Home » Sauna nieuws » Sauna, een perfecte remedie tegen de hitte

Sauna Nieuws

Blijf op de hoogte!

Rust en sereniteit zijn woorden die sauna en thermen kenmerken, echter de branche is continu in beweging.
Lees hier het laatste nieuws op het gebied van Sauna &Thermen.

Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Buiten veertig graden? ‘Ga dan naar de sauna!’

Verslaggever nam de proef op de som

Datum plaatsing: 25 juli 2019

Het klinkt belachelijk: relaxen bij 80 graden in de sauna op de heetste dag ooit gemeten. Toch blijkt het een perfecte remedie tegen de hitte, beweert hoogleraar Integratieve fysiologie Maria Hopman. Verslaggever Stefan Keukenkamp nam de proef op de som en baadde zich - terwijl het buiten 40 graden was - in het zweet bij Sauna Swoll in Zwolle.

Buiten is het 40 graden. Het hitterecord is voor de tweede dag op rij gesneuveld. Tijd voor verkoeling zou je denken. Lekker naar de Wijthmenerplas bijvoorbeeld aan de rand van Zwolle. Of het strand van Bussloo. De ‘hitte vooral niet opzoeken’ valt niet voor niets te lezen in het hitteprotocol.

Toch is dat juist wat steeds meer van haar saunabezoekers doen, ziet Minoes van der Kolk. Ze is één van de eigenaren van Sauna Swoll in Zwolle. ,,Steeds meer bezoekers krijgen in de gaten dat het helpt. Hitte met hitte bestrijden, noemen we dat.”

Dat wil ik zelf wel eens ervaren. De afspraken vooraf zijn helder: geen telefoons en camera’s binnen. Discretie is belangrijk. Mensen lopen naakt en komen voor hun rust. Niet iedereen zit te wachten op een verslaggever.

Poedelnaakt

Poedelnaakt stap ik de kleedkamer uit. In mijn arm twee handdoekjes en een paar blauwe slippers. Op een bord aan de muur staat alles nog even rustig uitgelegd. De dertien stappen voor een perfecte saunamiddag. Te beginnen bij douchen en dan van het voetenbad tot de sauna en het koude dompelbad. Dat laatste is waar ik het meest naar snak.

Maar Van der Kolk waarschuwt: ,,Netjes de stapjes doorlopen in de juiste volgorde.” Braaf knik ik. Eerst de sauna dus, daarna verkoeling. Beginnend bij de stiltesauna. Met ‘slechts’ 70 graden de koelste van het complex. Er zit nog een mevrouw. Ze puft een paar keer. Ik kijk naar de klok. De minuten kruipen voorbij.

‘Buiten afkoelen?’

Na 8 minuten vind ik het wel welletjes. Onderweg loop ik Tiemen tegen het lijf, de andere eigenaar ,,Luister naar je lichaam!”, drukt hij me op het hart terwijl ik een slok water neem. Voordat ik mij voeg bij twee oudere mannen in het koude dompelbad kijk ik nog even naar de instructie. ‘Eerst buiten afkoelen’. Dat kan toch niet waar zijn? Het is 40 graden. Toch doe ik het. Het is eigenlijk best verkoelend vergeleken met die loeihete sauna.

Na het koude bad (14 graden) voel ik mij herboren. Ik wandel rustig naar het bubbelbad. Een stel neemt ook plaats. ,,Mijn moeder verklaarde mij voor gek”, zegt de vrouw. Haar vriend heeft ze dit keer zo ver gekregen mee te gaan. ,,Op de heetste dag ga ik voor het eerst naar de sauna”, klinkt het grinnikend. Maar waarom? ,,Het is gewoon heerlijk om zonder kleren rond te lopen.”

Rustgevend gevoel

Tijd om het terras op te gaan. Ik loop Ben (‘geen achternaam in de krant’) uit Zwolle en Mieke van Lohuizen uit Heerde tegen het lijf. Pensionado Ben komt hier deze week al zowat elke dag. ,,Morgen ben ik hier weer. Het is zo lekker met dit weer om transpiratie kwijt te raken zodat ik de rest van de dag prettiger kan functioneren.” Ook Van Lohuizen vindt het fantastisch om met deze hitte een saunaatje te pakken. ,,Het geeft een rustgevend gevoel en je kunt afkoelen wanneer je wilt.’

Ze raden mij nog de blokhut-sauna aan (90 graden). Ik slik een keer. Samen met twee mannen loop ik de sauna in die achterin de grote buitentuin staat. Ik houd het amper vijf minuten vol. Ik besluit snel nog even een plons te nemen in het zwembad. Als ik weer buiten sta heb ik van de hitte niets te vrezen. Mijn telefoon licht op nadat het hitterecord opnieuw is gebroken. Daar heb ik geen last meer van. Die blokhut was pas écht warm!

‘De sauna is fantastische manier om te trainen tegen hitte’

Een saunabezoek wanneer het buiten 40 graden is? Dat klinkt niet heel logisch, maar volgens hoogleraar Integratieve fysiologie Maria Hopman hét perfecte middel om je te wapenen tegen de hitte. ,,De sauna is een fantastische manier om je hart en thermosregulatie te trainen”, legt Hopman uit. ,,Wanneer het warm wordt treden allerlei reacties op in het lichaam die de temperatuur binnen de perken willen houden.”

,,Door in een sauna te zitten en je vervolgens in een ijsbad onder te dompelen gaat je doorbloeding steeds aan en uit. Je prikkelt daarmee de circulatie.” Iemand die dit een paar keer doet ziet al snel profijt, weet Hopman. ,,Het lichaam kan heel snel wennen aan hitte. Wie het traint zal zien dat bijvoorbeeld minder zout verliest, omdat het lichaam dat eerder spreidt.” Ook het koelbad in de sauna doet wonderen. ,,Iemand die het water ingaat koelt 25 keer sneller af dan wanneer je koelt met een ventilator.”

Bron: www.destentor.nl


Lees ook:


Geschreven door , blogger voor SaunaGids en gebrand op alles wat maar een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]