte is uiterst creatief ingericht met dennentakken op de grond en 2 hoge houten stoelen bij de kachel. Het licht gaat uit en zodra ik mijn ogen sluit ervaar ik hoe de zon mijn lichaam verwarmt te midden van een ruig Scandinavisch berglandschap. De temperatuur blijkt op de banken zweet-technisch net wat te laag, maar de 2 hoge stoelen pal naast de kachel bieden hierin uitkomst. Bij iedere faciliteit zijn douches te vinden waarbij de temperatuur handmatig is af te stellen. Marinka staat ons liefdevol op te wachten met een verse handdoek en installeert ons vervolgens op de dondolo; een soort schommelbed die met een rustige in- en uitademing een minieme schommelende beweging veroorzaakt en welke, naar schijnt, vergelijkbaar zou aanvoelen als onze embryo-tijd in de baarmoeder (maar daar durf ik geen harde uitspraken over te doen).

Unieke sauna in Overijssel Boerderij Spa in Nutter

Buiten het feit dat Marinka vandaag nog 2 andere setjes gasten laat onderdompelen in deze plattelandsbelevenis en ze er een vrij strak programma op nahoudt, komt ze alles behalve druk of gehaast over. Ze jagen hun droom na, geloven intens in hun concept en dat voel je; alles wat we ondergaan en wat ons wordt verteld geleid op passie en liefde.

Hooi

Ben jij vroeger ook weleens in een hooiberg gedoken? En herinner jij je dan die typerende geur nog? Hou dat vast en voel daarbij een warme deken van stoom om je lijf met uitzicht over de Twentse landerijen. Dat is de hooi-oven bij BoerderijSpa. Jammer dat de geur-PC nog niet in productie is, maar des te aantrekkelijk om dit zelf te gaan ervaren!

Vergeten groenten

Mak en ontspannen schuiven we aan voor de lunch, waarvoor we eerder die dag onze enige keuze hebben mogen maken (vlees, vis of vega). De lunch wordt verzorgd door Jelle Wagenaar, Meesterkok van het Seminar in Zenderen. De lunch is, hoe kan het ook anders, bereidt met regionale en natuurzuivere producten. Zoals we dat de laatste tijd vaker terugzien, staan ook hier de ‘vergeten groenten’ op het menu zoals de pastinaak en schorseneren. Als toetje worden we verwend met het in de omgeving alom geroemde boerderij-ijs eigenhandig bereidt door jawel, Frans Steggink.

Kleien maar

Arrangement Boerderij Spa In de namiddag staat ons nog de ontgiftende lichaamspakking te wachten, waarbij we worden ‘ingekleid’, ‘gepakt’ om vervolgens een half uur floatend op een warm waterbed deze weldaad te ondergaan. Je drijft als het ware op het water en kleine irritaties (zoals een rommelende buik of lage rugpijn) verdwijnen als sneeuw voor de zon. Last maar zeker niet least mogen we de klei-oven in. We krijgen de opdracht verschillende (wat schijnen) medicinale moddersoorten op ons lichaam aan te brengen die vervolgens door warme stoom een diepere huidlaag bereiken. Marinka staat ons buiten weer op te wachten met een kannetje olie en een toef shampoo.

Conclusie

Eigenlijk kun je BoerderijSpa niet vergelijken met een sauna. Zoals ze zelf zeggen; ‘Naar de sauna ga je doordeweeks, maar hier kom je in het weekend’. Het heeft meer weg van kuren en zodra je je kunt mee laten voeren in deze stroom van liefdevolle zorgzaamheid word je ook echt verlost van dagelijkse tijdspanne en ervaar je vrijheid. Verwacht geen immense lichaams-boosten door warm-koud sensaties, maar reken op zachte prikkelingen van de zintuigen en een tedere behandeling van het lichaam. Zoals je van buiten niet kunt zien dat de boerderij een bron omhult van eigentijdse moderne wellness, zo houden ook Frans en Marinka vast aan hun authentieke idealen. De natuur als uitgangspunt, eerlijke producten, een persoonlijke behandeling en natuurlijk de zoogkoeien die op een mooie lentedag de gasten in hun badjassen begroeten. ‘Gewone’ mensen die op zo’n aparte manier invulling hebben weten te geven aan een leegstaand agrarisch erfgoed. (Boeren)petje af!


PS. BoerderijSpa beschikt over 3 Boerderijlodges waarin je na zo’n heerlijke dag lekker kunt nagenieten in boerderij sferen.

Aldus , blogster voor SaunaGids en gebrand op alles wat een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

BoerderijSpa

Logo Boerderij Spa Dalweg 4
7638 PB Nutter
T: +31 (0)541 294 644
www.boerderijspa.nl


Lees ook:


Twitter deze Actie

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]