Dagje puur

Een aantal jaar geleden is Thermen Tilburg overgenomen door International Wellness Resorts (IWR) waar ook SpaSense, de Veluwse Bron, Elysium en de Zwaluwhoeve toe behoren en draagt nu de naam Spa Puur. Ik kreeg vaak de vraag of ik deze sauna aan kon raden. Eerlijk moest ik dan bekennen dat ik daar tot op heden nog nooit was geweest. Daar moest snel verandering in komen dus besloten we maandag een dagje door te brengen bij Spa Puur in het Brabantse Tilburg.

Aankomst

Via een bosrijke straat komen we aan op de plaats van bestemming. De parkeerplaats is nagenoeg helemaal bezet maar gelukkig hebben we nog een mooi plaatsje kunnen bemachtigen op de parkeerplaats aan de zijkant van het pand. De buitenkant ziet er erg netjes bijgehouden uit, dat beloofd veel goeds voor de deze middag of zou het de verwachtingen juist te hoog scheppen hiermee?

Aan de balie worden we snel en vriendelijk geholpen. Op zoek naar de kluisjes. Daar begint het sauna gevoel al flink te komen, ze bezuinigen hier duidelijk niet op de stookkosten! Maar des te blijer zijn we dat we onze onze kleding voor de komende uren vaarwel kunnen zeggen! We hebben een plattegrondje gekregen en ik besluit om me aan het welbekende saunarondje te houden.

Sauna’s & opgietingen

Eerst op zoek naar een douche. Ondanks de vele bezette haakjes, voelt het niet benauwd druk. Bij de douches ziet alles er netjes en schoon uit. De shampoo, douchegel en conditioner zijn bijgevuld. Dan op naar het voeten bad want ja dat hoort ook bij het saunaritueel en vanuit daar kunnen we alvast bedenken waar we als eerste op gaan warmen. De sauna’s worden overal duidelijk aangegeven met wegwijzers.

Via een bruggetje over het zwembad komen we bij de kruidensauna. De kruidensauna heeft een boventemperatuur van 65 °C en een benedentemperatuur van 60°C. We genieten van heerlijke geuren en hebben ondertussen prachtig uitzicht op de tuin.
Om af te koelen gaan we de tuin in waar we zojuist al een fraaie glimp van hebben opgevangen. Een mooie, ruime tuin met meerdere afkoelmogelijkheden zoals een dompelbad, nevelstraat en regendouche. Wanneer het mooi weer is er veel ruimte om vanaf je bedje heerlijk van de zon te genieten. De zogenaamde Tubesauna’s zijn bezet dus die slaan we voor nu even over.
Op het terras zag ik enkele zonnestralen vallen dus we genieten buiten in het zonnetje op het terras van een gezonde smoothie. Spa puur staat bekend om haar gezelligheid en daar is geen woord aan gelogen. Er hangt een gemoedelijke sfeer en het personeel is uiterst vriendelijk en alert.

Kristal, Kelo en floaten

We hebben geen tijd te verliezen dus door naar de volgende sauna; Himalaya Kristalzoutsteen Sauna. Wat een prachtig mooie sauna is dit! We lezen dat deze sauna is opgebouwd uit miljoenen jaren oude zoutstenen. De temperatuur in deze sauna loopt op tot 55°C. Voor de echte saunaganger waarschijnlijk niet warm genoeg maar voor ons is deze nu perfect!

Het is een heerlijke dag dus we zwemmen van binnen naar buiten en zodra we zien dat het bubbelbad vrij is pakken we onze kans! Tijdens het bubbelen valt ons oog op de Kelo Sauna; Even checken hoelaat de opgietingen zijn. Deze is net geweest dus dan maar zo deze mooie grote sauna in. Later werd ons verteld dat dit de grootste Kelo opgietsauna van Brabant is. Deze sauna komt ondanks zijn enorme omvang goed op temperatuur. Tijdens het afkoelen valt ons beiden op dat het overal netjes uitziet, zowel binnen als buiten wordt alles goed bijgehouden.

Daarna even floaten in het zoutwaterbad. Als ik in het bad stap prikt het hier en daar aan mijn huid maar daarna is het heerlijk ontspannen in het warme water. We hebben voordat we het bad instapten gelezen waar dit allemaal goed voor schijnt te zijn dus dat maakt het genieten des te intenser! En inderdaad, als we het bad uitstappen voelt onze huid alsof we zojuist een beautybehandeling hebben ondergaan.

Restaurant

Het is tijd voor de lunch. We komen op spitsuur want veel tafeltjes zijn bezet. Na enige tijd rond te hebben gelopen komt er een personeelslid welke had opgemerkt dat we zoekende waren naar een tafeltje. Vriendelijk wees ze ons op een tafel waar een ander stel aan het afrekenen is.

De lunchkaart is overzichtelijk en er staan veel smakelijke broodjes, tosties en salades op. We kiezen voor een broodje pulled pork en een salade met carpaccio en gamba’s. We rekenen er op dat we door de drukte wel een poosje moeten wachten op ons eten maar het duurt niet lang voordat we onze gerechten krijgen geserveerd. De salade is in één woord geweldig waardoor het broodje wat in het niet valt maar beide heerlijk gegeten.

Relaxruimte

De grote drukte is voorbij en we hebben geluk want vanuit mijn ooghoek zie ik zowaar een lege loungebank in de relaxruimte. De relaxruimte aan het restaurant is klein waardoor ze vaak bezet zullen zijn. Maar als je een plaatsje hebt kunnen veroveren lig/zit je er heerlijk. De zon schijnt heerlijk door de grote ramen waardoor je prima kunt opladen voor de volgende saunaronde. We gaan weer op zoek naar wat hetere sauna’s!

Op naar de infraroodsauna. We hadden de infraroodsauna al in het vizier gekregen toen we op weg waren naar de zoutsteensauna. Nog niet echt warm maar om te beginnen goed! En wat groot! Hierna volgen de lavendelsauna en de rozensauna welke beiden heerlijk waren. Omdat het die dag behoorlijk druk was, en de deuren dus regelmatig open en dicht gingen, hebben de sauna’s die dag niet de kans gekregen om hun ware kracht te tonen.

Moerse dreef 10
5043 AX Tilburg
013571540
www.spapuur.nl