Home » Sauna reviews » Sauna Review; Ryokan in Zutphen

Sauna Review; Kuuroord Ryokan

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.De ziel van Ryokan

Zutphen, 13 augustus 2013

Bezielde plekken. Je hoort er weleens van, maar ze zijn vaak moeilijk te vinden en zelfs het omschrijven ervan blijkt lastig. Want wat maakt een plek nou bezield? Wordt er van origine kracht uitgedragen waardoor je automatisch wordt opgeladen? Zijn het de ‘instrumenten’ die worden gebruikt om zo’n plek te bekrachtigen? Of toch de mensen die een plek tot bezield maken?

Bijzondere sauna in Zutphen


In het geval van Ryokan waarschijnlijk een combinatie van die 3 met als hoofdpijler de immense toewijding en intuïtieve kwaliteiten van de zielen achter dit unieke kuuroord, health & healing- en sauna & beauty centrum. Ik heb het genoegen deze krachtplek te mogen ontdekken en met enkele bijzondere mensen achter de schermen kennis te maken.

Japan kan trots zijn!

In de ochtend arriveer ik bij Ryokan, gelegen temidden van de Bronsbergenmeren nabij de uiterwaarden van de IJssel. Bij een Japanse Ryokan dient, zo lees ik, de harmonie tot in de meest perfecte vorm te zijn uitgewerkt waarbij gebouw en tuin zijn aangepast aan de omliggende natuur, als ook de materialen en zelfs de bedrijfsvoering. Dat het laatste wel snor zit, weet ik uit een eerder verschenen artikel op SaunaGids over de drijvende ‘healende’ kracht achter Ryokan, André Visch. Daarnaast wordt er veelal gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals het houtwerk en het vegetatiedak en ook aan duurzaamheid is gedacht in de vorm van zonne-energie, een warmtewisselaarsysteem en vitaal water. Japan kan trots zijn!

Ambiance

Ik word hartelijk ontvangen door de dame achter de balie en het valt me op dat iedereen er piekfijn en verzorgd uitziet. Ik krijg een korte uitleg en krijg netjes een plattegrond van het complex aangereikt. De kleedkamers zijn ruim opgezet en er wordt gebruik gemaakt van een handig lockersysteem met een polsbandje. De Japanse ambiance komt me al snel tegemoet zodra ik de sfeervolle doucheruimte binnenstap. Via de bordjes laat ik me informeren over een heus Japans douche/scrub ritueel waarbij ik me met een emmertje water en scrub te lijf mag gaan en waarna ik een minuut of 10 heerlijk mag weken in de whirlpool.

Saunaplein Kuuroord RyokanHet saunaplein oogt op het eerste gezicht wat sobertjes, maar blijkt toch erg compleet te zijn met haar 2 whirlpools, stoombad, voetenbad, 70°C sauna, houtgestookte kelo sauna (met heerlijke houtgeur) infraroodsauna en rustruimte. Wat me opvalt is de akoestiek welke in vergelijking met sommige andere sauna’s een erg zachte rustige klank heeft. Er is een binnenzwembad aanwezig, maar deze is volgens een wisselend tijdsschema toegankelijk.

Parel

Kom tot rust bij sauna in Gelderland Ik heb een mooie dag uitgekozen dus mijn aandacht wordt vrij snel getrokken naar de parel van Ryokan; de Japanse tuin. De wisselwerking met de Japanse bouwstijl en de natuurlijke omgeving met prachtige bloemen en planten waant je werkelijk op een ander continent. Overal vind je verborgen hoekjes waar je even lekker in alle privacy kunt genieten van je ik-ben-even-verlost-van-kleding-en-andere-overbodige-ballast modus. Buiten de 2 sauna’s, zwembad en zwemvijver, blijkt mijn favoriete plekje al snel het 'theehuis' oftewel de serene traditionele meditatieruimte; het briesje wat ontstaat door de geopende schuifpui in combinatie met het uitzicht op het meer en de traditionele tatami (Japanse matten) laat voor mij niets meer te wensen over.

Harmonie

En of het ligt aan het verhelderende gesprek met André die ochtend, de ayurvedische massage in het vooruitzicht of de vitalisering van de lucht en het water door het gebruik van lamina’s, vitalisers en rozenkwartsen, de plek laat me een warm gevoel van thuiskomen ervaren en ik lijk letterlijk weg te zakken in een lome harmonieuze roes waar ik niet meer uit wil komen, nooit meer.

Eén-tweetje

Unieke sauna in Gelderland De ayurvedische massage, een massage uit de hindoeïstische gezondheidsleer die balancerend en afvoerend werkt, klinkt me als muziek in de oren. Ook voel ik bij Koos, de masseur in kwestie, direct de toewijding en aangename energie in zijn stem en aanwezigheid. Ook zijn ziel maakt acte de presence en krijgt van mij een staande ovatie, niet in de laatste plaats door het kleine onderonsje welke hij en mijn lichaam lijken te hebben waarbij ze elkaar glashelder verstaan en haarfijn inspelen op mijn behoeftes en blokkades. Bijzonder!

Sushi

En dan is het tijd voor.... Sushi! Want Ryokan beschikt over de enige sushi-bar in de Nederlandse saunabranche. De kaart is sowieso erg origineel en verrassend; homemade Iceteas, smoothies van wortel, mango & gember en een Tea Meets Wine concept. Ook lees ik op de site dat er veelal gebruik wordt gemaakt van biologische en seizoensgebonden producten van zoveel mogelijk lokale leveranciers. Daar houden wij van! De keuken is open en vormt het hart van het restaurant welke verder verzorgd en gezellig oogt. Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheid het restaurant qua uitzicht te scheiden van het saunacomplex zodat ook bezoekers na bijvoorbeeld een workshop, een gelaatsbehandeling of shiatsu massage, een acupunctuur- behandeling of fysiotherapie kunnen genieten van een potje Japanse thee, Sushi of een lekker 3-gangen menu.

Restaurant bij Sauna Ryokan

Het enige echte kuuroord van Nederland

De Ryokan filosofie omvat veel meer dan alleen het sauna- en thermen concept. Want wat veel mensen wellicht niet weten is dat Ryokan het enige echte kuuroord van Nederland is. Samen met een traditioneel Chinees Geneeskundige wordt er een kuurprogramma samengesteld (1, 3, 5 of 8 dagen) afgestemd op de mogelijkheden en behoeftes van de gast waarbij voeding, behandelingen en ontspanning de hoofdpijlers zijn. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een sapvastenkuur, waarbij je dagelijks lichaamsbehandelingen, massages, groentesappen en detox capsules tot je neemt, die het hoofd kunnen bieden aan bijvoorbeeld lusteloosheid, vage darmklachten en overgewicht.

Löyly-spektakel

De kreten ‘niet te vergelijken’, ‘dit moet je meemaken’ en ‘ik kom speciaal op dinsdag of donderdag’ maken me erg nieuwsgierig naar de opgieting van het, onder de Ryokan-tribe, welbekende stel Don en Jolanda. Wauw! In een tijdsbestek van maar liefst 1 uur worden we aan de arm meegenomen door prachtige Japanse tuinen, omringd met zalige bloesemmelagnes, omarmd door rustgevende klanken en omstrengeld door intense warmtestoten. Weerstand bestaat niet, alleen genot. Tussen de opgietingen door lopen we rondjes om de 80°C sauna en snoepen we van fruit en lekkere mangojuices. Tijdens de 3e en laatste opgieting gaat dit geweldige stel nog even helemaal los en krijg ik officieel mijn allerheetste löylysensatie op m’n bordje! Lekker, maar precies lang genoeg voor deze die-hard light:).

Kuuroord en Health center Ryokan

Conclusie

Ryokan is niet de grootste of meest luxe sauna die ik ooit heb bezocht, maar is werkelijk uniek in haar soort. De Japanse stijl, verrassende details, harmonieuze zen-sfeer en met stip de ademende ziel laten je een gevoel van thuiskomen ervaren. Met de geplande uitbreiding van het workshop-aanbod (met onderwerpen als voeding, meditatie, bewustzijn) wil Ryokan het health- en healing centrum toegankelijker maken voor zowel de badjas- als ‘pak’/geklede gast. Deze visie ondersteunt de filosofie waarin Ryokan vast wil houden aan haar reguliere toegangsprijzen, daarbij haar kwaliteit kan waarborgen en die met deze unieke extra’s zelfs kan overstijgen. De ziel van Ryokan pakt je en laat vervolgens niet meer los.

Kuuroord Ryokan

Kuren in Zutphen Bronsbergen 27
7207 AD Zutphen
T: 0575 53 84 20
www.ryokan.nl


Lees ook:
comments powered by Disqus

Nieuws over sauna
Geschreven door , blogger voor SaunaGids en gebrand op alles wat een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]