Medicinaal

Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen, ideaal dus om bij te studeren! De bloedsomloop wordt gestimuleerd en daarnaast heeft Rozemarijn een positieve werking op het zenuw- en spierstelsel. Als geneesmiddel worden de bladeren van rozemarijn medicinaal gebruikt.

Werking & Karakter

Het gebruik van rozemarijn stimuleert de bloedsomloop, werkt versterkend voor zenuwen en het is antiseptisch en wind verdrijvend. Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen, en het is een symbool voor vriendschap en trouw.
Je kunt rozemarijn op verschillende manieren gebruiken.

Inwendig

 • Bij slechte bloedsomloop, koude voeten en pijnen bij koud weer, regelmatig innemen.
 • Bij uitstralende gewrichtspijnen.
 • Bij hoofdpijn die gepaard gaat met spijsvertering(lichte maagpijn) en bij migraine.
 • Neem rozemarijn met kamille voor stress-gerelateerde hoofdpijnen.
 • Bij depressiviteit, slecht geheugen, duizeligheid en neiging tot flauwvallen.
 • Bij gebrek aan eetlust, galstenen en ontstoken galblaas.
 • Bij haarverlies en problemen met de hoofdhuid.
 • Goed als inhaler bij verstopte en ontstoken bijholten.
 • Goede bloeddoorstroming naar het hoofd verbetert het geheugen en bevordert gezond en sterk haar.
 • Het drinken van twee koppen rozemarijnthee per dag voorkomt haaruitval door slechte bloedcirculatie en versnelt de haargroei na chemotherapie.

Uitwendig

 • Bij haarverlies en problemen met de hoofdhuid.
 • Als gorgeldrank bij keelpijn. Nuttige vervanger voor salie tijdens de zwangerschap.
 • Als olieaftreksel voor massage van koude ledematen en pijnen en kwalen.
 • Als ontsmettingsmiddel (antiseptisch) tegen ontstekingen.
Rozemarijn heeft invloed op een zwakke spijsvertering, een opgeblazen gevoel en neuralgische pijnen

Toepassingen met etherische olie van Rozemarijn

Rozemarijn bezit het vermogen de bloedsomloop te stimuleren. Dit wordt veroorzaakt omdat het een bloed stuwende werking heeft en de weefsels verwijdt die er mee behandeld worden. Het heeft een opwekkende invloed op oudere mensen. De olie wordt verkregen door waterdamp destillatie van de verse bloeiende toppen. De olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een sterke, kruidige, balsemachtige geur.

Een mindere kwaliteit wordt in Spanje uit de gehele plant gedestilleerd. Deze olie heeft een sterke kamferachtige geur. Rozemarijn wordt heel veel als smaakstof gebruikt in levensmiddelen, vooral vleesproducten. Het is een natuurlijk antioxidant. Rozemarijn is ook heerlijk voor gebruik in de sauna.

Te gebruiken bij

Rozemarijn is te gebruiken bij o.a. acne, eczeem, hoofdroos, vet haar, haaruitval, luizen, constipatie, vermoeide spieren, geestelijke vermoeidheid, lage bloeddruk, aderverkalking, hartkloppingen, griep, infecties, verkoudheid, zenuwpijn, darminfecties, duizeligheid, suikerziekte, pijnlijke menstruatie, migraine, spierpijn, jicht, verstuikingen, hoesten, verkoudheid, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, koude handen en voeten, spit. Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën.

Bij gezwollen enkels en kneuzingen

Meng vijf tot zeven druppels Rozemarijn met een eetlepel St. Janskruid-olie en masseer hiermee de pijnlijke plekken.

Bij gewrichtspijn, spierpijn en zenuwpijn

Meng zes tot twaalf druppels Rozemarijn met drie eetlepels Noten olie en met dit mengsel 2 maal daags de gewrichten masseren. Niet voor het naar bed gaan.

Bij stress en oververmoeidheid

Meng dertig tot veertig druppels Rozemarijn met een beetje melk of honing, dit mengsel in een niet te warm bad doen en ongeveer 20 minuten baden.

Verdampen

Zes druppels Rozemarijn in de aromalamp verfrissen het geheugen en verhelderen de geest. Bevorderen de goede zin en verhogen het concentratievermogen. Ideaal om bij te studeren. Rozemarijn helpt ook om grenzen te stellen als anderen proberen normen en waarden op te dringen.

Voorzichtig!

Rozemarijn kan migraine verhevigen wanneer u het tijdens een aanval neemt. Neem het alleen preventief. Bij hoge bloeddruk alleen in een lage hoeveelheid gebruiken, bij voorkeur het kruid, of de olie heel sterk verdund, b.v. een verdunning van 2 % maken. Bij aanleg tot epilepsie en in de eerste maanden van de zwangerschap is ook voorzichtigheid met innemen geboden: verdampen, kompressen, gebruik op de huid en keukengebruik zijn dan wel veilig.

Voor gebruik op de huid altijd eerst een beetje op de binnenkant van de elle boog smeren. Is er na 24 uur geen irritatie, uitslag, branderigheid, enz. dan kan het op de huid gebruikt worden. Dosering inwendig: 2-3 maal daags 2 druppels. Niet direct in de ogen gebruiken! De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden.

Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.