Home » Sauna nieuws » Sauna Peize

Sauna Nieuws

Blijf op de hoogte!

Rust en sereniteit zijn woorden die sauna en thermen kenmerken, echter de branche is continu in beweging.
Lees hier het laatste nieuws op het gebied van Sauna &Thermen.

Voordeeluitjes - WellnessArrangementen

Voormalig eigenaar sauna Peize heeft miljoen terugbetaald

Aan verzekeraar na onterechte declaraties

Datum plaatsing: 14 november 2017

Voormalig eigenaar Paul de Haan van Beauty Sauna Peize is niet in cassatie gegaan tegen zijn veroordeling door het gerechtshof in Amsterdam. Hij had na branden in de sauna onterechte claims ingediend.

Delta Lloyd heeft miljoen euro van De Haan binnen

De terugbetaling van een miljoen euro, waartoe hij door het hof was veroordeeld, is inmiddels verricht, deelt verzekeraar Delta Lloyd mee. Na de veroordeling verklaarde De Haan nog dat hij tegen de uitspraak van het hof in beroep zou gaan. De wettelijke termijn daarvoor is verlopen.

Er lopen nog aangiftes wegen fraude, smaad en laster

Voor verzekeraar Delta Lloyd, die door de onterechte claims was gedupeerd, is de verzekeringskwestie daarmee afgedaan. Er loopt nog wel een aangifte van Delta Lloyd wegens fraude tegen De Haan.

Hetzelfde geldt voor een aangifte tegen de Haan en zijn echtgenote Sylvia wegen smaad en laster. Die werd gedaan door Peter Graanstra, de klokkenluider in de al jaren spelende zaak rond Sauna Peize. Graanstra had tal van misstanden in de sauna aan de kaak gesteld en verzamelde ook het belastende materiaal voor de verzekeringsfraude. Op de website van de sauna en in een advertentie in het Dagblad van het Noorden werd door de sauna gesuggereerd dat Graanstra het niet zo nauw nam met de waarheid.

Eigenaar sauna nog in cassatie in asbestzaak

Er loopt tegen De Haan ook nog een strafrechtelijke zaak. Dat betreft het verwijderen van asbest uit een kippenschuur van zijn bedrijf in Zevenhuizen. Dit zonder daartoe de benodigde veiligheidseisen voor het milieu in acht te nemen en te zorgen voor bescherming voor de werknemers die het werk uitvoerden. Verder is hem ten laste gelegd asbest en verontreinigd puin van een saunabrand in de grond te hebben gebracht. Het hof veroordeelde hem tot een taakstraf van 80 uur met aftrek van voorarrest en een voorwaardelijke geldboete van 1000 euro. De Haan is hiertegen in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Graanstra is oud-werknemer van de sauna. Hij stelde ernstige tekortkomingen vast in de veiligheidsvoorzieningen. Het onderzoek van de arbeidsinspectie dat daarop volgde bracht tal van mankementen aan het licht in de elektriciteitsvoorzieningen en bij het opslaan van gevaarlijke stoffen. In het saunacomplex brak in totaal vier keer brand uit. De Haan claimde bij de verzekeraar meer dan hij aan schade had geleden.

Klokkenluider: ‘Soms voelde ik me paria’

Graanstra kreeg na de eerste meldingen over misstanden veel over zich heen en werd ontslagen. Alle tijd die hij de afgelopen jaren aan de kwestie besteedde, de spanningen en ook bedreigingen trotseerde hij. ,,Soms voelde ik me echt een paria. Maar ik vond dat ik geen keus had. Wanneer er wel iets was gebeurd had ik nooit weer rustig geslapen.’’

Graanstra zegt ook geen seconde spijt te hebben gehad van zijn vasthoudendheid. ,,Mijn drijfveer is steeds de veiligheid geweest van de mensen die de sauna bezochten. Ik wist van de risico’s, ook voor mezelf want De Haan heeft me wel duidelijk gemaakt dat hij me alles af zou pakken wanneer ik bepaalde formulieren niet zou ondertekenen. Ik vond dat ik geen keus had en door moest gaan.’’

‘Of ik het weer zou doen? Onmiddellijk’

Voor de klokkenluider blijft het onbegrijpelijk dat hij niet meer steun kreeg vanuit de gemeente. ,,Daar werd ik op zijn zachtst gezegd niet met open armen ontvangen. Ze hebben hun verantwoordelijkheid niet genomen. Zo is er geen onderzoek gedaan naar de ondeugdelijke fundering van de houtgestookte sauna. Een kwalijke zaak en onbevredigend. Er is niets mis mee om verantwoordelijkheid te nemen.’’

Ondanks alles kijkt Graanstra met een positief gevoel terug. ,,Ik heb ook veel geleerd. Mijn respect voor autoriteiten is niet toegenomen. Maar wanneer je me op de man af vraagt of ik het weer zou doen zegt ik: absoluut. Onmiddellijk.’’

Bron: www.dvhn.nl


Lees ook:


Geschreven door , blogger voor SaunaGids en gebrand op alles wat maar een minimale temperatuur bereikt van 50°C.

Like ons op Facebook

Schrijf je in voor onze SaunaMail!

Aanmelden nieuwsbrief

Volg SaunaGids

SaunaGids op Facebook SaunaGids op Twitter Google+

Links

Privacyverklaring
MassageGids
SaunaGids Forum
Youtube films
Meer links >>

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
[email protected]