Medicinaal

De venkel olie helpt als geen ander tegen krampen en winderigheid. Venkelthee wordt vooral bij kinderen aangeraden omdat de smaak aangenaam en mild is. Venkel wordt nog steeds gebruikt als geneeskrachtig kruid, waarbij overigens alleen de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant worden gebruikt voor heilzame doeleinden.

Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel. Deze droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger- remmende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.

Venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger- remmende werking!

Verlichting bij overgangsklachten

Ook bevatten de zaadjes een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeen- spiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatie- klachten. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Enkele eigenschappen

  • Krampstillend, tegen winderigheid.
  • Slijmoplossend.
  • Menstruatieproblemen.
  • Huid verstevigend.
  • Zenuwtonicum.

Gebruiksmogelijkheden

  • Bij vastzittende hoest, verkoudheid; doe 10 druppels Venkel in een schaaltje heet water en damp hiermee 2x dagelijks.
  • Kompres bij maag- en darmkrampen, gal koliek; voeg 12 druppels Venkel toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek.
  • Bij blauwe plekken ; 15 druppels Venkel mengen met een eetlepel Tarwekiem olie, met dit mengsel de blauwe plek 3-4x daags licht insmeren.

Voorzichtig!

Venkelolie kan allergische reacties van de huid en slijmvliezen oproepen. Zwangere vrouwen, baby’s en kleine kinderen kunnen beter alle vormen van de olie vermijden. Essentiële oliën zijn een prachtig geschenk van de natuur maar vervangen nooit een arts.

Wij raden je aan om bij inwendig therapeutisch gebruik een geneeskundige te raadplegen. Essentiële oliën nooit zonder deskundig advies puur op de huid, in de ogen of op slijmvliezen aanbrengen.