Home » Sauna reviews » Sauna Review; Thermen Houten

Sauna Review

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.Thermen Houten

Sauna Houten in provincie Utrecht Houten, 17 december 2012

Naar aanleiding van de verbouwing bij Thermen Houten, hebben wij onze kersverse reviewer Peter de Vries op pad gestuurd. Peter is al ruim 30 jaar een fervent saunabezoeker en heeft door de tijd heen minstens 25 sauna en thermen van dichtbij gezien. Wij zijn dan ook apetrots gebruik te mogen maken van zijn jarenlange ervaring en opgebouwde expertise.

Om te beginnen

Mijn eerste bezoek aan Thermen Houten is al ruim 13 jaar geleden en het laatste bezoek ongeveer 3 jaar geleden. Dan is een verbouwing een goede reden om weer eens te gaan kijken. Vooraf eerst maar even de website bekeken welke uitnodigend oogt, echter mis ik foto’s van de faciliteiten en een plattegrond van het complex, waardoor het lastig is vooraf een beeld te vormen.

Eerste indruk

Sauna review Thermen Houten Ik word vriendelijk ontvangen, maar ondanks dat ik geen vaste bezoeker ben, krijg ik geen uitgebreide uitleg of plattegrond mee. Na de incheck vind ik op de 1e etage aan het einde van de gang mijn kluisje welke werkt met een sleutel die ik vervolgens dien af te geven bij de balie. Er zijn tevens opbergkastjes met een cijfercode. Na het omkleden weet ik niet direct waar ik moet zijn voor bijvoorbeeld het douchen. Tevens zie ik nergens een bewegwijzering of plattegrond, dus ik ga zelf op onderzoek uit.

Hart van houten

Gedoucht en wel loop ik uit op 2 deuren; de linker leidt naar de nieuwe panoramasauna en achter de rechter bevinden zich de tuin en overige sauna’s. Ik kies voor de tuin en loop richting het hart van Houten zoals ik me nog kan herinneren: een drukke maar gezellige ruimte met veel hout en daglicht van boven. Diverse baden en sauna’s komen hier op uit, evenals het restaurant. Na mijn eerste rondje besluit ik iets te gaan drinken en bestel een smoothie. Het duurt even voordat de bestelling wordt opgenomen, maar het meisje benaderd me allervriendelijkst. De smoothie is helaas niet ijskoud, maar wel lekker.

Löyly

Thermen Houten opent na verbouwing En dan… de opgieting. Het is erg druk (ca 70 liefhebbers) en na een korte uitleg wordt gestart met het ritueel. Zoals gebruikelijk zit ik bovenin. Eenmaal begonnen voel ik door het lage plafond vrij snel de warme deken, waardoor het effect van het wapperen voor mij minder is. Na 15 minuten staan we weer buiten waar de saunameester als een soort marktkoopman uitlegt hoe je het beste kunt afkoelen. Mijn inziens past die uitleg beter bij aanvang van de opgieting zodat je beter begrijpt wat het doel is van de hele opbouw.

Lunch

Na een 2e rondje sauna ga ik voor de lunch, helaas blijkt ook nu geduld het sleutelwoord. Na 10 minuten wordt mijn bestelling opgenomen en 20 minuten later bereikt mijn cappuccino haar plaats van bestemming. Echter hebben er ondertussen al 4 personen zich gemeld met de vraag of ik al geholpen ben. Ik kan geen logica ontdekken in de werkwijze van de bediening; geen indeling per sectie of vaste tafels per bediende waardoor er verwarring ontstaat. Het restaurant is voor ieder saunacomplex een goede bron van (extra) inkomsten maar als je daar niet kunt genieten omdat je dusdanig lang moet wachten, blijf je er niet langer dan nodig. De manager van het restaurant kwam zijn excuus maken en het lange wachten werd ongevraagd gecompenseerd, erg attent. Met de drukke periode rondom de feestdagen op komst is dit zeker een puntje van aandacht.

Signing

Heropening Thermen Houten Mijn derde ronde bevat een bezoekje aan de panorama sauna wat absoluut een mooie aanwinst is na de verbouwing. Zoals ik eerder aangaf is de signing minimaal, dus heb ik iedere deur eigenhandig geprobeerd. Zo vind ik bij de piramide 2 ingangen: achter nummer 1 tref ik een rustruimte en achter ingang nummer 2 verschuilen zich 2 kleinere sauna’s die echt de moeite waard zijn. Wat ik toch mis zijn de bordjes met de informatie omtrent het soort sauna en de temperatuur. Wat mij ook opvalt is dat er, voor zover ik gezien heb, niet schoongemaakt en/of gedweild word met als gevolg grote plassen rondom de baden en douches. Over douches gesproken; hoe komt het toch sauna’s vaker last hebben van een wisselende waterdruk? Ongewild kreeg ik een wisselbad onder de douche. Afwisselend warm en koud water, zonder dat je dat zelf kan instellen. Ook de waterstraal wisselde tussen hard en zacht.

Eindconclusie

Het is positief als saunacomplexen verbouwen en vernieuwen maar als de logistieke en personele zaken niet worden aangepast aan de nieuwe situatie is dat een gemiste kans. Bij de verbouwing zijn verschillende onderdelen zichtbaar vernieuwd en is er meer sauna ruimte toegevoegd met het doel meer bezoekers te kunnen ontvangen (= meer inkomsten). Blijkbaar heeft men zich niet (voldoende) gerealiseerd dat daar ook meer personeel en een betere planning voor nodig zijn en dat kleine dingen niet over het hoofd moeten worden gezien. Een saunabezoek is een dagje pure ontspanning maar dan moet dat niet teniet worden gedaan door het onnodig moeten zoeken, lange wachten en een gehaaste opgieting.

Thermen Houten in Utrecht Misschien lijkt het wel vreemd na mijn bovenstaande verslag, echter heb ik zeer zeker genoten van de sauna’s en deze dag bij Thermen Houten. Maar met wat meer aandacht aan de genoemde zaken kan het nog meer pure ontspanning worden! Al met al was dit bezoek een zesje waard, maar als men meer aandacht geeft aan de personele invulling en de finishing touch van het geheel kan dat makkelijk een acht plus worden; want qua sauna’s en voorzieningen is Thermen Houten dik in orde! Aldus , blogster voor SaunaGids en gebrand op alles wat een minimale temperatuur bereikt van 50°C.


P.S. Ben jij nou ook een gepassioneerd saunaliefhebber met schrijfkriebels? Stuur een prikkelend leuk stukje tekst over een sauna gerelateerd onderwerp naar [email protected] en wie weet sturen we jou de volgende keer op pad!

Thermen Houten

Thermen Houten in Utrecht Tuibrug 4
3991 LC Houten
T 030 687 82 92
www.thermenhouten.nl

Lees ook:

Twitter deze Actie

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]