Medicinaal

Lavendel zorgt voor evenwicht in het hele menselijke systeem. Het is een uiterst rustgevend middel voor geest en huid.Lavendel is zenuw kalmerend, verzachtend, opbeurend en brengt de geest in balans. Door de ontsmettende en bacteriologische en pijnstillende eigenschappen helpt de olie bij snijwonden, wonden, brandwonden, kneuzingen, puistjes, allergieën, insectenbeten en keelontstekingen.

De olie werkt ook slijmoplossend en helpt daardoor bij verkoudheid en griep. Lavendelolie werkt bloeddruk verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen. Ook helpt het reumatiek te voorkomen en werkt het versterkend. Spanning, depressie, slapeloosheid en stress kunnen uitstekend behandeld worden met lavendelolie.

Uitwendig gebruik

  • Als verzorgingsmiddel voor de hoofdhuid.
  • Als natuurlijk parfum.
  • Als bad of massageolie tegen prikkelbaarheid.

Inwendig gebruik

  • Als thee, om hoofdpijn te verlichten en zenuwen te kalmeren.
  • Verder werkt het tegen winderigheid, flauw vallen, duizeligheid en onwelriekende adem.
Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht

Toepassingen met etherische olie van Lavendel

Lavendelolie is waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen. De olie wordt verkregen door waterdampdistillatie van de verse bloemtoppen of van de gehele plant onder lage druk. Hij is kleurloos tot lichtgeel met een zoete, bloemige kruidige geur en een houtachtige ondertoon. Het is een krachtig energetisch tonicum, dat over het algemeen een goed gevoel geeft.

Bij insecten- of dierenbeten

Lavendel olie puur (of vermengd met een basis olie of Aloë Vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen. Of 2 tot 3 druppels op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden. Bij een bijen of wespen steek, de angel verwijderen en de steek onmiddellijk met pure Lavendel behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.

Bij jeugdpuistjes

Tien druppels Lavendel en vijf druppels Kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2 keer per dag de huid afspoelen of deppen.

Bij eczeem

Meng vijf tot tien druppels met 50 ml basis olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in. Nat eczeem eerst behandelen met Aloë Vera gel of Tea Tree.

Bij slecht slapen

Vijf druppels Lavendel op het hoofdkussen sprenkelen of zes tot tien druppels in de slaapkamer verdampen.

Voorzichtig!

Omdat Lavendel een licht menstruatie- bevorderend middel is, dat het de maandelijkse bloedingen kan oproepen of stimuleren, moet lavendel gedurende de eerste zeven maanden van de zwangerschap worden vermeden. Lavendelolie is veilig voor alle leeftijdsgroepen, maar mensen met hooikoorts of astma kunnen er allergisch voor zijn.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.