In het algemeen

Door de geur wordt de indruk gewekt alsof je in een bos aan het lopen bent. Als we een zonsondergang meemaken in een loofbomenbos waartussen zich een den bevindt, dan merken we dat de silhouet van de den nog erg duidelijk te onderscheiden is als de loofbomen reeds in de duisternis ondergedompeld zijn. De den houdt het licht langer vast dan de andere bomen.

Haar stam is lichtgevend, haar naalden vertonen een grote vitaliteit. En het is in die nauwe verbondenheid met het licht dat we de eigenschappen van de dennenolie gaan ontdekken. Het licht is voor ons aardse levensplan de bron van alle leven, ook voor ons, de mensheid. Dit verband wordt heel mooi uitgedrukt in bepaalde volksgezegden. Zegt men soms niet van een mens dat hij straalt, dat hij helder is of mat? Er zijn zoveel uitdrukkingen die het verband aantonen tussen licht en levenskracht. Want licht betekent voor ons “leven”.

De geur van dennen schenkt je levenskracht en geeft je energie!

De werking van dennenolie

De dennenolie zal ons helpen de levenskracht terug te schenken aan die plaatsen waar ze voor het ogenblik ontbreekt. Ze zal ons bv. helpen een orgaan te verlevendigen, of om bepaalde krachten terug op te wekken, of om weer vitaler te worden. In geval van vermoeidheid of lusteloosheid zal hij over het algemeen een kostbare helper blijken te zijn om weer contact te krijgen met een weldoende energie.

De dennenolie laat ons toe het leven te voelen, zelfs in de meest duistere en de pijnlijkste omstandigheden. De werking van deze olie verloopt langzaam, want het Leven komt niet zomaar spontaan terug, maar wel volgens een groeiproces. Het is interessant tegelijkertijd ook te denken aan de Spar, Meidoorn en Palm.

Op lichamelijk vlak

  • De den helpt bij vermoeidheid: men kan deze olie gebruiken als massage olie op de voeten, of als badolie.
  • Dennenolie ondersteunt de organen met een verminderde werking, zoals bv. een luie lever of darmen. In deze gevallen, het betreffende orgaan inmasseren, evenals het corresponderend energetisch centrum, en de reflexzones.

Op psychisch vlak

  • Helpt de realiteit omtrent ons leven te zien, en eveneens ons innerlijk licht.
  • Werpt licht op een probleem; of verheldert onduidelijke ideeën.
  • Behulpzaam bij morele vermoeidheid, ontmoediging en lusteloosheid.
  • Bij apathie, om enthousiasme terug in het leven te krijgen.

Voorzichtig!

Essentiële oliën zijn een prachtig geschenk van de natuur maar vervangen nooit een arts. De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.