Home » Alles over Sauna » Olie & Kruiden » Kamille

Kamille

De essentie van Kamille

Kamille geeft troost en verzacht vele pijnen, irritaties en verdriet. Het werkt harmoniserend bij het communiseren met anderen. Kamille werkt kalmerend bij overgevoeligheidsreacties en geeft rust. Goed toepasbaar bij kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn. Er zijn veel verschillende kamillesoorten, die allemaal een net iets andere werking hebben.

Kamille

Matricaria Chamomilla

Echte Kamille
Kamille Als geneesmiddelen worden de bloemhoofdjes en de etherische olie gebruikt. Tijdens de bloeitijd worden de bloemen geplukt en zorgvuldig gedroogd.

Werking & Karakter
Bactericide, ontstekingsremmend, wondhelend, anti-allergisch, krampwerend, kalmerend, rustgevend, verzachtend, maagmiddel, decongestivum, digestief tonicum.

Specifieke therapeutische werking
Huidproblemen, ontstoken wonden, zweren, eczeem, dyspepsie (gestoorde spijsvertering), maag- en darmzweren, blaasontsteking, menstruatiestoornissen (onregelmatig, uitblijvend).

Gebruik Kamille ook in- of uitwendig bij:
brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne / jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, stress, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, tandpijn en spijsverteringsstoornissen.

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend. Ook is het goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn. Kamille kan daarom gebruikt worden als thee tegen buikpijn, in gorgeldrank en als mondspoeling. De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn. Kamille is een van de veiligste kruiden en is goed voor onrustige kinderen.
De bloemen kunnen gebruikt worden tegen emotionele spanningen en bij meditatie. Kamille wordt gebruikt in inhalaties voor astma.

Uitwendig

 • Omslagen, gorgeldranken en baden hebben een wondgenezende en ontstekingsremmende werking.
 • Als olie-extract, crème en kompres bij huidirritaties en eczeem. Ook kunnen enkele druppels vluchtige olie aan crème worden toegevoegd.
 • Als olieaftreksel voor massage van koude ledematen en pijnen en kwalen.
 • Als azijn bij geïrriteerde geslachtsdelen of een gevoelige huid.
 • Als inhalatie bij hooikoorts.
 • Als kompres bij vermoeide ogen en allergieën.
 • In omslagen en kompressen bij krampen.


Inwendig

 • De thee van de bloemen of etherische olie werkt tegen ontstekingen en bij slijmhuidontstekingen.
 • Tegen krampen.
 • De thee is veilig voor kleine kinderen.
 • De thee helpt bij slapeloosheid, nachtmerries, irritatie en kiespijn.
 • Brengt de spijsvertering tot rust.
 • Het helpt bij nerveuze indigestie, winderigheid, kolieken, gastritis en ontstekingen van de ingewanden. De tinctuur is bij nerveuze indigestie het beste.
 • Als zwak kalmerend middel. Goed bij spanningshoofdpijn, psychosomatische pijnen, menstruatiepijn en andere krampen.
 • Goed in de beginstadia van koorts.
 • Een thee van kamille en rozemarijn is goed tegen hoofdpijn.


Toepassingen met etherische olie van Kamille

Kamille Het plukken van de bloemen is zeer arbeids intensief en de opbrengst is uiterst laag, dit verklaart de kostbaarheid van de olie. Onderzoek heeft uitgewezen dat Kamille ook als tegengif bij vergiftigingen met verscheidene bacteriën zoals stafylokokken en streptokokken gebruikt kan worden. Hierbij wordt het gif onschadelijk gemaakt, dit in tegenstelling tot de antibiotica waarbij de vermeerdering van de bacteriën wordt verstoord. Zeer kleine hoeveelheden van de Kamille olie zijn al in staat als tegengif te functioneren. De rijkdom aan alpha-bisabolol maakt Kamille olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum. De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen. Alleen echte kamille bevat de heilzame blauwe olie (door chamazuleen). De werkzame stof uit de etherische olie vormt zich pas bij de verwerking van de bloemen (stoomdestillatie) uit een voorstadium, het matricine. Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën. Kamille is goed met Lavendel te combineren.

Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Kamille:

Als bad bij diverse huidziekten:
3 druppels Kamille, 3 druppels Geranium en 4 druppels Sandelhout mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.

Bij ontstekingen in de mond:
Meng 4 druppels Kamille in een glas gekookt water en gorgel hiermee 1 tot 2 keer per dag.

Bij pijnlijke tandgroei bij kinderen:
Stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel Kamille op een wattenstaafje.

Bij ontstoken, gevoelige huid, acne:
4 druppels Duizendblad, 7 druppels Kamille en 5 druppels Roos mengen met 40 ml Jojoba olie en 10 ml Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2 keer per dag insmeren.

Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes:
2 tot 3 druppels Kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 tot 2 keer per dag deppen.

Kamille Voorzichtig!
Kamille is veilig, maar sommige mensen worden misselijk van grote dosis en sterke theeën. Vermijd grote dosis tijdens de zwangerschap. Sommige mensen reageren allergisch bij aanraking met kamille.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het alge- meen is de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Externe links:

Aanverwant artikel over kamille van wikipedia.org
Meer uitleg over aromatherapie van aromatherapie-info.nl
Interessante links over aromatherapie van aromatherapie.startpagina.nl


Twitter deze Actie


Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]