Werking & Karakter

Kamille werkt kalmerend bij overgevoeligheidsreacties en geeft rust. Goed toepasbaar bij kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn. Er zijn veel verschillende kamillesoorten, die allemaal een net iets andere werking hebben. Bactericide, ontstekingsremmend, wond helend, antiallergisch, krampwerend, kalmerend, rustgevend, verzachtend, maagmiddel, decongestivum, digestief tonicum.

Als geneesmiddelen worden de bloemhoofdjes en de etherische olie gebruikt. Tijdens de bloeitijd worden de bloemen geplukt en zorgvuldig gedroogd ze hebben een specifieke therapeutische werking voor huidproblemen, ontstoken wonden, zweren, eczeem, dyspepsie (gestoorde spijsvertering), maag- en darmzweren, blaasontsteking en menstruatiestoornissen (onregelmatig, uitblijvend).

De Kamillebloem klein met een grote werking

Te gebruiken bij

Brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne / jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, stress, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, tandpijn en spijsverteringsstoornissen.

De kracht van de bloem

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend. Ook is het goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn. Kamille kan daarom gebruikt worden als thee tegen buikpijn, in gorgeldrank en als mondspoeling.

De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn. Kamille is een van de veiligste kruiden en is goed voor onrustige kinderen. De bloemen kunnen gebruikt worden tegen emotionele spanningen en bij meditatie. Kamille wordt gebruikt in inhalaties voor astma.

Uitwendig gebruik

 • Omslagen, gorgeldranken en baden hebben een wondgenezende en ontstekingsremmende werking.
 • Als olie-extract, crème en kompres bij huidirritaties en eczeem. Ook kunnen enkele druppels vluchtige olie aan crème worden toegevoegd.
 • Als olieaftreksel voor massage van koude ledematen en pijnen en kwalen.
 • Als azijn bij geïrriteerde geslachtsdelen of een gevoelige huid.
 • Als inhalatie bij hooikoorts.
 • Als kompres bij vermoeide ogen en allergieën.
 • In omslagen en kompressen bij krampen.

Inwendig bij

 • De thee van de bloemen of etherische olie werkt tegen ontstekingen en bij slijmhuidontstekingen.
 • Tegen krampen.
 • De thee is veilig voor kleine kinderen.
 • De thee helpt bij slapeloosheid, nachtmerries, irritatie en kiespijn.
 • Brengt de spijsvertering tot rust.
 • Het helpt bij nerveuze indigestie, winderigheid, kolieken, gastritis en ontstekingen van de ingewanden. De tinctuur is bij nerveuze indigestie het beste.
 • Als zwak kalmerend middel. Goed bij spanningshoofdpijn, psychosomatische pijnen, menstruatiepijn en andere krampen.
 • Goed in de beginstadia van koorts.
 • Een thee van kamille en rozemarijn is goed tegen hoofdpijn.

Toepassingen met etherische olie van Kamille

Het plukken van de bloemen is zeer arbeid intensief en de opbrengst is uiterst laag, dit verklaart de kostbaarheid van de olie. Onderzoek heeft uitgewezen dat Kamille ook als tegengif bij vergiftigingen met verscheidene bacteriën zoals stafylokokken en streptokokken gebruikt kan worden. Hierbij wordt het gif onschadelijk gemaakt, dit in tegenstelling tot de antibiotica waarbij de vermeerdering van de bacteriën wordt verstoord. Zeer kleine hoeveelheden van de Kamille olie zijn al in staat als tegengif te functioneren.

De olie werkt pijnstillend en rustgevend

De rijkdom aan alpha-bisabolol maakt Kamille olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum. De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen. Alleen echte kamille bevat de heilzame blauwe olie (door chamazuleen). De werkzame stof uit de etherische olie vormt zich pas bij de verwerking van de bloemen (stoomdestillatie) uit een voorstadium, het matricine. Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën. Kamille is goed met Lavendel te combineren.

In bad bij verschillende huidziektes

Meng drie druppels kamille, drie druppels geranium en vier druppels sandelhout met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.

Bij ontstekingen in de mond

Meng vier druppels kamille in een glas gekookt water en gorgel hiermee 1 tot 2 keer per dag.

Bij pijnlijke tandgroei bij kinderen

Stip de pijnlijke plaatsen aan met een druppel kamille op een wattenstaafje.

Bij ontstoken, gevoelige huid en acné

Meng vier druppels duizendblad, zeven druppels kamille en vijf druppels Roos met 40 ml jojoba olie en 10 ml tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2 keer per dag insmeren.

Voorzichtig!

Kamille is veilig, maar sommige mensen worden misselijk van grote dosis en sterke theeën. Vermijd grote dosis tijdens de zwangerschap. Sommige mensen reageren allergisch bij aanraking met kamille. De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het alge- meen is de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.