Home » Sauna Nieuws » Nieuws 2009 » De machinekamer van Thermae 2000

Sauna Nieuws

Blijf op de hoogte!

De Sauna & Wellness branche is continu in beweging.
Lees hier het laatste nieuws op het gebied van Sauna & Thermen.

SaunaNieuws

Nieuws 2009

Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Een kijkje achter de schermen bij Thermae 2000

De "machinekamer" van Thermae 2000

Datum plaatsing: januari 2009

Net zoals het bij een toprestaurant fascinerend is om de chefkok en zijn brigade in de keuken aan het werk te zien, is het bij Thermae 2OOO indrukwekkend om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Want weinigen beseffen bijvoorbeeld dat er onder een van de grootste wellness centers van Nederland, met een oppervlakte van zo’n 60.000 m2, nog eens een onderhoudsruimte van een kleine 1.000 m2 zit, en dat er in totaal 228 medewerkers aan Thermae 2OOO verbonden zijn. En dat is maar goed ook, want onze gasten – dagelijks toch zo’n 600 tot 800 – komen er om te ontspannen en te genieten. Voor één keer vertellen wij hier toch iets meer over onze ‘machinekamer’ vanuit de overtuiging dat kennis hierover de waardering voor onze thermale baden en de sauna alleen maar doet toenemen.

Thermae 2000

Heilzaam voor lichaam en geest

Toen Thermae 2OOO in 1989 opende, werd daarmee de droom van twee fysiotherapeuten verwezenlijkt. Vanuit hun praktijk hadden zij de overtuiging dat er meer aandacht moest komen voor preventieve gezondheid: voorkomen is beter dan genezen. Ook zagen zij de groei van het aantal mensen dat door hun leefwijze voortdurend een beroep doet op hun reservekrachten, zonder het lichaam en de geest in staat te stellen tijdig tot rust te komen. Daarnaast verbaasden zij zich over de beperkte aandacht voor herstellende patiënten en mensen die recentelijk een ziekte hebben doorgemaakt of klinisch genezen zijn. Het idee voor de bouw van een wellness center met een pyramide als uitgangspunt is weer een heel andere invalshoek. De fysiotherapeuten geloofden in de kracht die uitgaat van de vorm van een piramide; de positieve energie die dat uitstraalt, het gebouw dat als een soort antenne kosmische energie ontvangt, bundelt en weer wegzet. Hoe dan ook, onmiskenbaar fascineert het lijnen spel van het gebouw en vormt het een opvallend element in het Limburgse heuvellandschap.

Thermaal water uit eeuwenoude bronnen

Wie de kans zou hebben om letterlijk achter de schermen van een van Europa’s meest toonaangevende kuuroorden te kijken, zou rondlopen in de gewelven onder de thermale baden. En tijdens de rondtocht zou er opeens gewezen worden naar een heel bijzondere plek: daar waar het heilzame, oerzuivere, mineraalrijke bronwater aan de oppervlakte komt. Via een kleine leiding bereikt het Thermae 2OOO, afkomstig uit de 400 meter diepe bronnen die al meer dan 40.000 jaar in de kalkrijke Limburgse bodem verscholen liggen, in de loop der tijd door en door schoon gefilterd en rijk geworden aan mineralen. Het water heeft het hoogste kwaliteitslabel dat in Europa aan bronwater kan worden gegeven: ‘Ursprünglich reines Wasser,’ zo luidt het EC-predikaat. Thermae 2OOO is slechts één van de weinige wellnesscentra met oorspronkelijk thermaal water.

Thermae 2000

Uniek mergelsauna experiment

De afmetingen van de ‘machinekamer’ zijn enorm. In totaal omvat dit deel van het complex een kleine 1.000 m2. Hier wordt bijvoorbeeld de temperatuur van de stoombaden geregeld, de kwaliteit van de 1.400 m3 thermaal water gecontroleerd en tal van andere kwaliteitstesten uitgevoerd. Ook is hier letterlijk ruimte voor experiment. Zo wordt momenteel een Mergel-sauna ontwikkeld. Mergel is ontstaan in de tijd dat Zuid-Limburg nog zeegebied was. De Romeinen waren toen al bezig met het delven van mergel in onder andere de “Gemeentegrot” in het plaatsje Valkenburg, alwaar Thermae 2OOO gesitueerd is. Getest wordt hoe mergel zich houdt bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. De soortelijke warmte van mergel is namelijk hoger dan die van hout, waardoor mergel heel goed warmte vasthoudt en een ideale grondstof lijkt voor de bouw van een sauna. In de loop van 2009 moet er dan ook een mergelsauna pronken op de Limburgse Cauberg, die ruimte biedt aan in totaal 60 sauna-bezoekers. Een echte Valkenburgse karakteristieke sauna.

Sauna’s, stoombaden, whirlpools en nog veel meer

De manieren waarop van het heilzame bronwater genoten kan worden, zijn uiteenlopend. Van het tintelfrisse, mineraalrijke Aqua Thermae dat in het restaurant geschonken wordt tot de skin- en bodybehandelingen en de sauna’s. Er zijn bij Thermae 2OOO diverse schoonheids- en kuurbehandelingen, massages en fysiotherapeutische behandelingen te boeken. Maar bezoekers zijn ook zeer welkom om op eigen gelegenheid de stoombaden, sauna’s, thermale baden, het solarium en rustruimtes te bezoeken. Het veelzijdige saunalandschap bevindt zich zowel binnen als buiten en geeft een prachtig uitzicht over het Geuldal. Er zijn onder andere Romeinse en Turkse stoombaden, eucalyptussauna’s, houtgestookte buitensauna’s, Finse blokhutsauna’s en een Tuli-sauna. Recentelijk heeft Thermae 2OOO het saunalandschap vernieuwd en 3 nieuwe sauna’s bijgebouwd: de rozensauna, valo-badsauna en waterradsauna.

Bron: www.thermae.nl


Twitter deze Actie


Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]