De Mayan zweethut

Er bestaan geen originele beschrijvingen van de zweethutten van de Maya’s. Veel van de begin periode ligt verborgen achter nog niet ontcijferde hieroglieven. Enkel door archeologische opgravingen en het observeren van de nabestaanden van de Maya’s kunnen we afleiden dat de zweethut een gebruikelijk onderdeel was van de oude Maya’s.

Recente opgravingen bij Piedras Negras, Chichen Itza en El Paraíso onthullen zweethuis ruïnes, waarvan sommige ouder zijn dan 1200 jaar. Ook al kunnen gebrokkelde stenen en scherven ons weinig vertellen over de rituelen van de zweethut, de layout van de ruïnes geven ons een belangrijke indicatie.

Spaanse invloeden

Toen de Spanjaarden arriveerden in de 16de Eeuw, troffen zij, onder de Mayan stammen en hun nieuwe bezetters, de Azteken, spiritueel gebruik van de zweethut aan. De meest gebruikelijke naam voor de zweethut is Temescal. ‘Teme’ is de Azteekse benaming voor baden en ‘calli’ voor huis. Het grote Mayan woordenboek, samengesteld na de Overwinning, geeft het woord voor zweetbad als Zumpul-che – “een bad voor vrouwen na het baren van een kind, en voor zieke personen, om de ziekte uit hun lichaam te drijven.

Erkenning

” De Spanjaarden konden de uitgebreide badpraktijken van dit volk niet waarderen. In de tijd dat de Spanjaarden Midden- en Zuid Amerika veroverden was het mode in Spanje om jezelf niet te wassen. De Koningin van Aragón schepte erover op dat ze zichzelf slechts 2 keer in haar leven had gewassen, de eerste keer bij haar geboorte en de andere keer toen ze trouwde. De Spaanse Inquisitie had haar toppunt bereikt en de inheemse badrituelen, gecombineerd met het aanbidden van goden niet erkend door de Romeinse Katolieke Kerk, zorgde ervoor dat de zweethutten als dubbel beledigend ervaren werden.

Pas later, toen de Spaanse missionarissen de Azteken en Maya’s hadden overgehaald om de religieuse significantie van hun baden te verwerpen, begonnen de Spanjaarden de krachten van de temescal te erkennen. In de 16de eeuw uitte een Spaanse priester zijn afkeer voor het inheemse bad door te schrijventemazcalli genoemd worden.

Indiaanse Mayan Temescal

Zweethut ritueel

Het Zweethut ritueel heeft op vele plaatsen en in verschillende vormen bestaan. De basis van al die vormen is hetzelfde. Het ritueel wordt gebruikt om het lichaam en geest te reinigen en de elementen te vereren. De zweethut stelt Moeder Aarde voor. In het midden van de hut liggen gloeiend hete stenen die de baarmoeder van Moeder Aarde voorstelt, zij is de vrouwelijke kracht van de aarde waarin leven, sterven en herboren samenkomen. Zodra de zweethut in duisternis is gehuld worden de stenen met kruiden of water besprenkeld.

Woordenlijst

Maya’s
Volk in het zuiden van Mexico en noordelijk Centraal-Amerika.
Zweethut 
Tent of hut waarin gezweet wordt door een of meerdere personen wanneer in de tent hete stenen liggen en de tent of hut is afgesloten, een werkingsprincipe waarop ook de sauna is gebaseerd.
Piedras Negras 
Een Mayastad in Guatemala.
Chichen Itza 
Eén van de belangrijkste steden van de Maya in het noorden van de Mexicaanse staat Yucatán.
El Paraíso 
Plaats en gemeente in het departement Copán in Honduras. De gemeente grenst aan Guatemala.
Azteken 
De Azteken of Mexica waren een Meso-Amerikaanse beschaving die bestond tussen circa 1200 en 1520 in het huidige Mexico. De Azteken waren zeer oorlogszuchtig en zijn bekend om hun mensenoffers, die ze uitvoerden in de overtuiging dat anders de zon niet meer zou opkomen.
Meso-Amerika 
Een cultureel-historisch gebied dat zich uitstrekt van Centraal-Mexico tot Nicaragua. Talrijke hoogstaande indiaanse culturen zijn hier ontstaan, waaronder die van de Azteken, Maya’s, Tolteken en Zapoteken. Meso-Amerika is dus niet hetzelfde als Midden-Amerika, al maakt het er wel deel van uit.
Temescal
Azteekse benaming voor de zweethut.
Aragón 
Eén van de 17 autonome regio’s van Spanje. Aragón ligt in het noordoosten van Spanje. De hoofdstad van Aragón is Zaragoza.
Spaanse Inquisitie
Instituut dat in 1478 opgericht werd door de Reyes Católicos van Spanje om de katholieke orthodoxie te handhaven tijdens hun heerschappij.
Zweethut Ritueel
Serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur. In dit geval het verhitten van stenen en het daarna besprenkelen van de stenen met water of kruiden.