Een saunabezoek met reuma?

Is sauna goed of slecht voor reumapatiënten? Dat is een eenvoudige vraag, maar het antwoord is wat minder simpel. Dat komt omdat reuma moet worden onderscheiden in drie verschillende groepen van ziekten/klachten. Je hebt de gewrichtsontstekingsziekten, waarvan de belangrijkste is de reumatoïde artritis (chronische reuma). Er is een categorie degeneratieve gewrichtsafwijkingen (artrose) en je hebt de “weke-delen-reuma” (dat zijn klachten van het bewegingsapparaat zonder duidelijke gewrichtsafwijkingen, maar soms afwijkingen aan pezen, spieraanhechtingen en slijmbeurzen).

Het meest bekend in deze categorie zijn de nek en schouderklachten, tenniselleboog, lage rugpijn en fibromyalgie. De klachten en het ziekte- verloop, alsmede de medische behandeling, verschilt sterk in deze verschillende categorieën. Wat voor de ene patiënt heilzaam kan zijn, werkt voor de ander averechts. En dat geldt ook voor het spel van warm en koud in de sauna.

Zowel gunstige als ongunstige effecten

Hoewel er weinig literatuur te vinden is in de wetenschappelijke medische literatuur van de laatste tien jaar over het onderwerp “Reuma en sauna” kan in zijn algemeenheid wel gesteld worden dat voor de chronische ontstekingsziekten (reumatoïde artritis) de sauna een pijnstillend effect kan hebben.

Ook bij artrose-patiënten zijn gunstige effecten van sauna op stijfheidsklachten bekend. Bij patiënten met “weke-delen-reuma” zijn zowel gunstige als ongunstige effecten bekend. Vooral de toename van pijnklachten een dag na de sauna komt voor. Het is daarom verstandig om voor het saunabezoek een arts te raadplegen.

Nog veel onderzoek moet worden gedaan

Je merkt wel: de vraag of sauna goed of slecht is voor reumapatiënten is makkelijker gesteld dan beantwoord. Er zal nog veel onderzoek naar moeten worden gedaan. Op het internationale saunacongres in Japan maakte dr. Milos Matej van het Balneologisch onderzoeksinstituut in Bratislava gunstige resultaten bekend van de invloed van sauna bij reuma patiënten, en met name bij lijders aan het syndroom van Bechterew.

Mensen met reumaklachten doen er in alle gevallen goed aan hun saunabezoek zo in de richten dat zij zich er prettig bij voelen. Overigens: het is verstandig vooraf met de behandelend arts over je saunabezoek te spreken.

Woordenlijst

Reuma 
De term reuma omvat vele ziekten. Reumatoïde artritis, artrose, fibromyalgie, de ziekte van Bechterew en jicht.
Reumatoïde artritis 
Een ontsteking van het synovium (gewrichtskapsel) rondom uw gewricht.
Artrose 
In de geneeskunde de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal.
Gewricht
Een overgang tussen twee botten waarbij beweging mogelijk is.
Weke Delen Reuma
(fibromyalgie) Een relatief veel voorkomend niet-gewricht gebonden syndroom, gekarakteriseerd door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam.
Pees 
Een verbinding tussen een spier en een bot, waarmee de spieractiviteit op het bot wordt overgedragen.
Spieraanhechting
Bevestigingspunt van een spier aan het skelet, de huid of een andere spier.
Slijmbeurs 
Een met vocht gevuld ‘kussentje’ tussen een pees en de onderliggende botstructuur bij een gewricht, dichtbij de aanhechting van de pees op het bot. De slijmbeurs zorgt voor het nagenoeg wrijvingloos kunnen bewegen van het gewricht zonder dat de pees over het bot of de huid schuurt.
Bechterew 
Een gewrichtsontsteking van de wervelkolom.