Home » Sauna reviews » Sauna Review; Fort Resort Beemster

Sauna Review

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.Fort Resort Beemster

Zuidoostbeemster, 11 februari 2013

Fort Resort Beemster, inmiddels alom geroemd door haar toegepaste duurzame constructies, biologische keuken, maar bovenal unieke samenkomst van historische rijkdom in een weelde van luxueuze wellness. In vergelijking met het vergunningstraject van 10 jaar, was de verwezenlijking van dit uitzonderlijke project met 13 maanden slechts een ‘peulenschil’. En dan te bedenken dat het doorboren van de metersdikke fortmuur minstens één etmaal in beslag neemt.

sauna review fort resort beemster

Beemster

En daar rijden we dan. Aan de andere kant van de rivieren, te midden van de polders met haar typerende lintdorpen en stolp boerderijen die slechts met bruggetjes aansluiting vinden met het vaste land. En daar tussen de hoogstaande wateren herrijst zich een imposant bouwwerk genaamd Fort Resort Beemster. Een fort waarbij, dankzij de dikke muren, een nieuwe klimaatinstallatie overbodig bleek en het (door op het dak gelegen duinzand opgevangen) regenwater, via drie reinwaterkelders wordt gefilterd en hergebruikt.

Best Interior Award

Interieur Resort Beemster Overdonderd. Dat is mijn eerste gevoel als ik op het fort afloop; het stoere fort is geheel origineel gebleven door gebruik van authentieke materialen zoals de grote stalen deuren en typerende haken waar vooheen de olielampen hun plekje vonden. Eenmaal binnen vervolgt de verwondering zich. Er is uiterst smaakvol omgegaan met de inrichting en doordat Frank Bart, eigenaar en aannemer, al meer dan 20 jaar in het vak zit, heeft hij kennis van de mooiste en meest duurzame materialen en dat zie je terug. Niet voor niets is het Fort genomineerd voor Best Interior Award 2012.

ISleep

De entree herbergt de ontvangstbalie, een restaurant (toegankelijk voor passanten, hotelgasten e.d.), conferentiezaal met uitgestrekt terras en toegang tot de 12 ‘lokalen’. Want zo worden de voormalige manschapslokalen genoemd die tegenwoordig dienst doen als hotelkamers waarbij iedere gast een eigen Ipad ontvangt voor roomservice en andere geneugten.

Unieke sauna in Noord-HollandHandig

Oké het is inmiddels 1-0, op z’n zachts gezegd. Na een uitgebreide uitleg van onze gastvrouw worden we begeleid naar de ruim opgezette kleedruimtes welke van alle gemakken voorzien zijn. We krijgen een polsbandje waarmee we ons kluisje kunnen openen en sluiten en waarmee tevens onze hapjes en drankjes worden geregistreerd. Persoonlijk vind ik dit een prettig systeem gezien de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid, maar ik kan me voorstellen dat het polsbandje gedurende de dag kan gaan irriteren.

1001 nacht

Sauna Beemster Op de weg naar de wellness passeren we het beautygedeelte met maar liefst 6 behandelkamers (waarvan 3 duo) en hammam (met tevens 4 behandeltafels en een Rassoul ruimte) die je met haar romantische bogen en prachtige Oosterse details doet wanen in een sprookje van 1001 nacht. Een wederom grote stalen deur leidt ons naar waar we voor zijn gekomen.. Wellness. Het is een moderne ruimte die (ondanks het sombere weer) licht aandoet en aangenaam van temperatuur is. Het zwembad vormt het hart met aangrenzend een voetenbad, panorama-sauna (75°C), whirlpool, douches en rustruimte. Deze laatste is gevuld met heerlijke gelei-bedden en geven me het gevoel een uiltje te knappen in een woenstijntent tijdens een safaritocht.

Beleving

Via een tunneltje bereik je onder andere de afkoelhoek, welke bestaat uit een koud & warm dompelbad en de douchebeleving. Deze douchebeleving is een combinatie van een waterstraat en regendouches inclusief oerwoudgeluiden met uitzicht over de polder. Originele lampen, bedradingen, kanonvoetstukken, haken, alles is in tact gebleven. De temperatuurafstelling van de douches was wisselend te noemen, maar daar lijken meer sauna & thermen mee te stoeien. Naast de douches en dompelbaden vind je in deze ruimte tevens de infraroodsauna, vleermuissauna (90°C) met heerlijk kaneelbouquet, Turks stoombad, 2e rustruimte en het kruidenbad. Dit bad met heerlijke ligbanken wordt betiteld als stilte-ruimte, maar aangezien deze niet is afgesloten van de ‘koelhoek’ kan het er nog weleens rumoerig zijn.

Ware kunst

Qua grootte is Fort Resort Beemster prima behapbaar; het is ruim opgezet, overzichtelijk en alles is aanwezig. Via het zwembadgedeelte heb je via een schuifdeur toegang tot de zonneweide met aangrenzend een infinity pool met wederom dat uitzonderlijke uitzicht over de polder. Een groepje gasten verzamelt zich al bij de kelo sauna, aangezien Jeroen daar 1 van in zijn totaal 3 löylysessies gaat opvoeren. Wat me de laatste tijd opvalt en ook hier weer, is dat opgietingen bijna tot kunst worden verheven; de passie en professionaliteit voor dit fenomeen zijn onmiskenbaar.

Zwembad Fort Beemster


“We gaan topsport beoefenen’. Met die zin begint Jeroen zijn verhaal en dat klinkt me als muziek in de oren wetende slechts plaats te hoeven nemen op een bankje en me over te geven aan de uitspattingen van de saunameester. Zijn benadering is enigszins ‘ZEN’ te noemen en wij worden dan ook verzocht de löyly in stilte te beleven. De kelo heeft meer dan voldoende ruimte om de löylyliefhebbers te huisvesten zonder aan elkaar te plakken. Na ongeveer 5 rondes, met onderbreking van een ijscooling, hou ik het voor gezien. Naar horen zeggen volgen er nog 2 rondes, waarna zelfs de die-hards moeten ‘opgeven’, want die uitdaging gaat Jeroen aan. Buiten worden we verwend met een koude bries die zich aardig weet te manifesteren over de open polders. En hier gebeurt het; je komt los van die soms-zo-storende-ego, dagelijkse ruis en andere hardnekkige patronen. Ja dit leven is goed.

Moerkalf, Beemsterkaas, Alkmaarse Gort & Aardpeer

Restaurant Fort Beemster Eén ding is zeker; de belofte van een seizoensgebonden menu met streekproducten wordt waargemaakt. Je hebt de keuze uit heerlijke proeverijen, wat een uitstekende invulling is voor een hapje tussendoor. Maar is er ook voldoende keus voor gasten die van iets meer ‘doorsnee’ gerechten houden? Ja op zich wel, maar wellicht kan bijvoorbeeld een standaard gerecht met frietjes een mooie aanvulling zijn. Verder is het restaurant smaakvol ingericht, hoewel dit naar horen zeggen soms ook als oudbollig wordt bestempeld. Maar oké over smaak valt niet te twisten. De smoothies zijn heerlijk eigentijds, want wat dacht je van de smaken spinazie-mango of wortel-gember? Echter zou ik willen adviseren de smoothie-maker in de keuken te plaatsen, aangezien dit nog weleens als ergerlijk wordt ervaren.

Gezien de huidige prijsvoering van alles wat maar enigszins biologisch heeft geademd, zijn de prijzen voor de gerechten bij het Fort prima in verhouding. Door het feit dat alles zo ontzettend klopt, valt het A4’tje waar het menu op is geprint, enigszins uit de toon (naar verluidt is ook deze inmiddels geheel in de stijl van het fort).

Conclusie

Puur door haar ecologische idealen, puur door haar natuurlijke keuken en puur door haar prachtige ligging.

Duurzaamheid bij Fort Resort Beemster


Het is zo’n contrast; enerzijds de gigantische bewerking van de metersdikke muren, anderzijds de afwerking tot in het meest minuscule detail. Plastic tasjes, een kaartje met plattegrond, muziek onder water, aan alles is gedacht. De (duurzame) constructie van het Fort verdient niets dan lof, maar daarbovenop de tot in de puntjes verzorgde wellness, stijlvolle inrichting en smaakvolle keuzes maken dit Fort tot een uitzonderlijke bestemming. Slechts puntjes op de ´i´ zijn nodig de wellnessbeleving in de toekomst nog verder te perfectioneren. Sublieme luxe toegankelijk voor iedereen, dat is wat Fort Resort Beemster wil uitdragen. En met een entreeprijs van €29,50 (van maandag t/m donderdag €5,- korting), lukt ze dit uitstekend.

Fort Resort Beemster, bijna waard om voor te verhuizen....

Fort Resort Beemster

Logo Fort Resort Beemster Nekkerweg 24
1461 LC Zuidoostbeemster
T: +31 (0)299 682 200
www.fortresortbeemster.nl


Lees ook:Nieuws over sauna
Geschreven door , blogger voor SaunaGids en gebrand op alles wat een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]