Werking van de oorkaars

De kracht van het vuur heeft de mensheid al sinds de oertijd geboeid. Ook de oorkaarsen genieten dezelfde groeiende belangstelling. Al eeuwen zijn zij dan ook als warmteceremonie in verschillende culturen bekend. Zij hebben geschiedkundige wortels zowel bij de steppen-volkeren van Siberië en Mongolië als in Azië en bij de Zuid en Noord Amerikaanse Indianen.

Oude rotsschilderingen tonen de toepassing van oorkaarsen bij inwijdingsrituelen en medicinale ceremoniën. Door de Hopi’s, de oudste Pueblostam, die een grote geneeskundige kennis en een hoge spiritualiteit bezitten, kwam dit gebruik naar Europa.

De oorkaarsen worden nog steeds gemaakt volgens een geheim origineel oud recept. Er worden uitsluitend fijne honing- extracten, 100% zuivere bijenwas, fijngestampte traditionele Indiaanse medicinale kruiden alsmede salie, Johannes- kruid en hoog geconcentreerde etherische salie-essences gebruikt. Zonder compromis gebruikt men enkel bestrijdingsmiddel vrij en niet chemisch behandeld katoen.

Fysische werking

Een lichte onderdruk (schouweffect) in de oorkaars en een trilling van de stijgende lucht, te wijten aan de natuurlijke beweging van de vlam, geven een lichte massage aan het trommelvlies en de gehoorgangen. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd en is er onmiddellijk effect op de drukregeling in het oor.

De gekende toepassingsterreinen zijn: gehoorstimulatie; neus-, keel-, frontale- en para nasale irritaties ten gevolge van verkoudheid; oorsuizen en oor tinteling; drukcompensatie in geval van hoofdpijn en migraine; heesheid; voorkomen van oorontstekingen; activeren van de lokale bloedcirculatie, het lymfesysteem en het metabolisme; stimulatie van de energie circulatie en eventueel losmaken van oorsmeer. Ze worden ook gebruikt voor ontspanning, relaxatie, hyperactiviteit, zenuwachtigheid en stress.

Woordenlijst

Rituelen
Een serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur.
Oorkaars
Met de hand gerolde stroken linnen, gedrenkt in bijenwas en geneeskrachtige kruiden.
Ceremonie
Plechtigheid die een belangrijke gebeurtenis markeert. Tijdens een ceremonie worden rituele handelingen uitgevoerd, die vaak strikt vastgelegd zijn.
Hopi
Vormen een indianenvolk in het noordoosten van Arizona in de Verenigde Staten van Amerika.