De saunaboerderij

Zoals de naam al doet vermoeden, grenst sauna de Heuvelrug in Veenendaal aan het een na grootste bosgebied van Nederland; de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Maar naast deze aangrenzing, ligt het plaatsje ook aan de zogeheten Bijbelgordel en zijn er in de gemeente naar landelijke maatstaven veel inwoners met een Christelijke geloofsovertuiging te vinden die doorgaans niet in bosjes staan te trappelen een sauna te bezoeken. Desalniettemin heeft de sauna al 32 jaar bestaansrecht en dat lijkt ons reden genoeg deze saunaboerderij in het midden van het land eens op te zoeken.

No nonsense

Met een relatief hoge sauna-dichtheid in en rondom de Veluwe is het soms best lastig op te vallen tussen de grote en moderne jongens die zich heden ten dage sterk weten te profileren in het Nederlandse saunalandschap. Sauna de Heuvelrug houdt hierin stevig vast aan haar eigen principes en authenticiteit en dat siert. Kleine voorbeeldjes zijn de foto van Nicole & Hans Lebbink (eigenaar en diens vrouw) op de website, het logo wat al jarenlang onveranderd is gebleven om zo de no-nonsense saunaganger aan te spreken, de ons-kent-ons cultuur en de persoonlijke benadering op de saunavloer.

En of het nu de leeftijd van het complex is of wellicht toch het logo wat enigszins ‘ouderwets’ oogt, het wat gedateerde beeld wat we vooraf aan het bezoek hadden match totaal niet met hetgeen we aantreffen ter plekke; een karakteristieke goed onderhouden boerderij die je wellicht enigszins zou kunnen doen denken aan grote broer Sauna Drome in Putten. De entree is netjes, maar staat in schril contrast met wat we enkele momenten later aantreffen.