Douchen

Naar de sauna dient men noch met een lege, noch met een volle maag, te gaan. Verder is het zinvol om aan het begin nog even gebruik van het toilet te maken. Hierdoor zal men beter van het sauna-bad kunnen genieten. Na het toilet maakt men nog gebruik van een warme douche, om vervolgens, schoon en voorverwarmd, aan het sauna bad te beginnen.

Afdrogen

Droogt u zich goed af want een droge huid transpireert beter.

Warm voetbad

Ook een warm voetbad vóór de sauna stimuleert het transpireren.

Sauna

  • In de sauna dient u op een badlaken te liggen dat groot genoeg is voor uw hele lichaam. Intensief transpireren is beter dan wat minder gedurende langere tijd. Daarom kunt u het best plaatsnemen op de middelste of de hoogste bank, liefst liggend of zittend met de voeten op zitniveau en daar maximaal een kwartier blijven.
  • Hierbij kunt u het best op uw eigen gevoel afgaan.
    Liggend voelt u de warmte aangenaam gelijkmatig. De laatste twee minuten kunt u echter beter gaan zitten, bij voorkeur op de onderste bank. Hierdoor went uw bloedsomloop aan de verticale houding en zal het bloed, als u opstaat, niet naar de benen zakken.

Afkoelen

  • Als u uit de saunacabine komt, gaat u eerst de buitenlucht in voor een luchtbad. Uw lichaam heeft nu zuurstof nodig en de buitenlucht koelt de longen af.
  • Afkoelen kunt u verder op een prettige wijze doen met de Kneipp-slang.
  • Ook de stortdouche koelt het lichaam goed af.
  • Voordat u gebruik maakt van het koude dompelbad, moet u in ieder geval eerst het zweet afspoelen. Bij hoge bloeddruk kunt u het koudwaterbad beter achterwege laten.

Warm voetbad

In aansluiting op de afkoelingen, neemt u een warm voetbad, uw lichaam zal daardoor van top tot teen behaaglijk opwarmen.

Koelen

Herhaalde kou watertoepassingen trainen uw hart en vaatsysteem en verbeteren uw lichamelijke weerstand Beschreven zoals bij afkoelen staat beschreven.

Rust

Een aansluitende rustpauze van circa 15 minuten zal hierna ontspanning bewerkstelligen en u het gevoel geven weer helemaal bij te komen.

Nieuw rondje

De volgende saunarondjes ondergaat u op dezelfde manier als het eerste, alleen hoeft u zich niet telkens weer warm te douchen.