Heetwater bronnen

Japan is een vulkanisch actief eiland. In heel Japan vindt men in de omgeving van vulkanen warmwater- bronnen, zwavelbronnen en geisers.

Sommige bronnen zijn gloeiend heet, andere hebben een aangename temperatuur. Op veel plaatsen zijn er baden om die bronnen heen gebouwd, deze baden worden Onsen genoemd. Het water in de Onsen dient warmer dan 25 graden te zijn en wordt, op natuurlijke wijze, door de vulkanische activiteiten verwarmd.

De geneeskrachtige werking

In het warme water zitten allerlei stoffen, waaronder mineralen die een geneeskrachtige werking hebben. Naast de geneeskrachtige werking zijn deze mineralen ook gezond voor de huid. Het baden in Onsen bestaat al meer dan 1000 jaar.

Men merkte dat gewonde soldaten veel baat hadden bij het baden in de geneeskrachtige Onsen. Vroeger ging het baden in de Onsen gemengd, maar ongeveer halverwege de negentiende eeuw heeft men het gescheiden.

Warmwaterbronnen hebben een geneeskrachtige werking en zijn gezond voor de huid

Reinigen van het lichaam

Voordat men de Onsen ingaat, wordt het hele lichaam gereinigd. Alle zeep- resten dienen goed afgespoeld zijn. Badkleding is niet toegestaan, met badkleding aan kan het lichaam niet goed gereinigd worden.

Woordenlijst

Warmwaterbron 
(ook wel warme bron of hete bron genoemd) Bron die bestaat uit geothermisch verwarmd grondwater uit de aardkorst. Dergelijke bronnen komen overal ter wereld voor, waaronder in oceanen.
Geiser 
Een door aardwarmte verwarmde natuurlijke heetwaterbron, die op min of meer gezette tijden een mengsel van heet water en stoom de lucht in spuit. Het is een vulkanisch verschijnsel.
Zwavelbron 
Plaats waar water dat veel waterstofsulfide (zwavelwaterstof) bevat uit de aarde komt.
Onsen 
Japanse benaming voor de baden die om bronnen gebouwd zijn.