Sauna Soesterberg “here we come…”

Op een donderdag zo rond 11:00 komen we aan en zoals gebruikelijk is bij sauna-complexen, staat er een wachtrij. Gelukkig zijn we snel aan de beurt en wandelen we naar een kleedruimte. Aan lockers geen gebrek, helaas is het wel zo dat we onze spullen erin moeten proppen omdat het voor tweeën niet heel groot is. Maar met vasthouden en op tijd je vingers terugtrekken valt er niks uit en kunnen we verder.

We douchen als eerste en lopen de centrale trap af. Op het eerste gezicht lijkt het erg druk en worden we, naar mate we verder de trap af komen, overspoeld met heel veel geluid. Dit lijkt te komen uit het binnenzwembad waar een flink aantal personen een gezellig babbeltje houden wat behoorlijk echo’d.

We lopen naar buiten en we gaan eerst eens een rondje om wat te verkennen. Als snel komen we uit bij de vijversauna die, jawel, direct naast de vijver ligt. Deze sauna van 85˚ is lekker ruim opgezet en er is plaats genoeg op een van de drie etages. Uiteraard kun je wegdromen met uitzicht op de vijver én de rest van de tuin (in deze sauna heb ik overigens ook mijn eerste ergernis maar daar kom ik later op terug)

Na onze ronde in de vijversauna erop zit gaan we maar eens afkoelen. Eerst wat door de frisse en behoorlijk wind die er staat en daarna onder de koude douche. Hee, ik zie een trapje uit de vijver komen en die mag dus (na bevestiging op het bordje wat erbij staat) ook gebruikt worden om af te koelen. Lekker hoor! Al lijkt de koude douche toch een stuk warmer te zijn dan het water in de vijver, brrrrr écht koud dus.

We komen langs een grote tent, klink wat oneerbiedig maar zo ziet het er nu eenmaal uit, op het bordje lezen we dat het een Yurt betreft. Deze Yurt is een rustruimte die ook gebruik wordt voor belevingen zoals een klankschalensessie. Aan rusten zijn we nog niet aan toe dus wel gaan verder.

Buiten komen we twee buitenzwembaden tegen, er is overigens geen zoutwaterbad (wel jammer) we lopen om ene klein zwembad en gaan naar binnen, dit is aan de achterzijde van het pand. We komen langs een stoomcabine en een binnenzwembad waar het heerlijk rustig is. In dit gebouw zijn een aantal sauna’s die ik niet allemaal gaan benoemen, dan heb je zelf ook nog iets te ontdekken

Rond 13:30 besluiten we gebruik te maken van het lunchbuffet, we zijn aangenaam verrast door het uitgebreide aanbod, diverse soorten brood, salades en warme gerechten die vers bereid worden voor je. Ook aan een nagerecht is gedacht, zo kun je kiezen uit verschillende soorten yoghurt, vers fruit en schepijs, enige kanttekening bij het ijs is dat er niet vermeld wordt wat voor ijs. Ik had de “pech” dat ik beide ijssoorten niet lekker vindt en deze dus laat staan, zonde van de verspilling. Wellicht een idee om toch te vermelden wat men opschept.

De moeite waar om te vermelden zijn nog twee sauna’s buiten, de theater sauna buiten die is héél groot (en mooi) en wordt gebruikt voor opgietingen. Als er geen opgietingen zijn dan is er een groot scherm waar een natuur-film op getoond wordt. Toen wij er waren een kabbelend beekje, mooi om bij weg te dromen…..een mooie sauna dus.

Dan nog een sauna die tegenover de theater-sauna ligt is de “Maa”-sauna en volgens het informatiebordje: “een authentiek Finse belevenis precies zoals deze bedoeld is. Zij noemen het ook wel hun oersauna. Of grondsauna, want Maa is het Finse woord voor grond”. Deze sauna is met 110˚ overigens niet voor beginners maar ik vindt ‘m erg lekker..

Er zijn me (uiteraard) nog wel een paar dingen opgevallen binnen, een medewerker die tassen aan kapstokken controleert, geen idee wat ze controleert maar een vermelding daarvan zou handig zijn. Verder vond ik met name de vloer in het zwembadgedeelte en de douches niet fris en heb gedurende de dag ook niemand gezien die wat schoonmaakte maar die kan ik natuurlijk ook gemist hebben. Al zou dat betekenen dat onder de douches wat mensen hun toupet verloren zijn, daar lag zoveel haar dat het water amper wegstroomde.

Eindconclusie is dan ook dat sauna Soesterberg een érg mooi sauna-complex is, het is nog goed te zijn dat deze hier nog niet zo lang is. Wij zijn in ieder geval fan en zullen hier 100% vaker naar toe gaan.

Oja, mijn grootste ergernis hier zijn saunagasten die niet compleet op hun handdoek gaan zitten, overal wordt je geattendeerd op “ook uw voeten aub op de handdoek” maar klaarblijkelijk is dat toch te lastig voor sommige mensen. Ook gasten die tegen een leuning gaan hangen zonder handdoek zodat het zweet letterlijk van de planken drupt, niet heel fris toch?

Anyway,
Als je gaat, veel plezier en badder ze..

Frits Koolhovenweg 8
3769 TR Soesterberg
T: +31 (0)33 462 2460
www.thermensoesterberg.nl