Ter voorkoming van griep

Als je regelmatig naar de sauna gaat, zul je merken dat je veel minder vaak verkouden bent dan anderen. Dat komt omdat in de sauna je lichaam gehard wordt. Heel simpel gezegd komt het er hier op neer dat je in de saunacabine zoveel warmte opdoet, dat je de gang naar buiten in de frisse lucht en de koude douche daarna als aangenaam ervaart. De Finse universiteit van Turku heeft onderzocht, dat een regelmatig bezoek aan de sauna de kans op verkoudheid met 30 procent kan verminderen.

Ter bespoediging van griep

Zolang er geen sprake is van koorts kun je rustig naar de sauna gaan. Door de verhoging van de lichaams- temperatuur in de sauna zal een gezond lichaam de overbodige warmte bij een temperatuur van 38 °C verlaten. Bij koorts ligt het startpunt van je lichaamstemperatuur hoger en is het dus onverstandig om deze temperatuur verder omhoog te brengen.

Vaak is het zo dat als je een griepachtige infectie onder de leden hebt, je deze doorbreekt. Waarschijnlijk was je anders ook ziek geworden; de sauna kan juist het dagen lang niet-zo-lekker gevoel verkorten. Wanneer wetenschappers vermoeden dat een saunabezoek een lichte koorts opwekt, word je daar op het eerste gezicht niet vrolijk van. De temperatuurstijging in je lichaam is echter goed om virussen te lijf te gaan. Zij houden niet van temperaturen hoger dan 37 °C.

Zal ik geen kouvatten als ik in mijn blootje buiten loop?

Indien jouw lichaam in de sauna voldoende opwarmt, kan het lichaam veel koude aan en kun je zelfs in de vrieskou rustig even naar buiten lopen. De sauna moet dan wel voldoende warm zijn om het lichaam van een warmtebuffer te voorzien. De minimaal benodigde temperaturen zijn 90 °C aan het plafond voor een droge sauna en 48 °C. voor een stoombad. U dient zelf minimaal 8 minuten op de middelste of bovenste bank door te brengen. U moet er uit gaan als het na 8 minuten onprettig wordt.