Home » Sauna reviews » Sauna Review: Zweethut ceremonie

Sauna Review

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.

Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Zweethut ervaring


Een zweethut.. een wat? Een zweethut herhaal ik. En daar ga je voor je plezier in? Dat is de eerste reactie van mijn moeder als ik haar vertel dat ik voornemens ben aan een zogenaamd zweethut ritueel deel te nemen; een van oorsprong Indiaans ritueel wat wordt gebruikt om lichaam en geest te reinigen door het letterlijk uitzweten van al waar het lichaam via transpiratie vanaf wil komen. Gedurende 4 rondes zit je in een zelfgebouwde hut met in het midden gloeiendhete sudderende stenen en waar je onder het genot van liederen, gesproken rituelen en stilte het alledaagse leven even los kunt laten. Voorbij aan persoonlijkheid, gedachten en geprogrammeerde emoties naar een veel diepere laag van bewustzijn; de laag waarin heling mogelijk is en een diepe wijsheid ligt opgeslagen.

Weldaad

Sauna review zweethut Top Alivio in Horn We hebben een prachtige dag uitgekozen; een strakblauwe lucht met een stralende zon hoog aan de hemel. En of het ligt aan het overvloed aan vrouwen (zoals iedere woensdag is het ook vandaag vrouwendag) of dat het de sfeer is die deze sauna in het Limburgse Horn van nature uitademt; de gemoedelijkheid en kalmte brengen je in no-time in een opperste staat van relaxtheid.

Dat het hier gaat om een sauna met een grote schare aan vaste gasten wordt al snel duidelijk; het ‘ge-hey’ en ‘ge-hoi’ (uiteraard in een Limburgs jasje) vliegen je om de oren. Top Alivo (wat in het Spaans ‘weldaad’ betekent) is een compacte sauna maar met alle faciliteiten in huis waar je zonder problemen een dagje kunt vertoeven. Het thema van de sauna is Mexico wat je op een leuke en subtiele manier terugziet in bijvoorbeeld de namen van de faciliteiten, de cactussen en sommige gerechten. Wat vooral opvalt is dat alles schoon en onderhoudstechnisch pico-bello in orde is.

Oorsprong

De zweethut vindt onder andere zijn oorsprong bij de Lakota Sioux (een oud Inidanenvolk) die dit ritueel ondergingen om zichzelf te zuiveren van hun wandaden. Als zij op jacht waren geweest of ten strijde waren getrokken en bloed aan hun handen hadden, gingen zij een aantal keer de hut in om te zuiveren en om zich met Wakantanka – dat-wat-groter-is - te verbinden. Daarna konden ze gereinigd en vredig het dorp weer in. Ook deed elk meisje dit ritueel op haar zestiende en werd zo een vrouw.

Sauna review zweethut Top Alivio in Horn De Zweethut is de baarmoeder van Moeder Aarde, het Vuur staat symbool voor Vader Zon. De stenen, het Stenen Volk, zijn de dragers van de geschiedenis van de Aarde en geven via de stoom de oude lessen vrij. De uitdaging is om opnieuw met deze oude lessen in contact te komen teneinde bij te dragen aan de voortzetting van het leven op deze planeet.

De stenen maken de VERBINDING tussen het Vuur, de mannelijke energie en de Zweethut, de Vrouwelijke energie. De verbinding maken tussen mannelijk en vrouwelijk, dat is volgens onze ceremonieleidster Marja erg belangrijk juist in deze tijd.

Overigens zijn dit Universele zweethutceremonies, geen strikt Lakota ceremonies. Marja; 'Ik leef hier en nu, ik ben geen Indiaan, maar voel me wel verwant met hun leringen. De zweethutceremonie is een fantastische manier om de balans tussen mannelijk en vrouwelijk in JEZELF te herstellen.'

Opbouw

Zweten doe je niet alleen tijdens de rondes, want ook de opbouw is een belangrijk onderdeel van het ritueel; stenen sjouwen, hout verzamelen, takken zagen. Oude weggestopte padvinders skills zie je bij ieder van de 10 powervrouwen spontaan omhoog borrelen; lekker met die handen in de aarde en onszelf letterlijk verbinden met de natuur. Het geraamte, welke gebouwd is van wilgentakken, wordt voorzien van wollen dekens zodat het binnen aardedonker wordt.

Sauna review zweethut Top Alivio in Horn Buiten de hut is een vuurplaats, waar de stenen verhit worden. Voordat het vuur wordt gelicht plaatsen we stuk voor stuk intenties op de 60 basaltstenen; het eren van de goden, de windrichtingen, Moeder Aarde, maar ook de kracht van overgave en vruchtbaarheid; alles komt voorbij.

Voor de zweethutceremonie begint maken we gebedzakjes met daarin tabak. In deze zakjes stoppen we onze intenties, gebeden, voornemens, verlangens of vragen die we vervolgens de hut mee in nemen.

Het ritueel

Na ongeveer 2 tot 2,5 uur zijn de stenen op temperatuur (zo’n 900 °C) en mogen we, na de smutch (een reinigingsritueel (voor het lichaam) voor de aura met de rook van salie), de (tent) zweethut op respectvolle wijze betreden. De roodgloeiende stenen worden door de vuurvrouw met een riek de hut ingebracht en worden door onze ceremonieleidster Marja met diverse kruiden officieel welkom geheten. Dan wordt de deur (van dekens) gesloten en treedt de duisternis in zodat werkelijk niets ons meer af kan leiden van die weg naar binnen. Het doel van de ceremonie is om het lichaam, de geest en de ziel te zuiveren, zodat een nieuw Zelfgevoel op je levenspad aanwezig kan zijn.

Inspirerend, verhelderend & rustgevend

Door de intensiteit van de hete stenen, de donkere ruimte, de geur van kruiden, de liederen en het delen van onze diepste gevoelens ontstaat er een bijzonder krachtige onderlinge verbinding en kun je bijna niet anders dan je volledig overgeven aan wat is.

Sauna review zweethut Top Alivio in Horn Rondom een smorend kampvuur, besluiten we de ceremonie en deze prachtige vrouwencirkel met een heerlijke versgemaakte linzensoep. Er wordt gesproken dat je anders de zweethut uitkomt dan dat je er binnen bent gegaan; ik kan niet anders dan dit volledig beamen!

En eigenlijk moet je het gewoon zelf ervaren! De maand mei staat bij Top Alivio in het teken van de Zweethut met 3 ceremonies. De persoonlijke en intieme sfeer bij deze knusse sauna zorgt voor het ultieme decor om dit ritueel te beleven. Bekijk de website voor details.

Top Alivio

Logo Top Alivio Heythuyserweg 1
6085 NH Horn
0475 - 58 90 77
www.topalivio.nl


Lees ook:

Geschreven door , blogger voor
SaunaGids en gebrand op alles wat maar een minimale
temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]