Dat belooft wat!

Via een bosrijke haag met metershoge dennen en sparren aan weerszijden bereiken we op een woensdagochtend de Thermaelaan in Son, waaraan Wim van Santvoort zo’n 27 jaar geleden het eerste full-service wellnessbedrijf van Nederland op de kaart zette; Thermae Son. Ondanks dat er veel veranderd is in de tussentijd, blijven voor Wim 2 waarden onverminderd van kracht: bellen gaat voor mailen en ‘s ochtends is hij degene die de ‘huis-eekhoorntjes’ van vers brood voorziet. In een markt waarin prijzen sterk onder vuur liggen, probeert deze sauna in Son zich te onderscheiden op kwaliteit en service-gerichtheid; voldoende en deskundig personeel, een persoonlijke benadering en het full-service concept. Want naast wellness, herbergt het complex tevens een zwembad, brasserie, sportclub, kapsalon, schoonheidssalon en een kinderopvang. Dat belooft wat!

Ambiance

Verrast zijn we door het uitzicht op de indrukwekkende bostuin zodra we de deur naar het wellness gedeelte openslaan. De eekhoorntjes die zich via onmogelijke capriolen van de ene naar de andere boom manoeuvreren in combinatie met de geur van naaldhout doen ons geloven te zijn aanbeland in een ruig naaldbomenbos midden in de Scandinavische natuur. Het complex dateert uit 1985 en uiteraard zie je dat terug in de stijl, echter is er door de regelmatige upgrades weinig sprake van een nostalgische aanblik. Het saunaplein oogt goed onderhouden, fris en tevens is de akoestiek aangenaam; geen schelle geluidsgalmen van kletterend water of resonerend stemgeluid. Het wordt al snel duidelijk dat het complex compact van formaat is; alles is aanwezig binnen handbereik. De sfeer is sereen en ondanks het feit dat het vaste-gasten-gehalte relatief hoog is, merk je daar weinig van op de saunavloer; mensen lijken erg op zichzelf en voelen zich daar ook prettig bij.

Faciliteiten

Zoals bij veel saunacomplexen het geval, vervult ook hier het zwembad een centrale rol. Het zwembad loopt van binnen naar buiten waar met een grote glazen schuifwand de warmte wordt binnengehouden. Het saunaplein huisvest de Bio-sauna met lichttherapie (60ºC), waar later ook de löyly zal plaatsvinden, de Puur Natuur sauna 70ºC en de heetste van het stel, de Sonse Bergen sauna (95ºC), die tevens echt goed op temperatuur blijkt. 2 bubbelbaden en een kruidentempel zijn tevens inpandig. Eenmaal buiten sluit de stijl sfeer-technisch haarfijn aan op haar omgeving; het houten beschot tegen het complex, de grappige wijntonnetjes in een vries- en infraroodvariant en de van Scandinavisch hout gemaakte Boerderij Sauna. De diverse verstopte hoekjes en prieeltjes maken de tuin voor zowel de roker (verwarmd rokershuisje) als de niet-roker een prettige vertoefplek. Maar voor de échte rust moet je toch echt naar binnen; daar vind je achterin het restaurant een relaxruimte met heerlijke ligfauteuils en waar je letterlijk een speld kunt horen vallen. Een lekker warm vloerkleed zou wellicht in de toekomst de ruimte nog iets warmer aan kunnen laten doen.

Tevree

En of het komt omdat we zelf uit Brabant komen, de open en ontspannen benadering zorgt voor een fijne klik met het personeel. Het personeel is trouwens erg goed op de hoogte van wat er speelt op de saunavloer aan bijvoorbeeld massages e.d. We nestelen ons lekker rondom het haardvuur in het restaurant en hebben bijna keuze-stress door het ontzettend uitgebreide aanbod in tijdschriften. Gasten ogen heel kalm en tevree en dat is ook precies het saunagevoel wat Thermae Son bij je achterlaat; content zijn met wat is in een jachtige-we-willen-altijd-maar-meer-consumptiemaatschappij. De keuzes qua ingrediënten zijn weloverwogen op elkaar afgestemd en de porties liegen er niet om. We genieten. Omdat het complex niet beschikt over fonteintjes, kun je ter compensatie in het restaurant onbeperkt water bestellen.

En wat vond je ervan?

Met deze zin sloot de masseuse een verrukkelijke Orang Malu massage af die me meerdere momenten heeft doen rillen van genot. De Orang Malu is een in elkaar gedoken houten afbeelding van Indonesische afkomst welke symbool staat voor bescheidenheid, kracht, energie en de cirkel van het leven en, welke ik me nu bedenk, ook vrij aardig het karakter van de Thermae omschrijft. Samen met de verwarmde Malu worden met zogenaamde Kayu’s (massieve houten verwarmde massagerollen) de lijnen van het lichaam gevolgd. Twijfelaars opgelet; het enorme aanbod aan bijzondere massages kan nogal eens zorgen voor penibele taferelen aan de balie, so be prepared.

In het kort

Het grote voordeel van compact in relatie tot omvangrijk zit ‘m vaak toch in de fysieke aanwezigheid van de eigenaar op de saunavloer. De sfeer wordt geproefd, meningen gehoord waarop, indien mogelijk, snel kan worden geanticipeerd en dat merk je. Thermae Son lijkt een magneet te zijn voor ‘echte’ saunagangers die er in alle rust en gemoedelijkheid willen genieten van wat is. Ze voelen zich welkom en krijgen door de bescheidenheid van deze sauna de mogelijkheid echt tot zichzelf te komen zonder afgeleid te worden door een overdaad aan frutsels en franjes. De immense bospartij die grenst aan de saunatuin herinnert je aan het feit dat we slechts een klein radertje zijn in het grote geheel wat je op zo’n moment helpt te relativeren. Een zeer geslaagde dag in een letterlijk warm bad.

Thermaelaan 2
5691 PM Son en Breugel
0499) 47 48 37
www.thermaeson.nl