Home » Sauna nieuws » Oorzaak brand in sauna Zwaluwhoeve

Sauna Nieuws

Blijf op de hoogte!

Rust en sereniteit zijn woorden die sauna en thermen kenmerken, echter de branche is continu in beweging.
Lees hier het laatste nieuws op het gebied van Sauna &Thermen.

Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Hete schroef oorzaak van brand

In sauna Zwaluwhoeve

Datum plaatsing: 21 februari 2018

Een heet geworden schroef heeft de brand veroorzaakt in wellnessresort Zwaluwhoeve in Hierden. Dat blijkt uit onderzoek van de brandweer. Wat de gevolgen hiervan zijn is nog niet duidelijk.

In het saunacomplex in Hierden ontstond maandagmiddag brand in een van de gebouwen, waar beneden een restaurant is gevestigd en boven enkele sauna's. De brandweer heeft vandaag (dinsdag) onderzoek gedaan.

De brand is veroorzaakt door een schroef, zegt woordvoerster Marijke van Dijk van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. ,,Achter de kachel van de sauna zit brandwerend materiaal. Dat zit vastgeschroefd. Een van de schroeven heeft de hitte van de sauna doorgeleid naar het hout achter het brandwerend materiaal. En dat is gaan branden.'' Volgens de technische mensen van de brandweer is 'het schroeven van brandwerend materiaal met de kennis van nu een risico.' Of dit gevolgen heeft voor de bedrijven is op dit moment nog niet bekend bij Van Dijk.

International Wellness Resorts, waar de Zwaluwhoeve en onder andere ook De Veluwse Bron bij Epe zijn aangesloten, kon nog niet reageren op het nieuws over de oorzaak van de brand en de eventuele consequenties daarvan.

Vlammen

De brand ontstond maandagmiddag net na half vier in een van de gebouwen met een restaurant beneden en sauna's boven. De vlammen sloegen korte tijd uit het rieten dak en daarna was er vooral veel rook. Vanuit de regio reden brandweerploegen naar Hierden, waaronder een speciale rietploeg.

Harde cijfers zijn niet bekend, maar met de groei van het aantal sauna's, sportscholen en wellnesscentra is ook het aantal branden in deze branche flink toegenomen, meldt de website Risico in beeld, een onderdeel van ABN Amro. Ook de Sauna & Wellness Academie in Den Bosch signaleert een toename.

Branden

In de Zwaluwhoeve was eind oktober 2016 brand ontstaan tussen het dak en de spouwmuur, van een ander gebouw dan waar maandag brand uitbrak. Een deel van het hotel en wellnessresort Thermen Bussloo werd in maart 2013 door brand verwoest. Dat was al de achtste brand in een saunacomplex dat jaar.

Mede naar aanleiding daarvan werd daarna nog meer aandacht besteed aan brandveiligheid. Verzekeraars en opleiders in de branche noemen een aantal factoren die een rol kunnen spelen. Bij de bouw worden vaak brandgevaarlijke materialen gebruikt, zoals hout en riet, die nog eens extra brandgevoelig worden in combinatie met oliën, meldt de website Risico in beeld. Pas op met broei in wasgoed, tipt de manager risicobeheersing van Interpolis. 'Wasgoed dat massageolie bevat kan gaan broeien.' Kortsluiting kan tot brand leiden, maar het kan ook gebeuren bij het opgieten, meldt de Wellness Academie. Drie jaar geleden ontstond daardoor brand in de sauna van een sportschool in Haarlem.

Ontruiming

Volgens Hester van den Bos van IWR wordt fors tijd en geld gestoken in het opleiden en trainen van het personeel. Dat heeft maandag in de Zwaluwhoeve ook z'n vruchten afgeworpen. De ontruiming is goed verlopen en alle gasten zijn op tijd in veiligheid gebracht. Verder wordt volgens den Bos tijdens de bouw en het onderhoud voortdurend gelet op de brandveiligheid.

Bron: www.destentor.nl


Lees ook:


Geschreven door , blogger voor SaunaGids en gebrand op alles wat maar een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]