Wij gaan op onderzoek uit!

Ruim een half jaar geleden bezochten wij het, destijds zojuist, overgenomen SpaSense (voorheen bekend als Thermen Geldrop). Benieuwd zijn wij naar de ontwikkelingen van de afgelopen tijd. Zijn er sauna’s bijgekomen? Hoe is het met de drukte? En lukt het de populaire thermen haar eigen identiteit te behouden zoals geadviseerd in onderstaande review. Wij gingen op onderzoek uit! Lees in onderstaande (originele) review onze bevindingen in cursief.

‘What you see is what you get’

Ruim 4 jaar terug is het pand aan de Zwembadweg volledig onder handen genomen, 7 maanden geleden werd het overgenomen door International Wellness Resorts (IWR) en onlangs vierden ze hun 30-jarig bestaan; Thermen Geldrop. Geen Oosterse sferen, Arabische invloeden of andere thema’s waarin je doorgaans wordt ondergedompeld. Thermen Geldrop wordt getypeerd door nuchtere Brabantse gemoedelijkheid.

En of! Modern, helder, zuiver & strak. Deze pijlers staan nog steeds als een paal boven water. Buiten de kerstversiering en de prachtige kunst, vind je er weinig poespas wat zou kunnen afleiden van waar het om draait. En dat heeft deze sauna ook niet nodig; het complex inclusief faciliteiten (staat van onderhoud, hygiëne, aanbod & temperatuur) staat als een huis.

Eerste indruk

Een thuiswedstrijd, want onder de rook van Eindhoven oftewel mijn woonplaats, ligt SpaSense. Het is op een mooie woensdagmiddag dat ik me meld bij de receptie van de Thermen. Ik word vriendelijk, enigszins gereserveerd te woord gestaan. Ik mag me gaan omkleden in de kleedruimtes boven die ruim zijn opgezet. Via de trap loop ik naar beneden en kom ik direct in het hart van het complex; het restaurant omringd met diverse fauteuils en banken om lekker in onderuit te zakken. Ik loop richting het saunagedeelte en ondanks de veelal bezette haakjes, voelt het allesbehalve druk.

Voor een doordeweekse dag zo net voor de kerstvakantie is de parkeerplaats aardig gevuld. Eenmaal binnen zijn we direct aan de beurt en worden we enthousiast ontvangen. We beginnen met een lekker kopje verse muntthee en, ach ja omdat het kan, een bananensoes. Het is er gezellig druk, de meeste banken en ligbedden zijn allemaal bezet, maar toch is de sfeer heel ontspannen, misschien zelfs wel sereen te noemen en typerend voor de ‘échte’ saunagasten.

Sauna aanbod

Qua sauna’s is er een ruim aanbod; 5 cabines variërend van 65 °C tot 95 °C. De sauna’s typeren zich stuk voor stuk, echter is dat niet helemaal goed op te maken uit de bordjes, welke soms niet meer inhouden dan een geplastificeerd A4’tje. Dat is jammer aangezien er binnen mooie dingen gebeuren. Neem bijvoorbeeld de Panorama sauna . Eenmaal binnen worden maar liefst 4 zintuigen geprikkeld; de hitte vormt een warme sluier om je lichaam, de kleuren spelen in op je gevoel, het klassieke muziekstuk brengt je naar een hoger bewustzijnsniveau en de geur neemt je mee naar een andere wereld. Eén voordeel; het verrassingseffect is des te groter.

De sfeervolle sauna’s zijn inmiddels voorzien van nette bordjes met uitgebreide bordjes. Chapeau! Buiten de Kelo sauna, zijn er sinds de overname verder geen sauna’s bijgekomen en dat lijkt ook niet nodig te zijn. Het complex heeft een dusdanig aanbod van faciliteiten en verdeling over de gangen dat het allemaal lekker soepel doorloopt en je nagenoeg nooit in een volle sauna (buiten de löyly) of bad zit.

Wapensessies

Net voor de overname van de Thermen, is begonnen met de bouw van de Kelo sauna, waar tegenwoordig de Löyly’s worden uitgevoerd. Dit is een regelrechte aanwinst, aangezien de eerdere locatie vaak te klein bleek, waardoor er regelmatig bezoekers moesten worden teleurgesteld. De Kelo ligt enigszins beschut, beschikt over een eigen afkoelhoek en heeft voldoende mogelijkheden om buiten lekker even bij te komen. De opgietingen vonden die dag plaats om 14.00 en 17.00. Een extra opgieting in de ochtend of avond zou wellicht een mooie aanvulling zijn.

Yes! De tijden van de löyly zijn inmiddels uitgebreid; 3x per dag met in het weekend nog 1 extra sessie. Het blijkt dat het gros van de gasten zelfs hun behandeling om de löyly heen probeert te plannen, aangezien deze te goed moet zijn om te missen! En hou je niet van die drukte, probeer dan eens de afterparty; het moment dat iedereen na de löyly naar buiten vlucht. De hitte en de heerlijke geuren blijven vaak als een heerlijke deken hangen klaar om jou te omhelzen. Naast het aanbod aan löyly heb je ook nog een klankschaalconcert waar je aan zou kunnen deelnemen tegen betaling.

Mmmmm

Tijd voor een hapje. Aangezien het zonnetje lekker schijnt, nestel ik me buiten op het terras. Na een tijdje constateer ik dat het qua bediening vrij rustig blijft aan mijn tafeltje; ondanks het mooie weer en de drukbezette tuin, wordt er helaas buiten niet geserveerd. Eenmaal binnen wordt dit dubbel en dwars goedgemaakt door de uitstekende bediening en mooie gerechten. Iedere week zijn er diverse specials die op het bord achter de balie worden geschreven. Wellicht is het een idee bordjes op tafel te zetten of het grote bord beter leesbaar te maken vanuit het restaurant, zodat meer gasten hiervan op de hoogte zijn.

Uiteraard geen plekje buiten dit keer, maar lekker binnen bij het haardvuur. De ‘oude’ stoelen zijn inmiddels vervangen door lage kuipstoeltjes, die er mooi uitzien, maar helaas wat minder comfort en steun geven. De dames en heren van de bediening staan er allemaal picobello op en voor dat we het weten staat het Aloë Vera sapje al voor ons neus. Inmiddels hangt er achter de balie een LCD scherm waarop de specials te zien zijn. Wij hebben onze handen vol aan het bestaande aanbod, pff wat is dat moeilijk kiezen! Het worden uiteindelijk 2 uitgebreide salades tonijn en Vitello Tonato en een smaakvolle Dame Blanche na.

Favo stroatje

Na mijn lunch start ik aan mijn favoriete straatje. Het straatje waaraan het caldarium, de zoutcabine, infraroodsauna en rozensauna grenzen en welke uitkomt op het zwembad met bubbelbad. Er wordt door kleine vierkante raampjes gespeeld met de groene omgeving. Vaak is binnen een sauna of thermen het zwembad het hart van het complex. In Geldrop is dit niet het geval, waardoor je in alle rust en enige beslotenheid kunt genieten van een paar baantjes. Ook bijzonder is de liggende openhaard waarmee het zwembad van de rustruimte wordt gescheiden. De zoutcabine blijft voor mij een cadeautje; door de combinatie van geur, blacklight en het kabbelende beekje op de achtergrond kan ik me echt even loskoppelen van mijn dagelijkse bestaan en besef ik me de schoonheid van het leven des te meer.

Zoals ook wij onze favoriete straatjes hebben binnen SpaSense, blijken er ook een hoop vaste gasten regelmatig hun weg terug naar de thermen te vinden. Gasten die 11 jaar geleden, toen de vorige eigenaar zijn verbouwing aankondigde, vreesde voor het verlies van de intieme sfeer, op de dag van vandaag nog met veel plezier deze thermen in Geldrop bezoeken.

Eindconclusie

Thermen Geldrop is een middelgrote sauna met meer dan genoeg faciliteiten om een hele dag te kunnen vertoeven. Het complex ademt luxe en design, maar voelt tegelijkertijd knus en gezellig. De hygiëne is meer dan voldoende en ook de gastvrijheid naar behoren. Om de populariteit van de thermen in de toekomst te waarborgen is het raadzaam aandacht te blijven schenken aan de eigen identiteit en daarbij details niet uit het oog te verliezen. Thermen Geldrop heeft alles wat je van een thermen mag verwachten en behoort wat mij betreft tot de top van het Zuiden!

Het prettige formaat van het complex (niet te groot, niet te klein), de sfeervolle sauna cabines en het gemoedelijke publiek maken een dagje wellness in Geldrop tot een bijzonder genoegen. De overname heeft klaarblijkelijke goede ontwikkelingen met zich meegebracht. Ook horen we her en wat geluiden over deelname aan acties zoals een Nivea of Eindhovens Dagblad, wat voorheen over het algemeen minimaal voorkwam. Uiteraard een prettige ontwikkeling voor de saunagast, maar hopelijk gaat dit niet ten koste van de gemoedelijke saunasfeer en drukte!

Dat SpaSense tot de top van het Zuiden behoort staat wat ons betreft dan ook nog steeds buiten kijf!

Zwembadweg 7
5663 PL Geldrop
Tel. 088-0064833
www.spasense.nl