Sauna en geuren kunnen helpen bij het ontspannen en tot rust laten komen van zowel lichaam als geest. Het gebruik van deze geuren in de sauna, zoals etherische oliën of kruiden, kan de ontspannende werking nog verder versterken.

Geuren kunnen een positieve invloed hebben op ons humeur en onze emoties, ze kunnen direct invloed hebben op onze stemming en het juiste aroma kan helpen om een ​​gevoel van rust en kalmte te creëren. Zo kan bijvoorbeeld lavendelgeur kalmerend werken, terwijl citroen- of eucalyptusgeur verkwikkend kan zijn. Daarnaast hebben geuren ook een directe invloed op ons limbisch systeem, dat verantwoordelijk is voor onze emoties en herinneringen.

Het limbisch systeem

Het limbisch systeem is een complex systeem van hersenstructuren dat betrokken is bij emotie, motivatie, geheugen en genot. Het omvat onder andere de amygdala, hippocampus, thalamus en hypothalamus. Deze structuren werken samen om emotionele reacties te reguleren en herinneringen te vormen om onze motivatie en beloning te beïnvloeden. Hierdoor kunnen geuren een gevoel van welbehagen en geborgenheid opwekken.

Welke geur heeft de meest invloed?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke geur de meeste invloed heeft op ons lichaam, omdat dit afhankelijk is van individuele verschillen en persoonlijke voorkeuren. Echter kunnen bepaalde geuren wel een algemene impact hebben op ons lichaam en op onze gemoedstoestand. Er zijn dan ook verschillende manieren om te ontspannen met geuren.

  • Geurige badproducten: Voeg enkele druppels essentiële olie toe aan je badwater of gebruik badproducten met ontspannende geuren zoals lavendel of eucalyptus. Neem de tijd om te genieten van het warme water en de kalmerende geur.
  • Essentiële oliën: Essentiële oliën kunnen worden gebruikt in aromatherapie om te ontspannen. Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan een diffuser of meng het met een dragerolie en breng het aan op de huid. Lavendel, bergamot en sandelhout zijn enkele oliën die vaak worden gebruikt voor ontspanning.
  • Geurkaarsen: Steek een geurkaars aan en geniet van de rustgevende geur die vrijkomt. Lavendel, kamille en vanille zijn enkele populaire geuren die bekend staan ​​om hun ontspannende eigenschappen.
  • Natuurlijke geuren: Breng tijd door in de natuur en geniet van de geuren om je heen. Wandelen in het bos of in een bloementuin kan ontspannend zijn en je zintuigen kalmeren.
  • Kruidenthee: Maak een kopje kruidenthee met ontspannende kruiden zoals kamille, munt of citroenmelisse. De geur van de thee kan kalmerend werken en helpen om te ontspannen.

Het belangrijkste bij het gebruik van geuren om te ontspannen is om een ​​geur te kiezen die voor jou werkt en die je prettig vindt. Experimenteer met verschillende geuren en ontdek welke geuren jou het meest ontspannen en kalmeren. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn bij het gebruik van essentiële oliën

Lees meer over geuren op saunawiki Olie & Kruid

Relaxte groet, Saunagids