De heilzame werking

Sinds jaar en dag worden essentiële oliën al in vele culturen gebruikt. Meesters in de toepassingen van essentiële oliën waren de oude Egyptenaren en de Chinezen die ruim 2000 jaar voor onze jaartelling bekend waren met de helende en heilzame werking ervan. Via de Griekse en later de Romeinse beschaving bereikten de essentiële oliën en de informatie erover Europa.

Hier waren het vooral de geestelijken die zich bezig hielden met de geneeskrachtige werking van planten en hun oliën. Later werden de essentiële oliën gewaardeerd vanwege hun aromatische eigenschappen.

Essentiële oliën worden vaak in de sauna gebruikt!

Prikkeling van de zintuigen

Essentiële olie wordt gewonnen uit zuiver plantaardig materiaal. Deze planten en bloemen komen uit de hele wereld en worden meestal in het land van herkomst verwerkt. Gemiddeld levert 70 kg plantenmateriaal ongeveer 2 liter essentiële olie op. Dit verklaart tegelijkertijd waarom essentiële oliën vrij kostbaar zijn.

Al sinds het einde van de negentiende eeuw doet men pogingen essentiële oliën op chemische wijze te imiteren. Wat geur betreft is de farmaceutische industrie hierin aardig geslaagd. Het is echter niet gelukt om de unieke geneeskrachtige werking van essentiële oliën te reproduceren, omdat de meeste zuivere essentiële oliën opgebouwd zijn uit meer dan honderden stoffen. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de essentiële oliën die in sauna’s vaak gebruikt.