Home » Sauna nieuws » Duizend-en-één-nachtbeleving in sauna

Sauna Nieuws

Blijf op de hoogte!

Rust en sereniteit zijn woorden die sauna en thermen kenmerken, echter de branche is continu in beweging.
Lees hier het laatste nieuws op het gebied van Sauna &Thermen.

Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Vanaf mei 2019 Duizend-en-één-nachtbeleving in sauna

In sauna aan de Berendonckplas

Datum plaatsing: 15 maart 2018

Na vele jaren van juridisch getouwtrek gaat deze week dan toch de eerste paal voor Thermen Berendonck de grond in. Voor 25 miljoen euro staat er over dik dertien maanden een sauna- en wellnesscomplex, geheel in de sfeer van het thema Duizend-en-een-nacht. Op 1 mei 2019 moet het open gaan voor publiek.

Een meditatiesauna, met uitzicht over de waterplas van De Berendonck. Maar ook een theatersauna. ,,Met een grote videowall en bijbehorend geluidsysteem, waardoor de opgieting een grote show wordt. Je hoort en ziet wat je ook voelt, waardoor je emotioneel en spiritueel geraakt wordt." Maar dat staat toch haaks op de rust van de sauna? ,,Nee, het wordt geen hectiek of circus. Let maar op: hier gaan de gasten van ver voor komen. Het blijft sereen."

Fabian Dolman wil als directeur van Quality Wellness Resorts (QWR) nu snel aan de slag in Wijchen. Terugkijken op de strijd van de afgelopen jaren doet hij met lichte tegenzin in enkele zinnen. ,,Duurde zeven jaar en dat is natuurlijk te lang; alles werd - vooral door de milieuclubs die voor de dassen knokten - erbij gesleept om het proces te vertragen. Terwijl het niet om een natuur- maar om een recreatiegebied gaat. Dat heeft ons zo'n 500.000 euro aan juridische procedures en bouwtekeningen gekost."

Bussloo en Soest

De ondernemersfamilie Dolman begon elf jaar geleden met hoofdvestiging Thermen Bussloo. ,,Mijn moeder sleepte mijn pa mee naar sauna Thermae 2000 in Valkenburg. En hij dacht 'dit kan ik ook, maar dan beter'." Hij begon met 40 medewerkers, nu zijn dat er 400; is het complex 22 keer verbouwd en komen er 350.000 gasten per jaar. Een aantal dat Thermen Berendonck niet zal halen. ,,Bussloo heeft een hotel, mensen die overnachten komen vaak twee dagen binnen. Voor Berendonck - waar geen hotel komt - rekenen we op 150.000 gasten in het eerste jaar en 200.000 in de jaren daarna." Vorig jaar is er al een tweede vestiging bijgekomen: in Soest.

Waarom wil Dolman zo graag in Wijchen zitten? En met z'n derde vestiging niet bijvoorbeeld wat verder Brabant in? Hij haalt een kaart van Nederland en zijn drie Thermen erbij. ,,De gasten uit voor Bussloo komen vooral uit Oost- en Noord-Nederland, die in Soest wordt vooral door het midden van het land en de Randstad bezocht. In Wijchen pakken we een groot deel van Zuid-Nederland en Duitsland. En als ondernemer wil je er bovenop zitten en geen uren hoeven rijden hier vanuit Voorst. Soest en Wijchen zijn dan prima te doen."

Wat de doelgroep betreft: Dolman ziet voor zijn drie thermen een bovenregionale rol. ,,Daarom zullen de andere sauna's in de regio Nijmegen ook best kunnen blijven bestaan. Ik denk dat wij publiek van verder weg gaan trekken. We mikken er op dat bij de Berendonck straks zeker 30 procent van de gasten Duitsers zijn. Overigens hebben wij hier in Bussloo ook een grote concurrent - Veluwse Bron - op maar 25 kilometer afstand. En we kunnen allebei prima overleven."

A la carte scrubbadhuis

Bovendien, zo meent Dolman, krijgt Thermen Berendonck z'n eigen, unieke uitstraling. ,,Helemaal in de sfeer van duizend-en-één-nacht. We zijn voor inspiratie en aankopen naar India geweest, enkele tempeldeuren staan daar klaar om verscheept te worden naar Wijchen. We bouwen de corridor van de Taj Mahal na, met een chaygar - een Indiaas theehuis - als sauna waar ook een theeopgietritueel plaatsvindt. En er komt een à la carte scrubbadhuis." En oh ja, ook nog 'gewoon' 16 sauna's en 3 stoombaden. ,,Dit komt de hele saunawereld bekijken, zoals ze dat ook met die theatersauna in Soest deden."

De directeur durft de claim aan dat Thermen Berendonck 'het meest innovatieve en duurzame wellnesscomplex van Nederland en misschien wel Europa wordt'. ,,Geen gas meer in een complex met de afmeting van twee voetbalvelden, all electric. Warmtepompen, 1.500 zonnepanelen op de daken en we denken nog na over een drijvend zonnepark op de waterplas. En alle warmte die bij de sauna's vrijkomt, wordt hergebruikt." De totaalinvestering bedraagt zo'n 25 miljoen euro, op 1 mei volgend jaar moeten de deuren open. De dagentree bedraagt 36 euro en Dolman beaamt dat dat 'aan de bovenkant van de markt is'.

Drukke bouwwereld

Eigenlijk had QWR afgelopen najaar al met de bouw in Wijchen willen starten, met oplevering aanstaand november. ,,Maar we moesten nog even wachten met werkzaamheden tot enkele compenserende maatregelen voor de dassen waren aangelegd. En de bouwwereld heeft het een stuk drukker gekregen, waardoor ik inschat dat we nu bij de start 10 procent duurder uit zijn dan als we afgelopen najaar waren begonnen."

In Wijchen komen 200 personeelsleden te werken. De vijftien managers worden nu al gezocht, zodat ze een jaar lang opgeleid kunnen worden; de werving van de rest van de medewerkers volgt begin volgend jaar.

Bron: www.gelderlander.nl


Lees ook:


Geschreven door , blogger voor SaunaGids en gebrand op alles wat maar een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]