De werking van de klankschaal

Klankschalen zijn afkomstig uit de Tibetaans boeddhistische gebieden in de verschillende staten in de Himalaya. Ze worden gebruikt als eetkommen, offerschalen, slaginstrumenten en als relaxatie ondersteunende geluidsbronnen. Elke klankschaal heeft een eigen karakter, toonzetting en klankkleur. 

Meditatie met klankschalen

Een klankschaal, brengt geluid voort door het onder andere aan te slaan met een slagstok. Een subtielere methode is de stok langzaam om de rand te laten cirkelen waardoor er een stick-slip effect ontstaat. Klankschalen kennen veel boventoonresonanties met specifieke zwevingen. De werking wordt toegeschreven aan resonantie. Door de klankschaal op een andere manier vast te houden, worden andere resonantiefrequenties dominant en verandert de klank.

Spanningen & klankschaal

De werking van een klankschaal volgt natuurkundige principes. Water geleidt goed en ons lichaam bestaat voor circa 70 % uit water. Zoals een steen in het water kringen maakt, zo kan de trilling van een klankschaal tot diep in ons lichaam doordringen en onze cellen in beweging zetten. Hierdoor kan het lichaam spanning loslaten en meer in balans komen.

Spanningen loslaten doormiddel van klankschalen

Woordenlijst

Ritueel
Serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur.
Klankschaal
Muziekinstrument in de vorm van een schaal dat vervaardigd is uit een legering.
Legering
Vast mengsel van een metaal met een of meer andere elementen, veelal metalen.
Tibetaans boeddhisme
Ook wel lamaïsme genoemd, is de verzameling boeddhistische scholen die hun oorsprong in Tibet hebben en de landen in de Himalaya.
Himalaya
Het hoogste en op één na grootste gebergte ter wereld. Strekt zich uit van Pakistan over India, Nepal, de Volksrepubliek China (Tibet) en Bhutan.
Resonantie
Natuurkundig verschijnsel dat voorkomt bij trillingen.
Frequentie
Drukt uit hoe vaak iets gebeurt, binnen een bepaalde tijd.
Boventoon
Geluidscomponent waarvan de frequentie hoger ligt dan de door het oor waargenomen grondtoon van dat geluid.