Meer saunaliefhebbers

“Het aantal gasten dat naakt sauneert stijgt. Bovendien zien we een steeds jonger publiek.” Hans Noorman (53), de kersverse voorzitter van de Select Wellness Group in Leusden, reageert hiermee op de publicaties in het nieuws waarin wordt beweerd dat Nederland preutser wordt. Select Wellness Group is een vereniging van 22 kleine en middelgrote saunabedrijven in Nederland en de bezoekersaantallen van de aangesloten bedrijven laten juist hele andere cijfers zien.

Stuntprijzen

Verandering in cultuur, daar is volgens mij geen sprake van. Dat de grote saunabedrijven de badkledingdagen aan het uitbreiden zijn heeft enkel een economische reden”, stelt Noorman. “Grote bedrijven moeten aan hun vereiste aantallen komen om winst te maken. Om dit te kunnen bereiken gaan ze voor meer badkledingdagen en stunten ze regelmatig met hoge korting

Aanvankelijk waren de kleinere saunabedrijven gevoelig voor deze concurrentie, maar het kleinschalige karakter en juist de traditionele Scandinavische wijze blijken door de gasten steeds meer te worden gewaardeerd. “De meer ervaren saunagangers betalen liever wat meer dan met hoge korting naar een badkledingdag te moeten gaan. Daar zijn wij alleen maar blij om.”

Niet gluren….

Een saunabezoek is goed voor je lichaam. Regelmatig naar de sauna gaan zou dan ook meer gestimuleerd moeten worden, vindt de voorzitter. “Als je eenmaal gewend bent aan het naaktzijn tijdens de sauna-gangen wil je niet anders. Badkleding ervaar je dan als hinderlijk en ongemakkelijk. En voor glurende mede-saunabezoekers hoef je niet bang te zijn. Gasten met dat soort ongepast gedrag worden door ons weggestuurd. Wanneer je naar de sauna gaat, doe je dat vooral voor jezelf.”

Voor jonge mensen is uiterlijk belangrijk. Dat is de reden dat je tieners en twintigers maar weinig tegenkomt in de sauna. “Als je ouder wordt, ebt dit gevoel weg. Zelf heb ik zware littekens op mijn lijf en ik vertik het om me daarvoor te schamen. Ieder mens is verschillend en dat is maar goed ook. Met alleen maar modellen à la Doutzen Kroes zou de wereld verdomd saai zijn. De verscheidenheid is veel interessanter.”