Laat de sauna zijn werk doen en kom tot rust

Om stress en vermoeidheid te verdrijven gaat er niets boven een bezoek aan de sauna. Je komt tot rust en voelt je als herboren daarna. In feite krijgt je lichaam een training, je ververst vochtreserves, je bouwt weerstand op en geeft je psyché een flinke dosis rust en ontspanning. Niet verassend dus dat saunabezoekers het reduceren van stress aanhalen als één van de voornaamste redenen voor een bezoek aan de sauna.

Dat stress slecht voor ons is, weten we allemaal. Toch lijkt het bijna onmogelijk te ontsnappen aan stress in een maatschappij vol ambities, mogelijkheden en snelheid. Medisch onderzoek toont aan dat het ervaren van dagelijkse stress in grote mate kan bijdragen aan het ontstaan van diverse ziektes (voornamelijk hart & vaat-gerelateerd). Het is dus erg belangrijk om op tijd aan de bel te trekken door bijvoorbeeld een bezoek aan de sauna te brengen welke op de volgende manieren stress-verlichtend kan werken:

  • Ontspanning van spieren waardoor het lichaam in staat is diepgewortelde spanning los te laten
  • Stimulerende werking op de aanmaak van endorfine; het natuurlijke ‘feelgood’ stofje (tevens verantwoordelijk voor die zalige sauna-flow nadien)
  • Door warmte/koud boosten en andere lichamelijke sensaties schakelt je modus automatisch over van denken naar voelen
  • Het ervaren van (schaarse) stilte in een prikkelarme omgeving
  • Even afgesneden zijn van de hectische buitenwereld door het ontbreken van telefoon, laptop en TV
  • Loskomen van dagelijkse rolverdelingen en verwachtingen
Geef je psyché een flinke dosis rust & ontspanning in de sauna!

Zoals ze in Finland ook weleens zeggen; ‘Stap in een sauna en sluit de deur naar de wereld’. Tsja die Finnen zijn zo dom nog niet…