Home » Sauna reviews » Sauna Review; Zwaluwhoeve

Sauna Review

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.

Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Wellnessresort de Zwaluwhoeve


Het noemen van de naam ‘Zwaluwhoeve’ brengt over het algemeen een uitgesproken kretenreeks teweeg; heerlijk, nooit meer, te massaal, gezellig, uitgestrekt, groots, lange rijen, een aanrader, bah. Je hebt mensen die vinden het ideaal om voor weinig geld een groots en indrukwekkend wellnesscomplex te ervaren, anderen houden absoluut niet van de drukte en het massale karakter van het bedrijf. Hoe dan ook is de Zwaluwhoeve een fenomeen en een begrip wat eigenlijk iedereen wel kent. Deze hoeve heeft voor velen de sauna-doop betekend en heeft mede de wondere wereld van wellness op de Nederlandse kaart gezet. Tot ongeveer een jaar geleden voer deze Hierdense partij een omstreden koers; zoveel mogelijk bezoekers binnen voor vaak een fractie van de normale entreeprijs. Die tijden zijn voorbij! Met een fonkelnieuwe directie aan het roer gooit de nu 5e telg van IWR haar zeilen om; luxe, comfort en ruimte zijn de nieuwe pijlers. Wij namen de proef op de som.

Review Zwaluwhoeve na overname

Aankomst

Het is een prachtige dag met een helderblauwe hemel als wij op het goedgevulde parkeerterrein van deze imponerende oude Hallenboerderij (1792) arriveren. Bij ons huiswerk, wat bestond uit het doorsnuffelen van de diverse review sites, komt de klacht van de 4-dubbele lange wachtrijen bij de incheck veelvuldig naar voren. Daar is vandaag totaal geen sprake van; er hangt een ontspannen sfeer en we worden binnen no-time vriendelijk te woord gestaan. Het enige wat ons doet herinneren aan die grote druktes zijn de TV-schermen boven de balies. Een beperkt aantal kleedkamers met minimale ruimte was tevens een tekst waar dozijnen reviews mee kopten; dat is iets wat deze sauna per definitie nooit meer aangerekend kan worden. Kleedkamers als koninklijke balzalen; super-de-luxe en ontzettend ruimtelijk. Ja, onze wellness-dag is officieel begonnen.

Kleedkamers nieuwe Zwaluwhoeve

Eerste indruk

Via onze click & vote werd voor de overname regelmatig geklaagd over het massale karakter van het complex en het is dan ook een kunst om een sauna-bedrijf van dusdanig formaat een intieme en behaaglijke look & feel te geven. Toch geeft de combinatie van luxueuze materialen en inrichting in de authentieke boerderij een warme en huiselijke sfeer. Een voorbeeld van zo’n combinatie is bijvoorbeeld de wand van boerderij-kozijnen waarmee de strakke douches zijn afgescheiden van de kleedkamers. Er is een duidelijk verschil tussen het oude en het nieuwe gedeelte. Je proeft in die laatste ook echt de nieuwigheid wat het soms nog enigszins klinisch doet aanvoelen, maar o.a. de kleurige schilderijen maken het toch tot een levendig geheel.

Tuin

We hebben een prachtige dag uitgekozen en vallen via de hagelnieuwe trap direct vanuit de kleedkamers met onze neus in een uitgestrekt en rijkelijke begroeid sauna-park, want de term ‘tuin’ doet het geheel echt te weinig eer aan. En al mag het inmiddels september zijn, er is hier totaal nog geen sprake van voorbereidende winterslaap taferelen; de bomen zijn nog voorzien van een dik bladerdek en planten staan nog volop in bloei. In het hart van de tuin bevindt zich een vijver en links en rechts 2 grote strakke zwembaden. Er is qua overgang op een mooie manier gespeeld met de natuur en haar materialen. De hoeve zelf en het gros van alle faciliteiten zijn gebouwd met zogenaamd in de hallen-stijl (zwart hout), wat bijzonder fraai afsteekt tegen het groen. Hier en daar wordt er ook gebruik gemaakt van grijze platen wat het iets moderner maakt, prima voor de afwisseling, maar het originele boerderij hout heeft toch echt onze voorkeur.

Sauna review Zwaluwhoeve

De verhouding gasten t.o.v. ruimte is precies goed; niet te druk (met zo nu en dan zelfs prive-gebruik), niet te leeg. Er hangt een gezellig sfeertje, maar iedereen is wel lekker op zichzelf. Elegante prieeltjes, bruggetjes over water, lekkere hoekjes, een strand (!) en een heuse boomgaard met 3 grappige barrelsauna’s; je vindt het er allemaal. Meer dan genoeg bedjes verspreid over de groene grasmatten waarbij het materiaal je wellicht nog enigszins zouden doen kunnen herinneren aan de vroegere koers.

Een veelgehoorde klacht was dat er te weinig faciliteiten zouden zijn. Dat wilde de nieuwe eigenaar zich geen tweede keer laten vertellen; de oude kleedkamers beneden zijn vervangen door een infrarood sauna, verwarmde relaxruimte en een 70 °C sauna. Daarnaast vindt je buiten de nieuwe rozensauna en lavendelcabine, een volledig opgeknapte scrubruimte, de nieuwe neveldouche en daarnaast wordt de hammam op dit moment onder handen genomen. Ja echt aan aanbod en diversiteit niks te klagen. Een duidelijk bewegwijzering waarbij de bordjes buiten wellicht nog iets meer uitleg zouden mogen geven en ook niet geheel onbelangrijk; je badjas hangt overal droog.

Sauna beoordeling de Zwaluwhoeve

Binnen

Bij iedere stap die ik zet, sta ik meer versteld van de omvang en de mogelijkheden van deze hoeve. Misschien zou het zelfs fijn zijn om bij de incheck een plattegrondje te krijgen, aangezien ik als groentje een paar keer bijna lijk te verdwalen. Deze plattegrond is overigens wel op de website te vinden.

Er zijn binnen 2 saunapleinen verdeeld over 2 aparte gebouwen wat, ondanks de grootte van het complex, toch zorgt voor een intiem en knus gevoel ook omdat deze echt anders zijn qua uitstraling & sfeerbeveling. De faciliteiten zijn fris en up-to-date, waarbij in het nieuwe gedeelte gebruik wordt gemaakt van deuren die automatisch openen en sluiten. Mede door het feit dat er de hele dag een schoonmaak-team op de vloer is, ziet alles er tip top uit.

Culinair

Er zijn verschillende mogelijkheden om de innerlijke mens te bekoren. Zo heb je het restaurant ‘het Oude deel’ waar je (die dag in ieder geval) in alle rust bij de openhaard kunt genieten van een a la carte menu. Daarnaast is er de mogelijkheid aan te schuiven in het buffetrestaurant waarbij je voor €14,95 onbeperkt op kunt scheppen. Je hebt Danny’s place waar je overdag keuze hebt uit bagels en panini’s en waar ‘s avonds een borrelhapje wordt geserveerd. Wij kiezen voor ‘het Voorhuys’. Het is heerlijk weer, dus we zitten lekker buiten op een gezellig gevuld terras. Zou er eerder nog weleens sprake zijn geweest van luidruchtige sauna-gasten, is dat nu totaal niet aan de orde. Wellicht zou in de toekomst het meubilair van het terras nog meer afgestemd mogen worden met de luxe uitstraling die de rest van het resort heeft.

De bediening is vlot en erg vriendelijk! We genieten van een luxe lunch die haar naam eer aan doet met mooie kleine gerechtjes zoals carpaccio, gamba’s, coquilles en een royale tiramisu na. In tegenstelling tot sommige opmerkingen voorheen, bevat de kaart meer dan voldoende leuke en gangbare gerechten voor een prima prijs. Binnen zie je nog wel wat sporen van de massa’s mensen die in het verleden de revue gepasseerd moeten hebben, maar je ziet dat daar stapje voor stapje een slag in wordt gemaakt.

Genieten van de nieuwe Zwaluwhoeve

Relax

Omdat een grote relaxruimte plaats heeft gemaakt voor de extra kleedkamers, was het even de vraag of er nog voldoende ruimte was om je in alle rust terug te kunnen trekken. Maar dat is zeker het geval; de kersverse relaxruimte ‘Luiting’ biedt een hoop ruimte en ook het restaurant met de grote bovenverdieping laat niks te wensen over met haar luxe sofa’s en warme materialen. Aangezien vandaag het weer zich uitstekend leent lekker buiten te relaxen, is het lastig te zeggen hoe de ruimtes qua sfeer aandoen. Wat kalme achtergrondmuziek zou in ieder geval niet misstaan.

Conclusie

Dat de Zwaluwhoeve een nieuwe koers vaart moge duidelijk zijn; kwaliteit boven kwantiteit is de ongekende hoofdpijler. Minder gasten, meer ruimte, meer faciliteiten, luxueuze uitstraling, betaalbaar en lekker eten, passende hygiëne, kwalitatief hoogstaande behandelingen en een hoge mate van klantgerichtheid met een correcte en vlotte afhandeling op alle vlakken. Stap voor stap wordt er een indrukwekkende metamorfose doorgevoerd, waardoor je soms nog materialen sporen van het ‘oude’ beleid terugziet. De combinatie van de charismatische hoeve, comfortabele luxe en schitterende sauna-tuin maken de beleving bijzonder aangenaam en sfeervol waardoor 1 dag eigenlijk veel te weinig is om het hele resort te kunnen ervaren.

Voorheen sprak men vaak uitgesproken ‘pro’ of ‘anti’ Zwaluwhoeve. Hopelijk grijpen beide partijen de kans zich opnieuw te laten verrassen door de frisse en uitgesproken nieuwe koers van het fenomeen ‘de Zwaluwhoeve’. You won’t regret it!

Genieten van de nieuwe Zwaluwhoeve

Ontstaan & verloop

De Hierdense wellnesshoeve was vanaf het prille begin (2001) een omstreden speler in het Nederlandse saunalandschap. Eigenaren Harald & Harald waren pioniers en dat werd niet altijd in dank afgenomen door het traditionele sauna-publiek. Zo waren zij de eerste die de badkleding-dagen als een vast gegeven op de agenda zette. Toonaangevend waren zij ook op het gebied van beleving en mede dankzij hun heeft het begrip ‘wellness’ haar opgang gevonden in het afgelopen decennia. En alom bekend zijn de verkapte commercials in populaire series zoals Divorce waarin het resort bijna de hele aflevering het decor van het komische 3-tal is.

In oktober 2013 is de Zwaluwhoeve overgenomen door IWR, een overkoepelende organisatie waar tevens SpaSense, SpaPuur, Elysium en Veluwse Bron deel van uitmaken.

Wellnessresort "De Zwaluwhoeve"

Logo zwaluwhoeve Zuiderzeestraatweg 108
3849 AJ Hierden, Gemeente Harderwijk
T: 0341 45 19 93
www.zwaluwhoeve.nl


Lees ook:
Nieuws over sauna
Geschreven door , blogger voor
SaunaGids en gebrand op alles wat een minimale
temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]