Wauw, wauw en nog eens wauw….

Voorafgaande aan deze review kan ik het volgende zeggen over deze dag: wauw, wauw en nog eens wauw!

Maar goed, laat ik bij het begin beginnen. We komen om 10:00 aan bij Devarana sauna beauty resort en melden ons bij de balie voor de rondleiding, doen we normaliter nooit, het is immers ook leuk om dingen zelf te ontdekken, maar soms moet je uitzonderingen maken. Het is uitzonderlijk rustig op de parkeerplaats, we pakken onze weekendtas uit de auto en lopen richting de ingang. We staan voor de schuifdeur en doen een stapje naar voren, de deur blijft echter dicht. Ik kijk op het raam en zie de openingstijden staan: Maandag t/m donderdag 11:00 uur tot 23:00 uur. Wat? Heb ik er dan zo langs gekeken in de e-mail? Ik check nog even en nee, er staat tocht echt “we verwachten u rond 10:00”.

Even later zien we aan de linkerzijde van het pand nóg een schuifdeur, dat blijkt de ingang te zijn van het beauty gedeelte. We melden ons daar en gelukkig, we worden verwacht. We krijgen onze bandjes toegewezen en naar de kleedruimte begeleidt. We kiezen een locker, die overigens érg ruim zijn, kleden ons om en lopen terug. Diegene die ons incheckte blijkt ons ook de rondleiding te gaan geven en neemt ons mee naar boven in het beauty-gedeelte. We mogen plaatsnemen in de wachtruimte waar we een bakje koffie of vers fruitsapje mogen pakken. Even later worden we opgehaald, we lopen langs wat behandelruimtes om vervolgens naar beneden te lopen. We komen aan bij het saunaplein, geen idee dat het komt omdat er nog niemand is of omdat het er heel mooi uit ziet, maar er komt nu al echt een gevoel van rust over ons (en we zijn geen zweverige types)

De rondleiding is overigens goed en wordt erg kundig gedaan. We krijgen overal een nette beknopte uitleg, de nodige waarschuwingen “let op het afstapje” en krijgen elke sauna, douche en rustruimte te zien. Ondertussen zien we vele schoonmakers aan het werk. Na de rondleiding, die een halfuurtje duurde, krijg ik overigens nog een overzichtje in mijn handen gedrukt waarop het arrangement van vandaag op staat, om 13:15 moet ik me melden voor een anti stress massage. We beginnen bij de douche (uiteraard) en gaan het sauna-plein op. Ondertussen kijken we onze ogen nog steeds uit, alles is helemaal op elkaar afgestemd, de sauna blijkt 10 jaar al te bestaan maar als iemand zou hebben gezegd één jaar dan hadden we dat ook geloofd. We beginnen rustig met een oosters zoutwaterbad, heerlijk warm en we zijn de enige. Wel even wat leedvermaak, er komt een stel gekleed in badjassen en handdoeken op de arm naar het trapje van het zoutwaterbad gelopen, “ojee denk ik, die hebben vast geen idee dat de vijf grote sproeiers boven hun hoofd aan gaan op het moment dat je terugloopt…..”

Even later gaan we douchen en dalen de trap af naar de zoutkristallen sauna, een hele mooie sauna van zo’n 65 graden. De verlichte kristallen zijn mooi verdeeld over het halfronde plafond en het geluid van kabbelend water klinkt zachtjes in de verte. Hierna lopen we weer naar boven en gaan de geweldig aangelegde tuin in. Aan details zijn hier ook gedacht, de hoeken van de lage natuurstenen plantenborders zijn netjes afgerond zodat er geen scherpe hoek is waar zich aan kan bezeren. Nette ligbedden waarbij het natuurlijk ook wel helpt dat die gisteren allemaal vervangen zijn voor nieuwe. We gaan liggen in een “zweefstoel” verdeeld over de tuin staan er aantal. Met het warme zonnetje erbij duurt het niet lang voordat we in slaap vallen. We liggen heerlijk te dromen totdat……

“JAAAAAAAA JONGENS EN MEIDEN DAAR GAAN WE WEER!! 3, 2, 1, ENNNNN STARRRRTEN MAARRRRRRR!!!!!!!”

We schrikken wakker, Huh, huh? Wat? Klaarblijkelijk ligt Devarana direct naast een sportcomplex waar een sportdag aan de gang is, geen idee of dit ook gebruik wordt voor voetbalwedstrijden in het weekend maar dit is natuurlijk niet heel relaxed, vooral ook omdat de speakers van de omroepinstallatie ver boven de omheining van het wellness-centrum liggen. Achteraf blijkt dat het de jaarlijkse sportdag bij de buren, op de atletiekbaan is. Dat hoort erbij als je sport en ontspanning bij elkaar zet. Goed, we komen ook niet om te slapen dus we gaan verder en besluiten naar binnen te gaan, mijn vrouw gaat naar de kleurentherapie-sauna en ik zelf ga naar de Finse Kelo etage sauna die ja, uit twee etages bestaat. Op de begane grond zo’n 85 graden en een etage hoger (via trap bereikbaar) zo’n 120 graden warm. Helemaal gemaakt van boomstammen dus het is niet vreemd als je je hier in een blokhut waant.

Hierna besluit ik onder de stortdouche te gaan afkoelen, niet zomaar een stortdouche met een houten emmertje maar een MEGA-stortdouche 2.0 MONSTERLIJK, muhahaha, oh sorry ik draaf door. Maar zonder overdrijven, er staat een waarschuwingsbordje bij dat je met epilepsie of claustrofobie NIET onder deze douche moet gaan staan. Het begin met koude nevel wat overgaat in gewone druppels en met steeds stevigere stralen uiteindelijk eindigt in een frisse waterval van 1000 liter water..

Tijd om wat te gaan lunchen, we lopen het restaurant in en nemen plaats, we zijn, zoals wel vaker vandaag, de enige in het restaurant. We nemen een stokbroodje oosters gemarineerde kip en wat te drinken. Héérlijk broodje overigens met een net zo lekkere smoothie.

Om 13:15 meld ik me in het beauty-gedeelte voor de anti-stress massage en ik wordt voorgesteld aan de medewerkster, hoe noem je in hemelsnaam zo iemand?, ik loop mee naar boven en wordt begeleidt naar een behandelkamer wat men dan hier weer een salon noemt. Onwennig vraag ik wat zo’n behandeling precies inhoudt omdat ik werkelijk geen idee heb. De anti-stress behandeling blijkt een massage van nek/schouders/hoofd en gezicht te zijn. Die ie écht heel fijn en de twintig minuten vliegen (helaas) voorbij.

Ik ga niet teveel verklappen over de sauna’s er zijn er hier genoeg en een aantal héle fijne en bijzondere die we ergens anders nog niet eerder hebben gezien, dat kunnen we trouwens ook zeggen over de vele rustruimtes. Hier zijn er meer dan voldoende en de meeste uitgerust met waterbedden. De laatste aanwinst is “de Reef” wat eerder een restaurant was maar is omgebouwd naar een rustruimte. Waar je bij andere resorts een plekje moet zoeken is dat hier zeker niet het geval.

Voordelen die eruit springen; verrassende ruimtes / sauna’s. Alles op elkaar afgestemd, de vele drinkfonteintjes. Andere resorts benadrukken ook dat het noodzakelijk is om voldoende te drinken maar zijn de waterpunten in veel gevallen ver te zoeken.

Zijn er ook nadelen? Poeh, ik kan meestal wel iets opnoemen maar dat is hier wel heel lastig. Ga het toch proberen, het naastgelegen sportcomplex misschien?

Dus, als je heerlijk wil relaxen dan ben je bij Devarana aan het juiste adres. Deze staat bij mij zonder twijfel op nr.1 van de meest favoriete sauna-complexen. Wordt lastig om deze te overtreffen.

Als je gaat, geniet en badder ze.

Geschreven door San Maton, reviewer voor SaunaGids

De Eendenkooi 9
5223 KG ‘s-Hertogenbosch
073 621 0033
www.saunadeverana.nl