Home » Sauna nieuws » Geert en Janna Hof sluiten per 1 januari de deuren van hun Sauna Franeker

Sauna Nieuws

Blijf op de hoogte!

Rust en sereniteit zijn woorden die sauna en thermen kenmerken, echter de branche is continu in beweging.
Lees hier het laatste nieuws op het gebied van Sauna &Thermen.

Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Geert en Janna sluiten Sauna Franeker

Na dertig jaar gaan ze genieten van hun pensioen

Datum plaatsing: 1 januari 2019

Geert en Janna Hof sluiten per 1 januari de deuren van hun Sauna Franeker. Na dertig jaar gaan ze genieten van hun pensioen.

Ruim dertig jaar geleden gingen Geert (65) en Janna (64) voor het eerst in hun leven naar een sauna. Ze wisten niet precies wat ze moesten verwachten; het fenomeen sauna was nog relatief nieuw in Nederland. Maar aan het eind van hun bezoek waren ze verkocht. Janna: ,,Wat was dát heerlijk! We zeiden tegen elkaar: als wij zo’n saunabezoek lekker vinden, dan zullen er vast meer mensen zijn die dit fijn vinden.”

Grote verbouwing

Zo was het idee ontstaan om zelf een sauna te beginnen. Na een tijd van wikken en wegen besloten ze hun nieuwe droom realiteit te maken. Ze volgden de benodigde opleiding om gediplomeerd sauna-exploitant te worden, en lieten onderzoek doen naar de haalbaarheid van een sauna in Franeker. Vooral omdat de bank dit wilde. ,,Daar zeiden ze: nou nou, u bent wel wat van plan!” vertelt Geert. Het Centraal Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf had de regio in kaart gebracht, en die bleek financieel zwak. Geert en Janna hielden echter vol dat dit zou werken, en wisten uiteindelijk de financierder te overtuigen.

Daarmee begon er een lange verbouwing. De boerderij waarin ze wonen, gebouwd in 1794, werd voor een groot deel in een nieuw jasje gestoken. Geert: ,,Waar het bad en de sauna zijn, was vroeger een schuur met een hoog dak. De douches realiseren, de machinekamer inbouwen, het zwembad uitgraven, de leidingen leggen, een verdieping inbouwen; bijna al het werk hebben we zelf gedaan. Soms schakelden we klusjesmannen in. Al met al waren we er dag en nacht mee bezig.”

Familiaire sauna

In januari 1989 was het dan zover: Sauna Franeker opende haar deuren. Vrienden, familie en de toenmalige burgemeester van Franeker vierden het moment mee. Daarna was de sauna open voor het grote publiek. Een spannend moment, vond Geert. ,,We hadden alle papieren, maar geen ervaring.” ,,Gelukkig waren we bevriend met een sauna-eigenaar uit Leeuwarden”, zegt Janna. ,,Daar hebben we veel van geleerd.”

De eerste tien jaar was het een avondsauna. Als de deuren om 23.00 uur dicht gingen, maakten Janna en Geert zelf nog even een rondje door de sauna. Het leverde korte nachten op, vandaar dat het stel besloot om op rustige dagen met hun gasten mee te doen - als die dat geen probleem vonden. ,,Maar dat vonden ze altijd wel gezellig”, weet Geert. Na tien jaar was de sauna ook overdag open. Aanvankelijk zeven dagen in de week. De afgelopen jaren is dit steeds een beetje afgebouwd, met oog op de aanstaande sluiting. Nu is de sauna alleen op donderdag open. Daarnaast is Sauna Franeker ook af te huren.

,,Wij gaan nu vaak de sauna in voordat onze gasten komen”, vertelt Janna. ,,Bij de receptie hangen we dan een bordje op: ‘Wij zitten in de sauna, pak de sleutel maar, we zien je straks!’.”

,,We zijn een familiaire sauna, heel anders dan de grote jongens. We willen echt die gemoedelijkheid uitstralen.” Daarom heeft er sinds de start nooit meer een verbouwing plaatsgehad. Behalve na die zwarte dag, negen jaar na de opening van de sauna. Een brand verwoestte de zonnebankzolder. Janna: ,,Maar de hele sauna had enorme schade opgelopen door al het bluswater.” Toch wisten Geert en Janna zich snel te hervatten; met acht weken was de sauna weer helemaal opgelapt.

Geen ‘hiep-hoera’

Na dertig jaar hebben Geert en Janna veel waardevolle herinneringen aan hun Sauna Franeker. Per januari is het gebeurd, en zullen ze alle ruimtes gaan ontmantelen. De voormalige schuur wordt weer een schuur, de ruimte met de bar een woonruimte. Het zal stapsgewijs gaan, ze hebben geen haast. En hoewel ze heel bewust hebben besloten om nu de deuren te sluiten - dertig is een mooi getal, en ze zijn nu nog fit om nog van alles te ondernemen - verwachten ze wel dat het even slikken wordt.

Janna: ,,Jarenlang hebben we gasten gehad. Dat houdt straks op. De eerste weken zal het wel goed voelen, maar daarna volgt misschien zo’n zwart gat.” ,,We zullen iets nieuws moeten bedenken om onze tijd mee te vullen”, vult Geert aan. ,,Al denk ik niet dat we daar moeite mee zullen hebben. Maar nee, de sauna sluiten voelt niet als hiep-hiep-hoera. Ik denk dat we het er nog wel even moeilijk mee gaan hebben om dit los te laten.”

Laatste keer genieten

Mensen die therapiezwemmen bij Sauna Franeker, kunnen op 20 december hun laatste duik nemen in het bad. Op 27 december is de allerlaatste saunadag bij Sauna Franeker. De deuren gaan dan ook een uurtje eerder open, om 17.00 uur. Tot 1 januari is de sauna ook nog af te huren.

Bron: franekercourant.nl


Lees ook:


Geschreven door , blogger voor SaunaGids en gebrand op alles wat maar een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]