Griekse Baden

Thermae, zo noemde de oude Romeinen vroeger hun badhuis. Zij beschouwden baden als gezond en ontspannend. Daarom waren hun badgebouwen in alle uithoeken van het Romeinse Rijk terug te vinden. Het badritueel was niet alleen goed voor de gezondheid van lichaam en geest; het bouwwerk was ook een sociale, sportieve en zakelijke ontmoetingsplaats.

De aanwezigheid van restaurants, winkels en café’s zorgden ervoor dat mensen er uren lang verbleven. De Thermae bestonden uit verschillende vertrekken zoals o.a. het tepidarium, het meest luxe vertrek, dat werd gebruikt voor ontspanning en het insmeren van de huid met heerlijke oliën. Daarnaast waren er warm- en koudwaterbaden. Deze manier van baden verdween na het vertrek van de Romeinen, maar is inmiddels weer helemaal terug.

De oorsprong van Griekse baden

Zorgdragen voor sociale activiteiten en recreatie was een fundamentele verantwoordelijkheid van Griekse en Romeinse heersers. Dit resulteerde in een groot aantal badhuizen en sportscholen. In de Ilias heeft Homerus het vaak over de passie van de Grieken voor het baden.

Hoewel er perioden waren dat Grieken slechts gebruik maakte van een snelle dip in koud water, vertellen Homerus en andere Griekse schrijvers over verschillende baden, van heet water tonnen tot hete lucht baden, ofwel laconia. Hoewel historische gegevens schaars zijn, weten we dat hetelucht baden opgewarmd werden door hete stenen of het branden van kolen.

De indeling

De kleedruimte van het badgebouw heette het apodyterium, en lag uiteraard bij de ingang. Hierachter lag het frigidarium, het koudwaterbad, gevolgd door het lauwwaterbad. Dit tepidarium was een ruimte die gebruikt werd om te rusten en je te laten masseren. Het vertrek werd geflankeerd door het sudatorium, de zweetruimte, en het heetwaterbad ofwel caldarium. Buiten waren bovendien nog een openluchtbad, natatio, en een sportruimte, palaestra, te vinden. 

De Romeinen gebruikten zelfs vloer- en wandverwarming (hypocaustum) in hun badcomplexen. De vloertegels rusten daarbij niet op de grond, maar op stapels stenen. De holle ruimte kon vanuit een stookplaats worden verwarmd met hete lucht. Holle buizen (tubuli), ingemetseld in de muur, vormden op dezelfde manier de wandverwarming.

Modern Onderzoek van Rene Ginouves

Opgravingen in de 20ste eeuw van een Grieks bad, door de Fransman Rene Ginouves, onthulde de laconic als onderdeel van de sportschool. Het bad was gesitueerd tussen de palaestra, waar sportactiviteiten zoals de decathlon werden gehouden, en de semi-circel van de exedra, een rustige plaats waar intellectuelen zoals Plato en Socrates zich terugtrokken voor discussies en het uitwisselen van gedachten.

Volgens Ginouve’s onderzoek waren de zweetkamers gebouwd in de vorm van een rotunda, waarbij het dak uitloopt in een ronde punt. (Zie de afbeelding). De opening in de punt kon afgesloten worden door een bronzen plaat, welke door middel van kabels werd bediend. In zijn onderzoek besteedde Ginouves ook veel aandacht aan de sociale aspecten van de Griekse badcultuur, waaronder het bad en de rituele van het huwelijk, de rituele van de dood en geboorte.

Woordenlijst

Thermae
Griekse vertaling voor badhuis.
Badhuis
Openbare plaats, waar mensen zich (tegen een geringe vergoeding) kunnen wassen.
Badritueel
Serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur.
Tepidarium
Lauwwaterbad met verschillende dompelbaden.
Ilias 
Episch gedicht welke de strijd om Troje beschrijft.
Homerus
Griekse dichter die leefde van circa 800 v.Chr. – circa 750 v.Chr.
Laconia
Eén van de heetste vertrekken van de thermae, tegenwoordig veelal de benaming voor infraroodsauna’s.
Sudatorium
Zweetvertrek of zweetbad.
Caldarium 
Het heetste vertrek van de thermae. Warmtekamer, vertrek met een heet bad.
Frigidarium
Koudwaterbad.
Natatio
Openluchtbad.
Palaestra 
Sportruimte of sportveld.
Hypocaustum
Systeem van verwarming, dat werd uitgevonden door Gaius Sergius Orata.
Tubuli
Benaming voor de verwarmingsbuizen.
Rene Ginouves
Franse Archeoloog.
Decathlon
Tienkamp.
Plato 
Grieks Filosoof, bekend van zijn Ideeënleer.
Socrates
Grieks Filosoof, vooral bekend als uitvinder van de socratische methode.
Rotunda 
Gebouw of bouwwerk met cirkelgrondplan.