Outdoor Sauna

Van oudsher is een banja een Russische outdoor sauna, gemaakt van tot oven opgestapelde stenen, welke een paar uur worden verhit door een vuur van drooghout. Daarna werd een zeil rond een houten frame om de oven gespannen dat ervoor zorgde dat de temperatuur enorm opliep en het binnen bijna ondragelijk werd. Bij het verlaten van de banja werd men zoals de traditie beschrijft ingesmeerd met berkentwijgen.

De Banja

De banja stoomt, de banja regelt,’ luidt het gezegde. Maar wat is er zo nuttig aan de banja? Onder invloed van de banja verbetert de bloedsomloop. En samen met het zweet worden verschillende afvalstoffen uit het lichaam gevoerd: onnodige, giftige stofwisselingsproducten, en worden talg- en zweetklieren gereinigd.

Het verbetert de werking van de nieren, longen, het hart en andere organen. Indien de giftige stoffen immers niet door het zweet worden afgevoerd, moeten ze door andere organen worden afgevoerd, die ook zonder dat werk al overbelast zijn: de nieren, longen en de lever.

Een outdoor sauna midden in de natuur, even helemaal niks!

Wat doet een Russische Banja met je lichaam?

De Russische banja wordt 4 tot 5 uur door een oven met stenen verwarmd, en pas als de stenen gloeiend heet zijn, kan met het stomen begonnen worden. Op het hoogtepunt is de temperatuur 70 tot 80°C en de luchtvochtigheid 20-25%. Het proces van het stomen duurt 10-15 min.. De eerste 5-7 min. is slechts opwarmen maar na 10-12 min. begint het zweet te stromen. Herhaal de procedure niet meer dan twee keer en neem hierna absoluut een koude douche.

Mobiele Banja

De mobiele banja, of tourist banja. Deze zeer speciale vorm van de banja wordt gehouden tijdens trektochten door de natuur in een speciaal hiervoor meegenomen tent die evenveel weegt als alle rugzakken van de deelnemers tezamen. De kachel van deze banja wordt gevormd door een stapel stenen die uit een rivier zijn gehaald en gloeiend heet zijn gestookt door een paar uur een houtvuur eromheen, erop en erin te laten branden.

Hot, hot…hot

Als de stenen heet genoeg zijn wordt de tent om de stapel gebouwd waarbij de bouwers zich herhaaldelijk branden aan de stenen. Als laatste wordt op de grond een tapijt van berkentakken uitgespreid die een scherpe tekening op het achterwerk van de banjagangers achterlaten.

Woordenlijst

Banja 
Benaming voor een badhuis. Russische banja’s worden traditioneel verhit met een houtoven en zijn met een temperatuur van ongeveer 80 tot 100 °C even heet als de Finse sauna.