Home » Sauna reviews » Sauna Review: Thermen Lucaya

Sauna Review

SaunaGids neemt je mee langs alle sauna, thermen & wellnesscomplexen in Nederland & België en geeft een impressie van hetgeen je mag verwachten.Thermen Lucaya

Thermen Lucaya in Oss Oss, 22 februari 2013

Sauna reviews, sauna recensies, sauna beoordelingen.. Je hebt ze in alle soorten en maten. Maar wie kan er beter beoordelen dan een heetbloedige saunaganger die zich al bijna 10 jaar dagelijks mengt in de (soms hoogoplopende) discussies op het forum van SaunaGids? Inderdaad, dat dachten wij ook. Han bezocht onlangs Thermen Lucaya en bracht verslag uit.

Lang geleden ben ik eens bij Lucaya in Oss geweest. Dat zal zo ongeveer in 1998 geweest zijn, nog voor de brand die het bedrijf helaas in 1999 verwoestte. Ondanks de afstand (ca. 120 km.), ben ik twee weken geleden nog eens naar Oss afgereisd met de simpele motivatie weer eens een andere plek te bezoeken dan mijn standaard sauna.

Sauna Lucaya op een rijtje:

Entreeprijs: €25,50
Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 23.00 (zondag tot 22.00)
Korting Sauna Lucaya: VakantieVeiling
Damesdagen: Nee
Badkledingdagen: Iedere woensdag badkledingdag

Ontvangst

Sauna in Oss in Noord-Brabant Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen en er staat geen wachtrij, sterker nog, we zijn meteen aan de beurt. Na een korte uitleg krijgen we ieder een sleutel voor het kastje. De kleedruimte en kastjes zijn ruim opgezet, wel een hele procedure om een kastje open te krijgen waarbij je via een computer zelf een pincode aan het kastje moet toekennen. Dat is even wennen als je dit systeem niet kent. Voordeel is wel dat je de sleutel in je kastje kunt laten liggen want die heb je verder niet meer nodig. De persoonlijke code en kastnummer voldoet.

Kleinschalig complex

Vanuit de kleedruimte loop je recht op de douches af, niet te missen. Voldoende douches die automatisch aangaan en een goede watertemperatuur hebben. Douchegel is volop aanwezig. Vervolgens kom ik bij het zwembad aan; een redelijk groot zwembad waar je prima in kunt zwemmen inclusief een jetstream. Alle faciliteiten liggen rond het zwembad waardoor je niet hoeft te zoeken; je komt alles vanzelf tegen. Nadeel van dit alles is wel dat het wat klein oogt. Maar Lucaya is dan ook geen groot saunacomplex, maar dit is zeker geen probleem aangezien alle faciliteiten aanwezig zijn. Tevens wordt het aantal bezoekers afgestemd op de faciliteiten. Ik schat dat er enige tientallen bezoekers zijn (op een maandag) en het voelt erg rustig. We maken van bijna alle faciliteiten gebruik en het was nergens druk, sterker nog, eerder rustig want we zijn vaak alleen of soms met nog twee of drie mensen meer in een cabine of bad.

Ruimte alom

Sauna in Oss Lucaya ademt dan ook rust en ontspanning uit en daar kom je ook voor. Ondanks dat het geen groot complex is zijn de faciliteiten op zich wel ruim opgezet. Dat klinkt vreemd maar zo is het wel. Het bubbelbad is bijvoorbeeld enorm groot, er kunnen zeker wel 20 personen in terwijl ik er hooguit zes personen in heb zien zitten. Ruimte in overvloed. Idem voor het zwembad, daar zwemmen enkele mensen in maar dat was dan ook alles. Voor de saunacabines en turks stoombad geldt dit ook. Meer dan voldoende ruimte en er is niets hokkerigs of kleins aan. In die zin zijn de faciliteiten dus groter dan bij een mega-sauna complex zoals de Zwaluwhoeve. Die vergelijking kan ik goed maken omdat ik daar vaak geweest ben en nog steeds kom.

Opgieting

Op gezette tijden vindt er een opgieting plaats waarbij de saunameester het bekende ritueel uitvoert. We hebben zelf de opgieting niet meegemaakt maar op afstand zag het er goed uit.

Horeca

De horeca is ook prima voor elkaar. We krijgen bij ontvangst koffie of thee bij het arrangement welke van goede kwaliteit is en wat geldt voor alles in het restaurant. We maken gebruik van zowel de lunch als het diner en versnaperen diverse drankjes tussendoor; alles dik in orde! Restaurant-kwaliteit waardig. Goede smaak en voldoende keuze op de kaart. De prijzen waren naar mijn idee normaal voor een restaurant zoals dit. Het personeel was vriendelijk, helemaal niets mis mee, zowel bij de receptie als in het restaurant.

Minpuntjes

Sauna in Oss in Noord-Brabant Zijn er dan ook kritische opmerkingen?
Jawel. Doordat het zwembad in een vrij grote ruimte ligt en daar omheen de overige ruimtes zijn gesitueerd, klinkt het geluid nogal hol door. Als er wat mensen in het zwembad of het bubbel/kruidenbad praten, klinkt dat vrij hard. Ook de bubbels leveren hier een bijdrage aan. Ik vraag me dan ook serieus af hoe de akoestiek is met een groter aantal gasten; ik kan me voorstellen dat ik dit als storend zou kunnen ervaren.

Een ander nadeel is dat de faciliteiten binnen liggen; je kunt dus niet naar buiten zwemmen en er is geen buitensauna. Er is echter wel een terras met voldoende zitruimte en een besloten tuin met ligbedden en gras, wat overigens niet heel groot is. Bij mooi weer is Lucaya wellicht niet de beste keuze.

Fijn

Prettig vind ik de zoutwater ligbaden (zo'n vijf stuks) wat een soort ondiepe badkuipen zijn waar je in kunt "zweven" op (erg) zoutwater. Het "oude" Lucaya voor de brand (1999) had een sneeuw- en een vriescabine. In de sneeuwcabine kwam regelmatig sneeuw naar beneden waardoor je dus flink kon afkoelen en in de vriescabine was het ijzig koud en blies er koude lucht door de cabine. De temperatuur weet ik niet exact meer, maar ruim onder nul was het zeker. Deze (voor die tijd zeker) innovatieve faciliteiten zijn er helaas niet meer in het vernieuwde Lucaya maar voor de rest is alles aanwezig.

Al met al

We hebben een leuke dag gehad maar zullen gezien de reisafstand niet regelmatig terugkeren naar Oss. Als je echter in Oss of omgeving woont is Lucaya een prima sauna waar je van alle rust kunt genieten. Als ik een cijfer zou moeten geven kom ik op een 8!

Uiteraard bedanken wij Han voor het uitwisselen van zijn ervaring. Mocht jij nu ook een gepassioneerd saunaliefhebber zijn en vind je het leuk er over te schrijven? Laat het ons weten via [email protected].

Geef jij graag jouw mening of ben je benieuwd hoe andere saunagangers over bepaalde zaken denken? Discussieer mee op het forum en meld je aan!

Thermen Lucaya

Lucaya in Oss Spoorlaan 66A
5348 KC Oss
Tel. 0412 654 900
www.lucaya.nl


Lees ook:Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]