Home » Sauna reviews » Sauna Review; Thermen R

Sauna Review

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.Thermen R

Roeselare, 26 april 2013

Met een legio aan keuze tussen de veelal uitlopende Nederlandse sauna en thermencomplexen, is de noodzaak voor de Nederlander naar de zuiderburen af te reizen niet bijzonder hoog. Gemiddeld vinden wij een uurtje rijden de max. Toch is er een complex, waar zo blijkt, Nederlanders graag een uitzondering voor maken. In Roeselare bevindt zich het piepjonge Thermen R wat slechts 1,5 jaar geleden is gerealiseerd door Rik Viaene en zijn vrouw Claire Tack en wat door zowel Belgen als Nederlanders in korte tijd uitermate goed wordt gevonden.
Sauna België

Na een rit van ongeveer 2 uur (vanaf Eindhoven) vinden we, gelegen in een moderne villawijk, Thermen R. We worden allervriendelijkst ontvangen door Sophie Viaene, inderdaad, de dochter van. Zij begeleidt ons naar de kleedruimte die ons, door het speelse gebruik van gekleurde lampen, direct laat onderdompelen in heerlijke (zoals ze in België zeggen) relaxsferen. De ruimte herbergt 200 kluisjes en werkt met een modern bandjessysteem. Na de enthousiaste rondleiding van Sophie, versnellen we onze tred richting de douches. Want wat een verademing; luxe regendouches die je zelf aan- en uitzet en handmatig mag verstellen qua temperatuur.

Faciliteiten

Sauna Roeselare Het complex oogt op het eerste gezicht strak en modern, maar voelt door de keuvelende gasten tevens warm en gezellig aan. Een muur met de uitgebreide uitleg over alle faciliteiten waaraan Thermen R onderdak biedt, geeft een duidelijk beeld van wat we mogen verwachten. Binnen zijn dat de bio-sauna (60 º C), Japanse sauna
(90º C) met uitzicht op de belevingsmuur waarop natuurbeelden worden geprojecteerd, finse sauna
(80º C), infraroodsauna en stoombad. Na een reiniging van stoom en scrub kiezen we voor de heetste van het stel die geheel volgens traditie half onder de aarde verzonken ligt; de Maa sauna. De sauna is voorzien van een knapperend houtvuurtje wat je (met een klein beetje inbeeldingsvermogen) doet wanen in een Fins hutje te midden van besneeuwde uitgestrekte naaldbossen.

Buiten vind je tal van afkoelmogelijkheden en heb je midden in de uitgestrekte tuin zelfs de beschikking tot een zwemvijver. Ook de jacuzzi, scrubhut, buitenzwembad, kelo sauna en meditatiesauna hebben een plekje in de tuin verworven. Daarnaast biedt het ‘strand’ in combinatie met de uitgestrekte grasmat meer dan genoeg ruimte voor een momentje voor jezelf veraangenaamd door een hemels briesje. Enig nadeel is wel dat pal naast het complex de provinciale weg loopt, die soms spontaan een einde doet maken aan die dromerige relaxmodus. Maar aan de reeds aangelegde geluidswal te zien, wordt hier aan gewerkt.

Bourgondische gezelligheid

Als je het restaurant annex lounge op een rustig moment bezoekt, kun je je niet voorstellen hoe bruisend en levendig deze aandoet tijden de lunch of in de namiddag. Dat is wel een groot verschil met Nederland waar tijdens een bezoek aan de sauna toch de rust vooral centraal staat. In België hecht men over het algemeen meer waarde aan bourgondische gezelligheid wat je ook terugziet in het aanbod qua rustruimte, die voor Nederlandse begrippen minimaal is. De bediening is vriendelijk en correct en probeert de gast bij haar of zijn voornaam te noemen wat bijdraagt aan de gemoedelijke en familiaire sfeer.

Sauna Roeselare Sauna in Belgie

Waar in Nederland streekproducten (het liefst van biologische afkomst) niet aan te slepen zijn, heeft die trend België nog niet bereikt volgens Rik; de Belg is en blijft een Bourgondiër die houdt van grote porties en laat daarbij gezonde overwegingen nogal eens varen. De uitgebreide kaart is zeer divers en ook voor een goede wijn zit je hier prima. De prijsstelling is enigszins aan de hoge kant, maar de porties liegen er dan ook niet om (zelfs de versnapering bij de koffie lijkt op een geheel verzorgde lunch). Persoonlijk mis ik tijdens het eten wat privacy en zou een subtiele afscheiding tussen de lounge en het restaurant wellicht uitkomst bieden. De Nederlanders worden overigens op hun wenken bediend; want naast de van Dobben kroket, lees je in de lounge ook de Volkskrant en het AD.

Löyly

Het opgiet ritueel staat bij Thermen R, in tegenstelling tot veel andere Belgische complexen, hoog in het vaandel. Dagelijks wordt via Facebook het programma gedeeld en het is dan ook niet voor niks dat een voorronde van het NK Sauna Event plaatsvindt in deze Belgische tempel van geneugten. Opgieters zijn gedreven vrijwilligers, maar wat wil je met een schatkist aan geuren, sapjes, fruitsoorten en andere attributen waarmee de saunameesters dagelijks worden gefaciliteerd. Met in het weekend zo’n 8 tot 9 sessies per dag en maar liefst 2 opgieters in de finale van het NK Sauna Event kun je wel stellen dat het löyly ritueel een essentieel onderdeel uitmaakt van de filosofie.

Klankschalen opgieting

Thermen R Terwijl er 80 fervente löyly-liefhebbers voor de kelo staan te wachten op de 3e ronde van het NK Sauna Event, kiezen wij voor een intieme klankschalen opgieting in de meditatie-sauna uitgevoerd door Mark. Geen prestaties, geen tijdspanne, slechts de serene klanken van de schaal gecombineerd met de zachte gevoelige wappers van Mark. Mark leidt aan COPD en heeft daardoor slechts beschikking tot de inhoud van 1 halve long wat het extra bewonderenswaardig maakt dat hij deze opgieting van minstens 3 kwartier prachtig weet neer te zetten. Waar een opgieting bij mij doorgaans gevoelens van verzet en volharding teweeg brengt, vult het me deze keer met volledige acceptatie en pure overgave.

Conclusie

De Belgische gezelligheid in combinatie met de perfect verzorgde wellness, maken Thermen R tot een waardevolle locatie voor zowel de Belgische als Nederlandse saunaliefhebber. Het aanbod qua faciliteiten is ruim voldoende en prima behapbaar. Het ontbreken van waterfonteintjes en de ietwat kleine rustruimte zjjn voor de Nederlandse bezoeker wellicht anders dan vertrouwd (hoewel een upgrade voor dat laatste al op tafel ligt), maar worden ruimschoots gecompenseerd door de dubbele puntjes op de 'i'. De enthousiaste en goedlachse Rik Viaene en zijn familie creëren een heuse thuisbasis in een sfeer van luxe bourgondische gezelligheid. Mocht er ooit sprake zijn geweest van een Belgische saunacultuur die enigszins zou achterlopen op die van Nederland, zorgt Thermen R voor een fenomenale inhaalslag.

Sauna België

Aldus , blogster voor SaunaGids en gebrand op alles wat een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

Thermen R

Logo Thermen R Kaasterstraat 44
8800 Roeselare
België
Tel: 051 23 23 23
www.thermenr.be


Lees ook:Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]