De vier elementen

Hotstone massage is afkomstig van de indianen. De ‘hotstones’ worden gevormd door de vier elementen Hot Stone Massageaarde, lucht, water en vuur. Verwarmde zwarte basaltstenen die gevormd zijn vanuit de hete lava van vulkanen, worden gebruikt om het lichaam te masseren. Een hot stone massage is een vorm van massage waarbij gladde, platte, verwarmde stenen op sleutelposities van het lichaam worden geplaatst. Deze stenen houden warmte lang vast en hebben daardoor een gunstige uitwerking bij chronische pijn in de nek en rug en helpen tevens bij het ontspannen.

De warmte heeft een gunstig effect op chronische pijn
De warme stenen helpen je bij het ontspannen

Techniek

De toe te passen stenen zijn meestal van basalt. Basalt is een hard, vulkanisch gesteente met een hoge dichtheid – hierdoor kunnen de stenen goed warmte vasthouden. De stenen worden opgewarmd in een elektrische stoofpot of in een apparaat dat specifiek voor hot stones is ontworpen. Het apparaat is gevuld met water en wordt in typerende gevallen verwarmd tot 52° à 54° C. Bij gebruik hebben de stenen nog een temperatuur van 45°.

Over het algemeen wordt het lichaam eerst met de handen gemasseerd en daarna met hete stenen. Als de stenen voldoende opgewarmd zijn, worden enkele daarvan geplaatst op specifieke plekken van het lichaam (zoals de rug, handen enz.) – andere stenen worden door de masseur in de hand genomen en gebruikt om de spieren te bewerken. In sommige steenmassagestijlen worden ook gekoelde stenen gebruikt. Deze stenen zijn meestal van marmer, waarbij een schaal ijswater wordt gebruikt voor de afkoeling.