Regelmaat is gewenst

Zoals bekend komt diabetes voort uit een storing in de stofwisseling. De alvleesklier produceert te weinig insuline, welke nodig is voor het verteren en verbranden van het voedsel. Erg veel drinken, erg veel plassen, veel eten en toch vermageren zijn enkele symptomen dat het met de alvleesklier niet in orde is. Dankzij de medische wetenschap kunnen diabetici normaal functioneren. Zij moeten zich wel aan een aantal regels houden: ze moeten regelmatig leven en op vaste tijden eten en zorgen dat de hoeveelheid insuline in hun lichaam op peil blijft. In een aantal gevallen zijn medicijnen of dagelijkse injecties nodig.

Duizeligheid

En als het nu een enkele keer toch voorkomt dat een diabeticus tijdens een sauna bad wat duizelig wordt? Geen paniek. Het heeft met het voorgaande nauwelijks iets te maken. Het is een verschijnsel dat heel zelden, ook wel bij niet-diabetici, voorkomt. Even rustig aan en een suikerklontje of een biscuitje in de mond en het leed is zo weer geleden.

Sauna geen wondermiddel

Helaas, sauna is geen wondermiddel waardoor je kunt genezen van je suikerziekte. Maar het is ook absoluut niet zo dat je jezelf de gezonde weldaad ervan zou moeten ontzeggen. Integendeel. Geniet er maar van!

Woordenlijst

Diabetes mellitus
(suikerziekte) Een ziekte die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden. Het is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit glucose (suikers) kan halen.
Stofwisseling 
Het geheel van biochemische processen die plaatsvinden in cellen en organismen.
Alvleesklier
(pancreas) Een orgaan dat zich retroperitoneaal in de buikholte, gedeeltelijk achter de maag en de twaalfvingerige darm bevindt.
Insuline
Verlaagt het glucosegehalte van het bloed en wordt gemaakt door de bètacellen van de alvleesklier, in de eilandjes van Langerhans.
Eilandjes van Langerhans
Vormen het endocriene deel van de alvleesklier en produceren hormonale stoffen, die rechtstreeks in de bloedsomloop terecht komen.
Aderverkalking 
(atherosclerose, atheromatose) Een gecompliceerd en langzaam voortschrijdende ziekte waarbij vetachtige stoffen in de wand van slagaders worden afgezet.
Ader 
Een soort bloedvat dat zorgt voor de terugvoer van het bloed richting het hart.
Bloedvat 
Maakt deel uit van de bloedsomloop en is onder te verdelen in: slagaders, arteriolen, haarvaten, poortaders en de hypofysepoortader.