Japanse lichaamstherapie

De naam Shiatsu is in Japan ontstaan en betekent letterlijk ‘druk met de vingers’. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. Meestal wordt de druk met de duim gegeven, maar het kan ook met de handpalm, elle boog, knie of voet gegeven worden. Door de druk die de masseur geeft op het lichaam van de ontvanger, beïnvloed hij de energiestroom in de energetische kanalen in het lichaam; ‘de meridianen’.

Shiatsu is een Japanse lichaamstherapie waarbij de duimen, handpalmen en vingers zonder spierkracht maar met lichaamsgewicht worden gebruikt om druk (dus geen wrijving of kneden) uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Met passieve rekkingen worden spieren behandeld om ze soepeler en gezonder te maken. Er zijn veel technieken.

Shiatsu bij rugpijn
Shiatsu bij migraine
Shiatsu bij nekklachten

Effect van Shiatsu

Shiatsu is gebaseerd op westerse kennis over anatomie en fysiologie, maar niet op de westerse vormen van therapie. Shiatsu wordt gebruikt bij rugpijn, migraine en whiplash. De Europese Shiatsu federatie (ESF) gaf in het begin van deze eeuw de opdracht aan de ‘School of Healthcare, University of Leeds’ om Shiatsu wetenschappelijk te onderzoeken naar: ten eerste: Is shiatsu veilig? Ten tweede: Werkt Shiatsu effectief? Ten derde: Is dit voordeliger voor de ziekteverzekering?. In het ‘Final Report ‘ van December 2007 onderschreven door Prof. Andrew F Long werden deze drie vragen met ‘Ja’ beantwoord. Het rapport bevat 263 pagina’s en kan ingezien worden in België bij de Belgische Shiatsu Federatie afgekort BSF. Shiatsu is momenteel nog niet geregulariseerd in België.

Bij Shiatsu worden de duimen, handpalmen, en vingers gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Hierbij wordt door de behandelaar niet met spierkracht gewerkt maar wordt het eigen lichaamsgewicht gebruikt om druk uit te oefenen.

Shiatsu beïnvloed de energiestroom van het lichaam!

De manier van manipuleren van Tokujiro Namikoshi of die van Toru Namikoshi kreeg een breder draagvlak laat in de jaren 50. In Japan is de opleiding tot klassieke Shiatsu-therapeut gereguleerd door de overheid.