Verschillende badvormen

Ook deze vorm van baden zie je steeds meer. Het zijn vaak warme/vochtige ruimtes met stenen verwarmde banken, vloeren en wanden met daarin een warmwaterbad. Zeer ontspannen kan dit werken zeker als het met etherische oliën is gecombineerd.
Hoe warmte ervaren wordt, heeft alles te maken met een combinatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid. De sauna is een hete maar droge ruimte. De Romeinen hadden vroeger badvormen met een hogere luchtvochtigheid en wat lagere temperaturen: het Tepidarium en het Caldarium. Romeinse technieken die nu weer gebruikt worden maar wel in een modern jasje zijn gestoken!

Caldarium

Het warmwaterbad of caldarium was de plaats voor de eigenlijke wasbeurt met soda. De warmte van de zaal en het water werd geleverd door de hypocaustum. De daardoor verwarmde lucht ging via leidingen in de ruimte onder de vloer en tussen de muurstenen van het caldarium. Ter verfrissing stond in elk caldarium een stenen bekken (labrum) opgesteld met een fonteintje met koud water. Na het caldarium kwam men eerst in de ruimte waar men geleidelijk kon wennen aan het verschil in temperatuur tussen het warme en het koude bad; die lauwe ruimte heette tepidarium. Tenslotte arriveerde men in het koudwaterbad of frigidarium, vaak aangevuld met een natatio.

Woordenlijst

Badritueel 
Serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur.
Caldarium
Het heetste vertrek van de Thermae. Warmtekamer, vertrek met een heet bad.
Tepidarium
Lauwwaterbad met verschillende dompelbaden.
Hypocaustum 
Systeem van verwarming, dat werd uitgevonden door Gaius Sergius Orata.
Frigidarium
koudwaterbad.
Natatio 
Openluchtbad.