Home » Sauna reviews » Sauna Review; Wellness Leiden

Sauna Review

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.Wellness Leiden

Leiden, 16 december 2013

Zo nu en dan stuurt SaunaGids een saunafanaat op pad om een sauna, in het uiteenlopende saunalandschap wat Nederland typeert, te beoordelen. Deze keer bezoekt Kevin Wellness Leiden; na Wellness Goes de 4e telg in de Fitland familie. Lees hieronder zijn bevindingen!

Review sauna in Zuid Holland

Wellness Leiden op een rijtje:

Entreeprijs: €31,50
Capaciteit: 150 á 200 bezoekers
Oppervlakte: 1400 m2
Openingstijden: Dagelijks van 10.30 tot 22.30 (vrijdag & zaterdag tot 23.30)
Korting Wellness Leiden: VakantieVeiling
Damesdagen: Nee
Badkledingdagen: Op dinsdag badkleding-mag-dag

Lift-off

Afgelopen donderdag had ik de eer om voor Saunagids een bezoek te brengen aan een van de nieuwste Fitland Wellness vestigingen in Leiden. Eerder had ik al een kijkje genomen op de website, een enthousiast verhaal gehoord van een kennis en een paar foto's gezien van een saunameester die reeds acte de presence heeft gegeven op deze unieke plek. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Na een voorspoedige treinreis, ook dat is blijkbaar nog mogelijk, arriveer ik rond 13.00u. in Leiden. Het vinden van het nieuwe grote 'Level' gebouw waarin, naast Fitland oa., ook een ROC, hotel en restaurant is gevestigd is niet moeilijk. Het ligt namelijk vlak bij het centraal station aan de achterzijde, westzijde nabij het Leids Universitair Medisch Centrum. Fitland Wellness Leiden bevindt zich helemaal bovenin op de 12e verdieping en bereik je dus per lift.

Review Wellness Leiden

Bij de receptie word ik in een zeer gemoedelijke sfeer uiterst vriendelijk ontvangen door Denise, mijn gids voor vandaag. De Brabantse roots van Fitland proef je meteen. Na een kort praatje en uitleg begeef ik mij naar de omkleedruimte waarvan er 2 zijn; één voor dames en één voor heren/paren. De omkleedruimte is niet bijzonder groot, maar voldoet uitstekend en werkt met een heel gemakkelijk polsbandjessysteem waarbij je zelf een beschikbaar kastje kunt uitkiezen.

And there was light

Relaxend in het voetenbad komt Denise me, zoals afgesproken, halen voor de uitgebreide rondleiding. Alles is oogverblindend mooi met veel rvs, glas, licht en daarnaast een erg ruime opgezet. Eén van de rustruimtes is nog niet gereed, maar daar wordt hard aan gewerkt. De grote en hoge raampartijen zorgen voor een indrukwekkend vergezicht op zowel de duinen in de verte als de entree van het ziekenhuis wat dichterbij.De raampartijen veronderstellen een behoorlijke inkijk, maar niets is minder waar; de mensen en de auto’s die je buiten ziet zijn qua grootte vergelijkbaar met een modeltreinbaan. Het geheel krijgt hierdoor een bijzonder lichte en ruimtelijke uitstraling.

Fitland wellnessresort Leiden


Ik tel 3 saunacabines met ieder een eigen identiteit gekenmerkt door temperatuur, geur en uitzicht (panorama sauna). Allen zijn goed op temperatuur en netjes afgewerkt. 1 saunacabine heeft wel een behoorlijk hete vloer en wellicht is het ook een tip om in de saunacabines naast de traditionele saunakussens een paar ergonomische HaLu saunakussens te leggen. Verder beschikt het complex over een stoombad, infrarood sauna, hammam ruimte, kruidenbad, zwembad, whirlpool, rustruimte en een grappig vormgegeven langwerpig 'cocoon' blok. Deze cocoonruimte is gevuld met heerlijke ligplaatsen waar men zich heerlijk een moment terug kan trekken onderwijl genietend van een muziekje op de te lenen koptelefoon, van het uitzicht naar buiten of van een kort slaapje.

Mooi

De rondleiding voert verder en Denise laat mij nu het beauty gedeelte zien met 2 zonnebank cabines en een collageenbank cabine, allen voorzien van gerenomeerde Ergoline banken. Daarnaast bevinden zich er de beauty behandelruimtes, zowel voor 2 personen als voor 1 persoon, en dit alles in een warme sfeervolle uitstraling. Als laatste krijg ik een kijkje in het fitness gedeelte van deze Fitland vestiging. Wat mij hier meteen opvalt naast de mooie gloednieuwe apparaten is de zeer ruime opzet. Na de uitgebreide rondleiding ga ik mijn eigen weg en begin met een heerlijk rondje in een saunacabine die mede een lichte anijsgeur heeft; één van mijn favoriete geuren die doet denken aan vakanties in Frankrijk met bijbehorende pastis (anijslikeur).

Sauna in LeidenTegen half drie krijg ik al een eerste lichte trek en dorst en besluit een kijkje in het restaurant te nemen. Het restaurant bevindt zich samen met een lounge gedeelte een verdieping hoger, welke je met een open trap bereikt. Wat mij zeer positief als eerste opvalt zijn de karaffen met water waar je naar hartenlust glaasjes water kunt pakken. Het aanvullen van vocht is juist in een sauna heel belangrijk en wordt in nogal wat saunabedrijven onderschat.

Let's eat!

Het restaurant zelf is modern, strak en stijlvol ingericht en zou wellicht nog iets meer sfeer mogen krijgen, wat ongetwijfeld zal gebeuren als er meer gasten zijn. Het ontbreekt er aan een altijd sfeer verhogende aanwezigheid van een bar met als reden dat het restaurant gebruik maakt van de faciliteiten van het aangrenzende 'geklede' restaurant. De kaart biedt een zeer gevarieerde keus, voor ieder wat wils, grote of kleine trek. De prijsstelling van de drankenkaart is normaal, marktconform en is tevens voorzien van bijzondere bieren zoals bijvoorbeeld Swinckels. Ook de rest van de kaart is redelijk geprijsd waarbij de kop soep zijn ietwat hoge prijs vast en zeker waard is aangezien het een flinke kom betreft met een fatsoenlijk stuk brood (welke ik geserveerd zie worden op de tafel naast me). Ik kies voor de cappuccino en warme appeltaart met slagroom aangezien ik eerst de opgieting wil afwachten voordat ik me ga verwennen met een maaltijd. Beide geheel naar tevredenheid, echter merk je dat het team nog wat moet wennen en er daardoor soms wat miscommunicaties ontstaan. Maar dit is ook niet geheel onoverkomelijk gezien de piepjonge leeftijd van de 4e telg van de Fitland groep en zal ogenschijnlijk in de komende tijd zijn weg prima vinden. De bediening is verder uiterst vriendelijk en correct.

Restaurant Wellness Leiden
Opgieting

Na deze pauze en een rondje badderen neem ik deel aan de opgieting van 4 uur welke verzorgd wordt door 2 vrolijke meiden waaronder Denise, kennelijk net 'wio' (wapperaar in opleiding) af. De opgieting is, zoals het mijns inziens hoort, 1 sessie van ruim 15 minuten met halverwege wat crunchijs ter verkoeling en begeleid door heerlijke geuren.

Na deze opgieting en het afkoelproces besluit ik dan toch te gaan eten. Hierbij kies ik voor de speltpasta met kip en carbonarasaus. Hoewel ook de andere pasta's en salades overheerlijk lijken is deze pasta een uitstekende keuze geweest!

Cocoonen

Na het eten rust ik even heerlijk uit in het 'cocoon' blok, genietend van het uitzicht naar buiten met de vele lichtjes, alvorens nog een laatste ronde te maken voordat ik weer huiswaarts keer. Ik neem afscheid van mijn gids Denise en vertel haar enthousiast snel nog eens terug te komen als de zon schijnt.

Unieke sauna in Leiden

Conclusie

Leiden beschikt eindelijk weer over een fatsoenlijk en modern sauna-wellnesscomplex welke ook zeer zeker de moeite waard is om een eindje voor om te rijden (al is het maar vanwege de bijzondere ligging op de 12e verdieping). Het enige waar je dan nog op mag hopen is een positieve gestemdheid van de weergoden; de stralende zon maakt de toch al bijzondere sauna beleving zonder twijfel nog indrukwekkender en dan nog maar niet te spreken over het uitzicht.

Wellness Leiden - Fitland Thermen & Beauty

Logo Wellness Leiden Bargelaan 180
2333 CW Leiden
T: +31 (0) 165 870 262
[email protected]


Lees ook:
Nieuws over sauna
Geschreven door , blogger voor
SaunaGids en gebrand op alles wat een minimale
temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]