Hoe heter hoe beter!

Jaren geleden ontdekten de Finnen dat de temperatuur in een sauna stijgt wanneer er water op de hete stenen wordt gegoten. De vochtige lucht die daaruit ontstaat wordt via het plafond door de hele cabine verspreidt. Hierdoor stijgt de gevoelstemperatuur flink. De warme waterdeeltjes in de lucht slaan neer op de huid en bevorderen het zweten. Dit opgieten van water heet Löyly, vernoemd naar de goede geest van de sauna.

De goede geest van de sauna!


Tegenwoordig worden er in veel sauna’s Löyly’s gegeven. Hierbij wordt vaak water gebruikt dat vermengd is met essentiële olie. Meestal worden er ontspannende, harmoniserende en kalmerende geuren gebruikt als sinaasappel, mint, lavendel, jasmijn, berken enzovoort. De Löyly’s worden verzorgd door een goed opgeleide saunamedewerker. De Löyly zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de huid wordt gereinigd. Tevens helpt het je beter slapen.

Naast Löyly is Aufguss een bekende term die onveranderd uit het Duits is overgenomen. Letterlijk betekend het opgieten. Samen met Löyly is Aufguss een steeds vaker voorkomend ritueel in saunaland.

Woordenlijst

Ritueel
Serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur.
Löyly (fins) 
Letterlijk vertaald als “stoom”.
Aufguss (duits) 
Duitse benaming voor löyly.